Fossil Gen 5 - Wear OS-smartwatch is te duur

© PXimport

Fossil Gen 5 - Wear OS-smartwatch is te duur

Geplaatst: 4 oktober 2019 - 06:02

Aangepast: 24 november 2022 - 13:43

Rens Blom

De Fossil Gen 5 is de beste smartwatch met Wear OS-software, maar dat wil niet zeggen dat we dit slimme horloge iedereen aanraden. Kom in onze Fossil Gen 5 review alles te weten over de smartwatch.

Wie een smartwatch wil aanschaffen, kan kiezen uit meerdere bekende besturingssystemen. Apple verkoopt de Apple Watch met Watch OS, dat alleen compatibel is met de iPhone. Samsung biedt Galaxy-horloges aan met Tizen die met Android en iOS werken. Huawei’s Watch GT-smartwatches draaien LiteOS (Android en iOS) en dan zijn er nog een aantal merken die Wear OS (Android en iOS) van Google gebruiken. Fossil Group domineert die laatste markt en installeert het besturingssysteem al jaren op horloges van zijn eigen en partnermerken Fossil, Misfit, Skagen Denmark, Michael Kors en Emporio Armani. Leuk en aardig, maar in zijn algemeenheid stelt de markt van Wear OS-horloges weinig voor. De smartwatches van vooral Apple en Samsung zijn meer in trek. De nieuwe Fossil Gen 5 (niet de beste naam, als je het mij vraagt) moet daar verandering in brengen. Lukt dat?

 

© PXimport

Fraai ontwerp

Het ontwerp weet grotendeels te overtuigen. De Gen 5 ziet er verdacht veel uit als een traditioneel horloge. Hij heeft een ronde metalen kast (44mm diameter) die met 12mm dikte aan de dikke kant is, en heeft drie knoppen op de rechterzijkant. Daar komen we zo op terug. Het horloge heeft een gemiddeld gewicht en draagt comfortabel als je een normale tot dikkere pols hebt. Wie een dunne pols heeft, zal de smartwatch waarschijnlijk te lomp vinden. De instapversie van de Gen 5 komt met een rubberen bandje van 22mm, die je binnen tien seconden kan verwisselen. Handig. Een duurder model heeft een metalen band. De smartwatch is beperkt waterbestendig. Je kunt hem omhouden met sporten, het handen wassen en in de regen, maar moet er niet mee gaan zwemmen of douchen.

Je kan het 22mm bandje eenvoudig verwisselen

-

Onderop het horloge zit een hartslagmeter. Om die goed te laten werken, moet de smartwatch dicht op je huid zitten. De hartslagmeter is helaas beperkt: hij laat regelmatig je hartslag zien, maar waarschuwt niet wanneer je een erg hoge of lage hartslag hebt en mist ook de ECG-functie om een eenvoudig hartfilmpje te maken. Horloges van Apple kunnen dat wel.

 

© PXimport

Drie knoppen en een scherm(pje)

Om terug te komen op de drie knoppen: die zijn best handig. Met de middelste, grootste, knop activeer je het scherm en open je de lijst met apps. Door aan het wieltje te draaien, navigeer je door de apps die op het horloge staan. De knoppen boven en onder openen een app naar keuze, in te stellen via de Fossil-app (Android en iOS). Ik start bijvoorbeeld met één druk de timer en bekijk mijn Todoist-taken.

Het 1,3-inch oled-scherm produceert mooie kleuren, oogt scherp en is binnenhuis en in een herfstzonnetje prima afleesbaar. Op een zonnige dag moet je je hand schuin boven het scherm houden om tekst te kunnen lezen. In de instellingen zit een modus die de schermhelderheid tijdelijk verhoogt, maar daar moet je een paar keer voor klikken en drukken; niet handig als je het display slecht ziet.

 

© PXimport

Meer geheugen voor betere prestaties

Smartwatches met Wear OS hebben al jaren twee grote problemen: de software draait niet soepel en de accu is doorgaans na één dag leeg. Fossil probeerde dat laatste pijnpunt eerder aan te pakken door een nieuwe Snapdragon Wear 3100-processor te gebruiken. Die is energiezuiniger dan vorige chips. In de praktijk was het verschil helaas minimaal. De Wear 3100 zit ook in de nieuwe Fossil Gen 5, samen met een vernieuwing die het eerste punt moet oplossen. Fossil heeft zijn horloge voorzien van twee keer zoveel werkgeheugen dan andere Wear OS-smartwatches(1GB vs 52MB). De software moet door het extra werkgeheugen beter draaien. Dat klopt: het horloge is vlotter en snel genoeg. Toch vind ik Wear OS nog steeds minder responsief dan concurrerende smartwatches van Apple en Samsung. Die voelen simpelweg wat sneller aan, bijvoorbeeld bij het opstarten van apps of verwerken van een spraakcommando. Ik vraag me ook af hoe vlot de Fossil Gen 5 over twee jaar, en wat software-update verder, nog is.

De kans is groot dat je het horloge elke nacht moet opladen

-

Accuduur

Om terug te komen op de accuduur: die is met de standaardmodus niet bijzonder. De afgelopen week lukte het me telkens net niet om de batterij op één dag (07:00 tot 23:00) leeg te krijgen en had ik nog zo’n twintig procent over. Ik moest het horloge dus elke nacht of ochtend opladen. Wil je een langere accuduur dan kan je een zuinigere modus activeren. Denk aan de modus ‘uitgebreid’, waarmee de smartwatch volgens Fossil een paar dagen meegaat omdat accu-intensieve features alleen worden ingeschakeld als je ze nodig hebt. Je kunt ook een aangepaste modus creëren en allerlei features aan en uit zetten. Fijn dat het kan, maar de Fossil Gen 5 doet dan veel minder en verliest dus zijn waarde als smartwatch. Is de accu bijna leeg maar je dag nog niet voorbij, dan kan je de modus activeren waarbij het scherm alleen de tijd toont. Dit rekt de batterijduur een paar uur.

Je laadt de smartwatch op door hem met de onderkant op een magnetisch oplaadstation(netje) te leggen. Het maakt niet uit hoe je het horloge plaatst. De kabel van het oplaadstation is één meter lang. De oplaadmethode werkt prima: binnen een uur gaat de Gen 5 van 0 naar bijna 80 procent. Het was echter fijner geweest als je het horloge draadloos via de qi-standaard kon opladen, de manier waarop ook duurdere smartphones, Samsung-smartwatches en de AirPods 2019 opladen. Nu ben je afhankelijk van een door Fossil ontwikkelde oplaadmethode, wat extra vervelend is omdat het horloge bij normaal gebruik slechts één tot twee dagen meegaat. Toen ik onverwachts een nacht niet thuis sliep, was mijn horloge ’s ochtends bijna leeg en kon ik hem niet opladen. Je kan een extra oplader kopen en die bijvoorbeeld in je tas stoppen, maar dan ben je dertig euro armer.

Redelijk opvallend is dat de Fossil Gen 5 een ingebouwde speaker en microfoon heeft. Je kunt de Google Assistent oproepen door ‘Hey Google’ te zeggen of door een knop in te drukken, en daarna je vraag of commando te noemen. Het horloge geeft dan een gesproken antwoord en vertelt bijvoorbeeld hoe oud die ene artiest is of wat voor weer het is. Muziek afspelen is ook mogelijk, bijvoorbeeld via Spotify. Het horloge heeft 8GB intern geheugen voor het opslaan van apps en muziek. Het werkt en het volume is redelijk hard, maar ik heb geen idee wanneer ik het zou willen gebruiken.

 

© PXimport

Bellen met je horloge

De smartwatch is ook geschikt om te bellen, zolang hij via bluetooth verbonden is met je telefoon. Het maakt niet uit of je een Android-toestel of iPhone hebt. Dat laatste is bijzonder, want voorheen was de Apple Watch het enige horloge dat via een iPhone kan bellen. Het bellen werkt, maar de gesprekskwaliteit is beduidend minder dan wanneer je normaal belt. Ik heb het een week lang op verschillende momenten en locaties getest en telkens klonk mijn gesprekspartner ver weg en hoorde ik ruis en gekraak. Bellen via je horloge werkt aardig met oordopjes in, maar op de speaker is het vaak niet handig. Andere mensen hoeven immers niet te horen wat jij met iemand bespreekt. Die mensen hebben daar doorgaans ook geen behoefte aan.

Handiger is dat het horloge een eigen GPS heeft. Ga je hardlopen of fietsen dan hoef je je telefoon niet per se mee te nemen: de Gen 5 houdt de route bij.

 

© PXimport

Wear OS gebruiken

De Wear OS-software is gebruiksvriendelijk. Binnen een uur heb je alles wel onder de knie. Veel aandacht gaat uit naar Google-diensten; begrijpelijk omdat Google Wear OS ontwikkelt. Van Google Fit en de agenda tot de contacten: wie in het Google-ecosysteem zit, kan veel. Het horloge heeft ook standaard-apps als een zaklamp (die het schermpje oplicht en weinig nut heeft), stopwatch, timer en wekker. Je kan extra apps installeren via de Play Store-app op het horloge. Dit geldt ook voor wijzerplaten. Op het horloge en in de bijbehorende Wear OS-app vind je al aardig wat uiteenlopende wijzerplaten.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Conclusie: Fossil Gen 5 kopen?

Met de 299 euro kostende Gen 5 wil Fossil direct gaan concurreren met de Apple Watch en Galaxy-horloges van Samsung. Dat lukt met het ontwerp en functies als de gps, het opslaan van muziek en handsfree spraakassistent. Op andere vlakken maakt de Gen 5 minder indruk. Het scherm is minder goed afleesbaar in direct zonlicht, de hartslagmeter is beperkt en de accu is doorgaans na een dag leeg. Concurrerende smartwatches houden het ongeveer anderhalve dag vol. De Wear OS-software werkt prima, maar voelt – ondanks de verbeterde hardware – minder vlot aan dan Apple’s en Samsungs software. Het is duidelijk dat de Fossil Gen 5 de beste Wear OS-smartwatch is, maar op dat vlak is de concurrentie niet zo groot. De vraag is: is de Gen 5 een betere koop dan bijvoorbeeld de nieuwe Samsung Galaxy Watch Active2? (ook 299 euro) Dat denk ik niet. De Active2 heeft meer en betere features, een langere accuduur en meer verfijnde software. De Apple Watch 4 van vorig jaar presteert op veel vlakken ook wat beter dan de Gen 5, maar kost 399 euro en werkt alleen met de iPhone. Huawei’s nieuwe Watch GT2 vanaf 229 euro hebben we nog niet getest. Al met al kan de Fossil Gen 5 een interessante keuze zijn, maar mede door de prijs raad ik hem niet zomaar aan.

6,0

Ons oordeel

Fossil Gen 5

Pluspunten

Fraai ontwerp

Geschikt om mee te bellen

Draagcomfort

Minpunten

Wear OS nu en straks

Te veel accubesparende modi

Prijzig

Beperkte hartslagmeter

Accuduur bij normaal gebruik

Conclusie

**Prijs** € 299,- **Kleuren** Zwart en zilver **Display** 1,28 inch oled (328 ppi) **Formaat** 4,4 x 3,8 x 1,2 cm **Gewicht** 48 gram **Processor** Quadcore (Snapdragon Wear 3100) **RAM en opslag** 1GB en 8GB **OS** Wear OS **Connectiviteit** GPS, wifi, bluetooth 4.2, NFC **Overig** optische hartslagmeter, waterbestendig, 22mm bandje **Website** [www.fossil.com](https://www.fossil.com/us/en/products/gen-5-smartwatch-the-carlyle-hr-smoke-stainless-steel-sku-ftw4024p.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000