Fitbit Versa 3 - Smartwatch verlegt je grenzen

© PXimport

Fitbit Versa 3 - Smartwatch verlegt je grenzen

Geplaatst: 24 oktober 2020 - 09:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Joris Peterse

De derde generatie van de Fitbit Versa smartwatch, is op hetzelfde moment aangekondigd als de Fitbit Sense, die wat uitgebreider is op het gebied van gezondheidsmeting. De Fitbit Versa 3 is wat betaalbaarder en verzamelt gegevens om je aan te moedigen actiever te leven. Is Fitbit’s nieuwe smartwatch wat voor jou?

De functioneel meest uitgebreide smartwatch van Fitbit was altijd de Versa. Hoewel het horloge net als andere Fitbit-producten vooral geënt is op het meten van activiteiten en je fysieke gesteldheid. Het bedrijf is nooit subtiel geweest over waar de Fitbit Versa door geïnspireerd is: de Apple Watch. De smartwatches lijken qua uiterlijk enorm op elkaar. Maar Fitbit liet toe dat Apple op gezondheidsgebied Fitbit achter zich liet, bijvoorbeeld door het meten van bloedzuurstofwaardes en de mogelijkheid hartfilmpjes te maken. Gelukkig heeft Fitbit een flinke inhaalslag gemaakt, maar deze functies bewaard voor een nieuwe (duurdere) smartwatch-serie: de Fitbit Sense. De vernieuwingen op gezondheidsgebied blijven voor de nieuwe Fitbit Versa 3 uit. Hierdoor lijkt de Versa 3 meer toegespitst op bewegen en gezond leven, terwijl de Fitbit Sense juist een vinger aan de pols houdt op het gebied van gezondheid (maar verder ook over de functionaliteit van de Versa 3 beschikt).

De Fitbit Versa 3 is qua vormgeving nagenoeg gelijk aan de Versa 2. Horlogebandjes zijn helaas niet uitwisselbaar, maar wel verwisselbaar. Fitbit verkoopt zelf andere bandjes, maar je kunt deze bijvoorbeeld ook bij Chinese webshops betaalbaarder op de kop tikken. Dat kan sowieso handig zijn, want het standaard-rubberbandje van de Versa 3 (en eigenlijk alle Fitbits) zorgen bij mij voor huidirritatie. Vooral na het sporten. Dat de vormgeving hetzelfde is gebleven is jammer, het is namelijk nog steeds lastig om de smartwatch te onderscheiden van de Apple Watch, een horloge waarvan het ontwerp al voor verbetering vatbaar is.

Het horloge is waterdicht, zodat het voor allerlei sporten gebruikt kan worden. Of je nu zwemt of tijdens een Viking-run door de modder banjert. Uiteraard is zo’n horloge niet geschikt voor contactsporten als voetbal en heb je een glazen schermpaneel om je pols. Glas is en blijft kwetsbaar.

Fitbit Versa 3

© PXimport

Fitbit Versa 3

© PXimport

Fitbit Versa 3

© PXimport

Vernieuwingen van de Fibit Versa 3

De grootste vernieuwingen lijken bewaard voor de Fitbit Sense, maar ook de Fitbit Versa 3 is ten opzichte van de Fitbit Versa 2 van vorig jaar verbeterd. Dat merk je direct wanneer je de smartwatch aan zet, het oledscherm waarmee het apparaatje is uitgerust is een stuk mooier en vooral scherper. Bovendien is de functie toegevoegd voor een always-on display, waarbij het schermpje altijd een klokje toont. Overigens heeft de Versa 2 dit ook gekregen. Persoonlijk vind ik dat erg prettig, je hoeft geen polsbeweging meer te maken om de tijd te zien. Hoewel deze functie natuurlijk wel wat van je batterij eist.

De Fitbit Versa 3 is uitgerust met een GPS-chip. Het ontbreken van GPS was een groot gemis op de Versa 2. De Versa 2 gebruikte de GPS van de smartphone om routes vast te leggen, dat kan de Versa 3 nu zonder afhankelijk te zijn van je smartphone. Vooral als je graag hardloopt, wandelt of fietst is dat een leuke toevoeging, om routes na te gaan en je prestaties op specifieke trajecten te vergelijken. Dankzij de toevoeging van Fitbit Pay kun je je smartphone (én portemonnee) helemaal thuis laten, en toch nog even een pitstop inlassen op een terras of supermarkt. Fitbit Pay werkt overigens alleen voor Rabobank- en ABN AMRO-klanten.

Dat Fitbit wordt overgenomen door Google, is ook al voorzichtig te merken. Het horloge is voorzien van een microfoon en luidsprekertje, zodat spraakassistenten ook hun weg naar je pols vinden. Misschien voor sommigen Google Assistent-gebruikers van toegevoegde waarde, maar over het algemeen zie ik er niet de meerwaarde van in en voedt het mijn (persoonlijke) irritatie dat de spraakassistent wordt opgedrongen. De microfoon en luidspreker kun je ook gebruiken voor telefoongesprekken. Deze functie is echter nog niet geactiveerd.

Nieuwe functies

Fitbit voegt zelf de meeste functies toe met updates. Zo had ik het al even over het always-on-scherm. Maar het horloge kun je ook bijvoorbeeld steeds meer gebruiken om stoom af te blazen, door even met de mindfullness-functie jezelf op pauze te zetten. Fitbit ondersteunt zijn producten relatief lang met updates en nieuwe functies, dus wat dat betreft kun je veel extra’s verwachten.

Iets minder te spreken ben ik over Fitbit Premium. Dit is een betaalde dienst, die verzamelde gegevens net nog even diepgaander analyseert en extra tips geeft voor oefeningen of gezonde gewoontes. Het voelt echter als een soort koppelverkoop: koop je eerst een prijzig Fitbit-horloge, moet je vervolgens nog een tientje per maand betalen voor functionaliteit die eigenlijk al inbegrepen zou moeten zitten.

Het always-on display van de Fitbit Versa 3.

© PXimport

Geavanceerde meting

Verder is de Fitbit Versa 3 een voortzetting van de Versa 2, en net als de andere Fitbit-polsaccessoires voorzien van geavanceerde metingen: slaapanalyse, hartslag, activiteitsmeting en -detectie, stappenteller en meer. Er is ook smartwatch-functionaliteit, hoewel dit niet erg uitgebreid is omdat de smartwatch meer toegespitst is op beweging en je te helpen gezonder te leven. Fitbit Pay is een prettige toevoeging, je kunt ook je horloge gebruiken om je muziek te bedienen (Spotify en Deezer), de weersvoorspelling doornemen en je eigen gezondheids- en bewegingsstatistieken bekijken. Maar heel uitgebreid is dit niet, voor meer smartwatch-functies ben je beter af met horloges van Samsung of Apple.

Ook de accuduur is ongeveer hetzelfde. Ga uit van maximaal een dag of vijf. Maar er zijn natuurlijk functies die de accu zwaar belasten, zoals routevastlegging met GPS of de always-on functie. Laatstgenoemde kan de accuduur zo’n twee dagen verkorten. Hoewel dit ook weer te temmen is door het display automatisch ’s nachts uit te laten gaan, een nachtlampje om je pols heb je weinig aan.

De metingen van Fitbit zijn accuraat en de app is bijzonder gebruiksvriendelijk. Dat is en blijft het punt waarmee Fitbit zich onderscheidt van alle andere merken. De hartslagmeting is continu, dus niet alleen tijdens activiteiten. Dat levert waardevolle data op, want niet alleen wil je accurate meting tijdens beweging, maar hoe de hartslag daalt na de activiteit zegt ook veel over je gezondheid. Gek is wel dat de stappenteller tijdens het fietsen ook stappen meet. Of dit een meetfout is, of Fitbit je beloont met stappen, dat is lastig te zeggen.

Fitbit Versa 3

© PXimport

Fitbit Versa 3

© PXimport

Fitbit Versa 3

© PXimport

Conclusie

Graag had ik gezien dat Fitbit iets meer vernieuwingen van de Fitbit Sense had doorgevoerd naar de Fitbit Versa 3 en nieuwe functies niet had verstopt achter Fitbit Premium. Ook had een mooier, origineler horloge-ontwerp niet misstaan. De Fitbit Versa 3 kun je eigenlijk meer zien al een verbeterde versie van zijn voorganger, waarbij vooral het mooiere scherm opvalt. Verder biedt de Versa 3 alles wat Fitbit zo’n fijn merk maakt: accurate dataverzameling, een toegankelijke app… Kortom, een slimme coach om je pols die je helpt om net wat even beter te presteren en gezonder te leven.

7,0

Ons oordeel

Fitbit Versa 3

Pluspunten

Mooi scherm

Geavanceerde meting

Toegankelijke app en bediening

Minpunten

Fitbit Premium

Afgekeken ontwerp

Weinig vernieuwing

Conclusie

**Prijs** € 229,- **Kleuren** Roze, zwart, blauw **Platform** Android, iOS, Windows **Scherm** 1,58 inch oled (336 x 336) **Formaat** 40 x 40 x 1,2 cm **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** Bluetooth 5.0, wifi, NFC **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes, GPS **Website** [www.fitbit.com/nl](https://www.fitbit.com/nl/versa3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000