Fitbit Versa - Sportievere Apple Watch

Door: Joris Peterse | 01 juni 2018 17:18

Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Review

Hoewel Fitbit vooral scoort met z’n sportarmbandjes, probeert het bedrijf ook te scoren met smartwatches. Deze nieuwe Fitbit Versa is een horloge voor alledag. Biedt de sportieve Versa smartwatch het beste van beide werelden?

Fitbit Versa

Prijs vanaf € 199,-
Kleuren Zwart, roze zilver, paars, grijs
Platform Android, iOS, Windows
Scherm 1,3 inch LCD (300 x 300)
Formaat 4,1 x 4,1 x 1,1 cm
Gewicht 40 gram
Sensoren Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter
Connectiviteit Bluetooth
Overig waterdicht, verwisselbare bandjes
Website www.fitbit.com/nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Waterdicht
 • Activiteitsmeting
 • Overzichtelijke app
 • Minpunten
 • Gegevens vast in Fitbit-app
 • Geen GPS
 • Afgekeken ontwerp
 • Te weinig apps

De bandjes van Fitbit, zoals de Fitbit Charge 2 en de Alta HR lopen volgens het bedrijf prima, maar de toekomst zit volgens Fitbit vooral in smartwatches. Hier wil de wearablemaker koste wat kost een voet aan de grond krijgen. Vorig jaar al met de Fitbit Ionic, vooral gericht op fanatieke sporters. Nu brengt het bedrijf de Fitbit Versa op de markt, die een bredere doelgroep aanspreekt van actieve mensen of mensen die dit juist ambiëren.

Door wie Fitbit zich heeft laten inspireren is niet subtiel te noemen. De Fitbit Versa lijkt wel heel erg op de Apple Watch, dankzij z’n vierkante scherm. De verschillen zijn subtiel, zoals het merknaampje onder het scherm, de iets dunnere behuizing en de knopjes. Maar het mag duidelijk zijn, Fitbit wil van Apple afsnoepen. Het horloge heeft de sportbenodigdheden aan boord, kan draadloos muziek afspelen en er zijn ook apps te installeren. Inderdaad net als het grote voorbeeld. Maar qua design is de Apple Watch nou niet echt het mooiste voorbeeld, bovendien zo’n ontwerp overnemen is wat lafjes en de Versa straalt geen aantrekkingskracht of eigen identiteit uit.

Leuk is dat je de bandjes van het horloge kunt vervangen. Fitbit heeft enkele fraaie bandjes beschikbaar, zoals de stoffen bandjes. Helaas zijn de officiele vervangbare Fitbit-bandjes vrij prijzig. Op sites als AliExpress vind je een divers aanbod van leuke, goedkopere uitvoeringen.

Fitbit Versa, wearable, smartwatch
De bandjes van de Fitbit Versa zijn verwisselbaar.

Applicaties

De applicatiewinkel biedt zelfs Fitbit Pay, een betaalmogelijkheid die werkt via een nfc-chip in de Fitbit Versa. De dienst is echter vooralsnog niet beschikbaar in Nederland. Ook dit verhaal heb ik eerder gehoord van een bedrijf met een fruitig logo.

Het aanbod van de applicatiewinkel is verder heel erg beperkt. Dat is niet gek, het platform van Fitbit bestaat nog net. Bovendien, ook Apple, Samsung en Google hebben moeite om hun applicatiewinkels te vullen met zinnige smartwatch-apps. De meeste toepassingen die er zijn, komen van Fitbit zelf. Bijvoorbeeld om de weersverwachting te bekijken, jezelf te laten coachen, een stopwatch of prestaties te meten aan vrienden. Ook kun je met apps bijvoorbeeld muziek luisteren met Deezer, je verlichting bedienen met Hue of trainingen vastleggen met Strava. Voor apps en muziek krijg je ongeveer 2,5 GB toegewezen (in totaal heeft de Versa 4 gigabyte opslag).

Leuk is dat je allerlei verschillende klokjes kunt kiezen, en precies kunt aangeven wat er over de dag getoond moet worden: tijd, aantal gelopen stappen, betreden trappen, loopafstand en veel meer.

Maar over het algemeen genomen schiet de Fitbit Versa als smartwatch tekort. Je kunt beter voor een Apple Watch of Samsung Gear kiezen als je meer wilt dan alleen sporten.

Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Je kunt leuke watchfaces voor de Fitbit Versa vinden.

Sporten

Wanneer je graag je gezondheid en activiteiten wilt meten, dan is de Versa net als alle andere Fitbits erg goed. Het maakt in principe niet uit welke activiteit je doet, ze worden allemaal herkend. Of je nu hardloopt, fietst of zwemt. Dat laatste is mogelijk omdat de Fitbit Versa waterdicht is. Houd er alleen rekening mee dat de hartslagmeter onder water zijn werk niet kan doen en borstcrawlsprinters misschien niet zo gebaad zijn bij een polsaccessoire. Let wel op dat zo’n sporthorloge natuurlijk niet compatible is met iedere sportactiviteit. Bijvoorbeeld contactsporten, zoals in mijn geval, zaalvoetbal.

Alleen al door het horloge te dragen krijg je veel te weten over je activiteiten. Wanneer je bijvoorbeeld op pad gaat wordt de activiteit automatisch herkend en gemeten welke afstand je bijvoorbeeld af hebt gelegd en hoeveel calorieën je ermee verbrandt. Je slaap wordt gemeten, je gelopen stappen, hartslag, verbranding, beklommen trappen en meer. Op een volle accu gaat de Fitbit Versa overigens drie à vier dagen mee.

Wanneer je handmatig een activiteit start kun je nauwkeuriger je activiteiten meten en (adem)pauzes inlassen. Wanneer je een route aflegt, bijvoorbeeld met hardlopen of fietsen, wordt automatisch via GPS de route vastgelegd. Hierbij wordt echter de GPS-chip van je gekoppelde smartphone gebruikt, de Versa beschikt zelf niet over een GPS-chip. Dat is ontzettend suf, want zo moet je tijdens je route alsnog altijd je smartphone én je Fitbit bij je dragen. Bovendien, voor de adviesprijs van 200 euro, mag je eigenlijk wel een GPS-chip verwachten.

De verzamelde gegevens worden getoond in een overzichtelijke app van Fitbit. Groot nadeel is echter dat Fitbit je gevangen houdt in het eigen ecosysteem. Wil je je gegevens graag synchroniseren met bijvoorbeeld Google Fit, Apple Health, Samsung Fit of een andere gezondheids-app? Dan heb je pech.

Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Fitbit Versa, wearable, smartwatch

Hartslagmeter

Bij activiteitsmeters gaat mijn voorkeur uit naar Fitbit, omdat de hartslagmeter regelmatig afleest. Dat is belangrijker dan je denkt. Veel concurrerende apparatuur meet om een bepaald aantal minuten. Dat levert data op waar je niet zoveel mee kunt. Door regelmatiger te meten, kom je meer te weten over de op- en afbouw tijdens activiteiten, de pieken en dalen in je hartslag. Tot nu toe is de Apple Watch de enige die het ongeveer even nauwkeurig meet als Fitbit, van alle wearables met een ledlamp-metertje. Gedurende de dag wordt je hartslag om de 5 seconde gemeten, tijdens activiteiten is het zelfs iedere seconde.

Wanneer ik tijdens het sporten de Fitbit Versa droeg, leverde dit interessante gegevens op en je wordt daadwerkelijk aangemoedigd om je ingestelde doelen te halen. Voor mij persoonlijk was dat de 10.000 stappen per dag, maar de Fitbit Versa helpt ook voor doelen als calorieverbranding en een beter slaapritme.

Fitbit Versa, wearable, smartwatch
Je laadt de Fitbit Versa op door hem in een dock te klikken.

Conclusie

Als smartwatch schiet de Fitbit Versa tekort, het aantal apps en mogelijkheden kan niet tippen aan bijvoorbeeld de Apple Watch of Samsung Gear smartwatches. Het ontwerp is bovendien teveel afgekeken van de Apple Watch. Als sportwearable is de Versa echter zeer de moeite waard: activiteiten en slaap worden nauwkeurig bijgehouden en je wordt aangemoedigd daadwerkelijk meer te bewegen. Dat kan het compactere Fitbit Charge 2-bandje echter ook. Bij gebruik kon ik de vraag ook niet beantwoorden waarom ik het Versa horloge zou verkiezen boven de Charge 2 band. Dat maakt de Versa helaas zowel als smartwatch als activiteitsmeter niet de beste keuze.

0 Reactie(s) op: Fitbit Versa - Sportievere Apple Watch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.