Fossil Q Activist - Slim én mooi

Door: Joris Peterse | 07 november 2017 14:42

Review

Het traditionele horlogemerk Fossil laat zich de laatste jaren op een innovatievere manier zien. Neem nou bijvoorbeeld de Fossil Q Activist: Het horloge oogt als een traditioneel stijlvol polsklokje zoals je die kent van Fossil. Maar de Q Activist is een hybride smartwatch, en heeft dus stiekem veel meer in zijn mars.

Fossil Q Activist

Prijs € 179,-
Formaat 4,2 cm (diameter), 1,2 cm (dikte)
Bandje 2,2 cm breed, 20 cm lang
OS Android, iOS
Draadloos Bluetooth 4.1
Overig Stappenteller, spatwaterdicht
Website www.fossil.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Levensduur batterij
  • Ontwerp
  • Bewegingsgegevens te synchroniseren
  • Instelbare knoppen
  • Minpunten
  • Functionaliteit beperkter dan smartwatch

Niet lang geleden testte ik een andere hybride smartwatch van hetzelfde merk: de Fossil Q Grant. En ik moet zeggen, het afscheid met het horloge viel me zwaar na de testperiode. Heel verrassend is het dus niet dat het horloge een uitstekend oordeel kreeg.

Deze Fossil Q Activist is in grote lijnen hetzelfde. Het horloge oogt stijlvol, persoonlijk vind ik ‘m zelfs wat mooier dan de Q Grant. Een traditioneel uurwerk en standaard leren horlogebandje camoufleren dat de Q Activist via bluetooth in verbinding staat met je Android-smartphone of iPhone.

Verder heb je het comfort en het uiterlijk van een écht horloge. Geen touchscreen, geen dikke behuizing, geen lichtje aan pols.

Metertjes

Klein verschil is er echter wel met het eerder geteste Fossil-horloge. Zo verraadt de Q Activist dat hij tot meer in staat is dan je zou verwachten door de aanwezigheid van een metertje voor je dagelijkse stappendoel binnenin het uurwerk en een tachymeter aan de buitenste ring.

Aan de zijkant van het uurwerk zit een drietal knoppen. Niet ongewoon voor het horlogemerk, maar de werking ervan is wel wat ongewoner. Je kunt namelijk zelf bepalen wat de knop moet doen en dat gaat verder dan je denkt. Om dit te configureren moet de Fossil Q Activist wel verbonden zijn met je smartphone. Omdat het geen smartwatch met touchscreen is, ben je natuurlijk wat beperkter in de mogelijkheden.

In het uurwerk vind je meerdere metertjes terug.

Verbinding

Je koppelt je hybride smartwatch via de Fossil-app voor Android en iOS aan je smartphone. Vervolgens heb je een account nodig om aan de slag te gaan. Hiervoor kun je overigens ook gewoon je Google-account op je telefoon gebruiken.

Vervolgens kun je aan de slag! Je kunt bijvoorbeeld de drie knoppen naast het uurwerk van de Fossil Q Activist instellen, en dat werkt slimmer dan je denkt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een knop ervoor zorgt dat het horloge kort de tijd weergeeft waarop je thuis zou komen als je nu vertrekt vanaf je huidige locatie. Je kunt ook de muziek bedienen die je op je smartphone afspeelt, zien welke apps er een melding hebben achtergelaten (de wijzer geeft een cijfer aan, welke jij aan een app hebt gekoppeld), of zelfs een foto maken met je smartphone.

Analyse

Leuk is ook dat er een stappenteller in de Fossil Q Activist aanwezig is, die bovendien gekoppeld kan worden aan Google Fit of Apple Health. Zo kun je toch je beweging bijhouden, ook als je je telefoon even niet op zak hebt. Een hartslagmeter zit overigens niet in het horloge, maar eerlijkgezegd mis ik die ook niet. Het is geen comfortabel horloge om mee te gaan sporten.

Over comfort gesproken. De Q Activist is ook in staat een beknopte slaapanalyse te maken, zodat je inzichtelijk hebt hoe vast je geslapen hebt. Maar om nou met een gewoon horloge te gaan slapen... Vind je dat zelf overigens geen probleem, dan kun je de hybride smartwatch ook als wekker gebruiken, die je met subtiele trilling op de aangegeven tijd wakker maakt. Deze trilmotor wordt trouwens ook ingezet bij meldingen van specifieke apps of wanneer je je stappendoel voor de dag bereikt hebt.

De Fossil Q Activist meer een sieraad dan een smartwatch.

Geen smartwatch

De voordelen ten opzichte van een echte smartwatch als de Apple Watch of de Galaxy Gear S3 vooral goed te zien. De Fossil Q Activist meer een sieraad dan een smartwatch. Een ander enorm voordeel is de accuduur. Daar waar je een smartwatch om de twee dagen aan de lader moet hangen, hoef je je hierom geen zorgen te maken bij de Q Activist, die op een knoopcelbatterijtje draait en na enkele maanden vervangt. Wat overigens ook op de lange termijn een voordeel is, een accu slijt immers met de jaren.

Nadeel ten opzichte van smartwatches zit natuurlijk in de functionaliteit. Je hebt geen aanbod van allerhande apps, de mogelijkheid contactloos te betalen, uitgebreide bewegingsanalyse of uitgebreide meldingen. Mis ik die persoonlijk? Allerminst. Bij het sporten kun je bovendien je Fossil horloge makkelijk omwisselen voor een sportarmbandje. Let daar echter wel bij op dat het sportarmbandje en de Fossil Q beide naar dezelfde app kunnen synchroniseren, zoals de voorbeelden die ik net noemde Google Fit en Apple Health.

Conclusie

Wie op zoek is naar een mooi horloge, met enkele voordelen van een smartwatch, of een smartwatch die wél elegant is, heeft met de Fossil Q Activist een uitstekende optie gekregen. Omdat het om een hybride smartwatch met een traditioneel uurwerk gaat lever je in op functionaliteit. Maar win je met het ontwerp en de (duurzame) accuduur. Bovendien is de app van Fossil ook de moeite waard.

0 Reactie(s) op: Fossil Q Activist - Slim én mooi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.