© PXimport

Fitbit Charge 3 - Duurloper

Geplaatst: 4 december 2018 - 12:01

Aangepast: 24 november 2022 - 13:20

Joris Peterse

Het zal geen toeval zijn. Vlak voor de feestdagen en de opvolgende nieuwjaarsvoornemens ligt er een nieuwe Fitbit in de winkel. De Fitbit Charge 3 is de derde generatie van het bekende (subtiele) fitnesarmbandje. Maar wat is er nieuw aan deze sportwearable?

In tegenstelling tot smartwatches, zijn de subtielere armbandjes van Fitbit meer bedoeld als een soort gezondheidsmeter, inclusief hartslagmeting. De bijbehorende app coacht je om meer te bewegen en gezonder te leven (door onder andere je slaap te meten, calorie-inname en verbranding bij te houden en je eraan te herinneren niet te lang stil te zitten). De eerste Fitbit Charge verscheen rond 2015 en deze derde generatie oogt iets nieuwer, dankzij een groter schermpje en luxer bandje. Maar de Charge 3 is nog altijd heel herkenbaar.

Fitbit liep voorop, vooral qua hartslagmeting. In tegenstelling tot de concurrentie, werd dit continue gedaan, waardoor de Charge een van de weinige wearables was die wat zinnigs kon zeggen over je hartslag. De op- en afbouw tijdens het sporten, je hartslag in rust, je maximale hartslag tijdens een inspanning… Dit zijn allemaal waardevolle gezondheidsgegevens, die concurrenten misten. Maar terwijl Fitbit met de Charge-armbandjes op het oog redelijk stil lijkt te zitten, doet de concurrentie dat zeker niet. Vooral Apple timmert flink aan de weg. Hoewel de smartwatch alleen voor iPhone-gebruikers is en een andere productgroep is dan een fitnessarmbandje, legt de Apple Watch Series 4 de lat hoog. Zo is de smartwatch van Apple binnenkort in staat hartfilmpjes te maken en kunnen de sensoren vaststellen of de drager gevallen is. Helaas moet Fitbit zijn voorsprong weggeven aan Apple. Niet alleen met de Charge, maar eigenlijk alle wearables van Fitbit lopen achter de feiten aan. Wat zonde is.

Ook andere fabrikanten geven Fitbit het nakijken, bijvoorbeeld met bloeddrukmeting in wearables. Bijvoorbeeld de Asus Vivowatch: een smartwatch, die naast de hartslag ook de bloeddruk kan meten, door je vinger op de bovenzijde van het horloge te plaatsen.

Fitbit Charge 3 - Duurloper-15082296

© CIDimport

Fitbit Charge 3 - Duurloper-15082296

© CIDimport

Vernieuwingen van de Fitbit Charge 3

Dat de Fitbit Charge 3 niet geen grensverleggende vernieuwingen kent, wil nog niet zeggen dat de fabrikant stil heeft gezeten. Dus je kunt met een gerust hart een Fitbit Charge 3 kopen. Er zijn twee opvallende veranderingen vergeleken met de Fitbit Charge 2: de wearable is waterdicht en de accuduur is om over naar huis te schrijven. En hoe! Afhankelijk van hoe actief ik ben kan ik tussen een week en tien dagen met een opgeladen accu doen. Dat is prettig!

Dat de Charge 3 waterdicht is gemaakt, houdt ook in dat je ermee kunt zwemmen. Handig voor de zwemliefhebber, maar voor de meesten is het een enorme stap vooruit omdat je zorgeloos je bandje nat kunt laten worden, of je nu onder de douche springt na het sporten of een liefhebber bent van extremere activiteiten als Viking runs: de Charge 3 hoef je er niet persé voor af te doen (hoewel je Charge natuurlijk door zijn rubberen armband en glazen schermpje altijd kwetsbaar is).

Scherm: groter, met dunne randen

Ten opzichte van de Fitbit Charge 2 is het scherm wat groter, met dunne schermranden en is de behuizing van metaal. Bovendien reageert het aanraakschermpje net even wat nauwkeuriger, waardoor je de wearable net even wat prettiger bedient. Het knopje aan de zijkant is nu aanraakgevoelig, wat luxe aanvoelt en waarschijnlijk zo is gemaakt voor de waterdichtheid van de Fitbit Charge 3.

Verder zijn er weinig veranderingen op te merken. Op het scherm kun je meldingen van je smartphone zien, je voortgang inzien en handmatig een activiteitsmeting starten. Wanneer je dit overigens niet handmatig doet, herkent Fitbit automatisch beweging waarna hij zelf de activiteitsmeting start, met als verschil dat de tijdsaanduiding van de meting natuurlijk iets minder nauwkeurig is en er voor routes geen GPS-tracking wordt gestart. Over GPS gesproken: de Fitbit Charge 3 beschikt nog altijd niet over een eigen GPS-chip. Hardlopers, wandelaars, fietsers, buitenzwemmers... wat voor activiteit je ook graag doet: om je route nauwkeurig vast te leggen met GPS, moet je ook je smartphone bij je hebben. De Charge 3 kan namelijk wel de GPS-chip van je mobiele apparaat gebruiken voor het vastleggen van de route. Maar dat is wel wat knullig, een reden om voor een sportwearable te kiezen is juist het feit dat je je mobiel thuis wilt laten. Fitbit’s betaaldienst, die naar verwachting op korte termijn in Nederland verschijnt, speelt daar ook op in: je kunt op de terugweg na het sporten je AA’tje in de supermarkt kopen, zonder dat je verder iets op zak hoeft te hebben.

Functionaliteit: Weinig veranderd in de app

Heb je al een Fitbit Charge- of Fitbit Alta-variant, dan ga je er qua functionaliteit niet echt op vooruit. De app is hetzelfde, en werkt als een sportcoach: je wordt geholpen met activiteiten en krijgt een herinnering als je te lang stil hebt gezeten. Bovendien geeft de app veel relevante informatie, bijvoorbeeld over je hartslag en slaapkwaliteit (als je ervoor kiest met je Fitbit om te willen slapen). Desgewenst voer je ook je voedselinname in, zodat je jezelf als doel kunt stellen meer calorieën te verbranden dan binnen te krijgen. Dat is informatie waar je daadwerkelijk wat mee kunt om beter te presteren en gezonder te leven.

De app werkt erg overzichtelijk en het synchroniseren met je Fitbit Charge 3 verloopt vlekkeloos. Een groot nadeel van de app is echter dat Fitbit je gegevens gijzelt in de app. Je kunt niet synchroniseren met andere gezondheids- of sport-apps. Dat is een gemiste kans. Heb je je bandje niet om, dan kun je niet de stapgegevens die je smartphone verzamelt met bijvoorbeeld de Apple Health-app koppelen. Gebruik je Strava of een andere fitness-app? Dan heb je pech met je Fitbit. Of heb je andere apparatuur of apps voor bijvoorbeeld je voedselinname-meting of om je gewicht bij te houden... Het valt niet te synchroniseren. En wat als je Fitbit stuk is en je over wilt stappen op een sportwearable van een ander merk? Ondanks dat het jouw gezondheidsgegevens zijn heb je wederom pech gehad, de enige optie die je hebt is om gegevens uit je Fitbit-account te exporteren naar een spreadsheet. Daar heb je niks aan.

Fitbit Charge 3 - Duurloper-15082296

© CIDimport

Fitbit Charge 3 in praktijk

Het is wel even wennen als je een Fitbit gebruikt. Apps zoals Google Fit gebruiken ‘gezondheidspunten’, om samenvattend een overzicht te geven hoe goed of slecht je die dag bezig geweest bent. Fitbit doet dat niet en beloont iedere activiteit met stappen. Heb je dus een wandelingetje gemaakt? Dan worden er netjes stappen toegekend, gelijk aan je aantal gezette stappen. Ga je een stukje fietsen? Dan krijg je ook opeens stappen toegekend. Gek is dat, je stappen zijn zo eigenlijk een soort bewegingsdoel. Maar het trekt het wel uit verhouding, mensen met kleine benen zullen voor dezelfde afstand meer stappen nodig hebben. Maar hoe zit dat met de toekenning van stappen voor andere activiteiten?

Accessoires voor je Fitbit Charge 3 kopen?

De Fitbit Charge 3 komt met een klein en een groot bandje, je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over de maat. Er is een zwartgrijze uitvoering en een rosegouden uitvoering. Ook zijn er speciale uitvoeringen, met een gewoven bandje of een sportiever bandje met gaatjes. Je kunt de bandjes vervangen, maar houd er wel rekening mee dat de bandjes bijzonder duur zijn: je begint bij de dertig euro. Fitbit heeft ook een eigen sluiting verzonnen, zodat je geen gewone horlogebandjes kunt gebruiken. Gelukkig kun je bijvoorbeeld op Chinese webshops als AliExpress betaalbare bandjes voor je Fitbit Charge 3 vinden. Over eigen aansluitingen gesproken: de lader is ook een wat onnozel voorbeeld. In plaats van een universele aansluiting, moet je je Fitbit in een soort knijper plaatsen. En zo’n knijper, die kost maarliefst twintig euro.

Fitbit Charge 3 - Duurloper-15082296

© CIDimport

Fitbit Charge 3 - Duurloper-15082296

© CIDimport

Conclusie

Eigenlijk zou je deze Fitbit Charge 3 beter een Fitbit Charge 2.5 kunnen noemen. Wellicht wilde Fitbit graag een nieuw product in de schappen hebben voor de feestdagen. Is dat slecht? Ja en nee. De lange accuduur en betere bouwkwaliteit maken de Fitbit Charge 3 een betere sportwearable dan zijn voorganger. Bovendien zijn de app, hartslagmeter en het draagcomfort nog altijd erg goed. Toch is het jammer dat Fitbit langzaam maar zeker zijn innovatieve-voorsprong heeft opgegeven aan concurrenten en dat je gegevens nog altijd niet te koppelen zijn met andere apps.

7,0

Ons oordeel

Fitbit Charge 3

Pluspunten

Accuduur

Waterdichte bouwkwaliteit

Fitbit-app

Minpunten

Weinig vernieuwing

Gezondheidsgegevens vast in Fitbit-app

Oplader

Conclusie

**Prijs** € 149,- **Kleuren** Grijs, paars, wit **Platform** Android, iOS, Windows **Scherm** Kleurloos oled **Gewicht** 29 gram **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** Bluetooth **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.fitbit.com](https://www.fitbit.com/nl/charge3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000