Fitbit Versa 2 - Fitnesstracker zonder GPS

Door: Martijn de Meulder | 30 september 2019 17:31

Fitbit Versa 2
Review

Fitbit introduceert met zijn Versa 2 een fitnesshorloge dat je helpt gezonder te blijven. Zo kun je je slaappatroon tracken, 24 uur per dag je hartslag in de gaten houden en controleert deze Fitbit of je wel actief genoeg bent. De Fitbit Versa 2 is een prima fitnesstracker, maar perfect? Zeker niet.

Fitbit Versa 2

Prijs vanaf € 199,-
Kleuren Zwart, grijs, roze
Platform Android, iOS, Windows
Scherm 1,3 inch LCD (300 x 300)
Formaat 40 x 40 x 1,1 cm
Sensoren Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter
Connectiviteit Bluetooth 4.0
Overig waterdicht, verwisselbare bandjes
Website www.fitbit.com/nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Motiveert gezonde levensstijl
 • Logisch en intuïtief ingerichte software
 • Uitgebreide slaaptracker
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Geen GPS
 • Beroerd app-ecosysteem
 • Afgekeken ontwerp

Fitbits nieuwste heet Versa 2 en is een fitnesstracker met smartwatchfuncties. Het hele etmaal meet het apparaatje hoe je lichaam presteert, ook kan het je een seintje geven als je niet genoeg beweegt. Dat is waar de waarde van dit soort gadgets ligt: als je precies weet hoe je lichaam er voor staat kun je gezonder gaan leven.

De behuizing van de Versa 2 is net iets platter dan dat van de Apple Watch en is heel comfortabel. Maar laten we eerlijk zijn: dit ontwerp is wel erg afgekeken van Apple's smartwatch. We hebben deze Fitbit zonder problemen een week lang permanent gedragen. De bediening is intuïtief en doe je via het heldere aanraakgevoelige Amoled-scherm en een grote knop aan de linkerkant van de horlogekast. De batterijtijd is met bijna vijf dagen actief gebruik uitstekend.

Fitbit Versa 2
Fitbit Versa 2
Fitbit Versa 2

Fitbit Versa 2 in praktijk

Tijdens het gebruik telt deze Versa het aantal stappen dat je maakt en wordt je hartslag permanent bijgehouden. Als je in een uur te lang stilzit, krijg je tien minuten voor het aflopen ervan een seintje van toestel: ‘ga eens wat doen!’. Fraai is ook de weergave van je slaapactiviteit: de app laat zien hoe lang je slaapt en wanneer je welke fases je daarin doormaakt. Aan het einde van de nacht krijg je een ‘slaapscore’: die hebben wij nog nooit boven de 8.2 gekregen terwijl een bijzonder slechte nacht een 7.1 kreeg. Hoe waardevol deze score is moet dus nog blijken. Je kunt een speciaal alarm zetten dat (binnen bepaalde tijdmarges) rekening houdt met je slaapfase zodat je fris wakker wordt.

De hartslagtracker werkt naar behoren. De rustfrequentie lijkt ons iets te laag, maar gedurende activiteit loopt deze keurig parallel met andere polstrackers. Deze Versa 2 is echter geen sporthorloge voor bijvoorbeeld hardlopen of fietsen omdat een GPS-chip ontbreekt. Dat is een groot gemis waardoor je voor dat soort sporten alsnog je telefoon moet meenemen of een andere tracker nodig hebt.

fitbit versa 2
De slaapscore van de Fitbit Versa 2 geeft aan hoe goed je nacht is geweest.

Apps

Op het horloge vind je diverse apps die je begeleiden bij verschillende basisworkouts, of juist helpen ontspannen door ademhalingsoefeningen te doen. Dat naast Spotify- en Deezer-besturingsapps, de muziekspeler en natuurlijk de tracker voor verschillende sporten. Maar dat is dan wel waar je je mee moet zien te redden. Want het chronische tekort aan externe apps waar Fitbit al langer mee kampt is nog steeds niet opgelost. De selectie is mager en de functionaliteit van wat er is, is beperkt. En hoewel synchroniseren met Strava en Runkeeper mogelijk is, is het delen van je data met bijvoorbeeld Google Fit en Apple health zonder externe apps onmogelijk. Wil je meer dan de ingebouwde basisworkouts, dan zul je een abonnement op Fitbit Premium (€9,99 per maand) moeten nemen.

Door de integratie van Fitbit Pay kun je ook betalen met het horloge, maar alleen als je een rekening bij Rabobank of ABN Amro hebt, of een creditcard die door ICS wordt afgehandeld. Er is ook ondersteuning ingebouwd voor Amazon Alexa, dat is echter een digitale assistent die in het Nederlands niet functioneert.

Fitbit App

Pluspunten krijgt Fitbit zeker voor de bijbehorende smartphone-app, die is bijzonder uitgebreid en biedt een helder overzicht op alles wat je hebt gedaan, hoeveel calorieën je hebt verbrandt, welke afstand je hebt afgelegd, hoeveel stappen gezet, enzovoorts enzoverder. Ook de continue synchronisatie tussen smartwatch en app op de achtergrond is prettig, die verloopt automatisch en vereist geen aparte handelingen.

fitbit versa 2
fitbit versa 2

Conclusie: Fitbit Versa 2 kopen?

De Fitbit Versa 2 is een prima fitnesstracker die je echt kan helpen gezonder te leven. Maar je bent wel gebonden aan de geïntegreerde software en vooral binnensporten, GPS-hardware ontbreekt namelijk en het app-ecosysteem is matig ontwikkeld.

0 Reactie(s) op: Fitbit Versa 2 - Fitnesstracker zonder GPS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.