Fotograferen met je telefoon

Door: Kees Krick | 13 april 2011 14:23

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Mobiele telefoons zijn van steeds betere camera's voorzien. Bovendien worden er voortdurend nieuwe applicaties ontwikkeld waarmee u uw foto's te verfraait, er effecten aan toevoegt en ze met vrienden deelt.

1. Altijd paraat

Mobiele telefoons worden van steeds betere camera's voorzien, zodat de kwaliteit van de foto's die u ermee maakt met sprongen vooruitgaat. Een telefooncamera is vooral ideaal voor de onverwachte fotomomenten. Niet iedereen sjouwt immers de hele dag met een camera rond. De kans is echter groot dat u uw telefoon vrijwel altijd bij u hebt, zodat u toch geen fotokansen mis hoeft te lopen. Zodra zich een fotowaardig moment voordoet, haalt u snel uw telefoon tevoorschijn en u kunt alles meteen vastleggen op de gevoelige plaat. In veel situaties staat het fotograferen met een mobieltje bovendien minder opdringerig dan wanneer u met een knots van een camera aan de slag gaat. Een mobieltje oogt discreet en het wordt tegenwoordig als heel normaal beschouwd dat iedereen er altijd en overal kiekjes mee maakt. Zelfs bij concerten waarbij camera's streng verboden zijn, lichten de telefoonschermpjes op als sterren aan de nachthemel.

Een telefoon is handzaam en u hebt hem waarschijnlijk altijd bij u.

2. Miniatuurcamera

Een telefoon moet uiteraard klein en handzaam zijn. U zult er daarom 'slechts' een kleine camera in aantreffen, zonder zoomlens of uitklapbare flitser, want die nemen nogal wat ruimte in beslag. De lens bestaat uit niet meer dan een klein venstertje en de flitser zit meestal achter een streepje geribbeld plastic verstopt. In sommige gevallen bestaat de 'flitser' uit een led-lampje dat voor extra licht zorgt. Alles bij elkaar gaat het om een miniatuurcamera en dat betekent dat de kwaliteit wat minder is dan die van een echte camera. Toch kunnen ook foto's die u met uw telefoon maakt er verrassend goed uitzien, mits u onder gunstige omstandigheden fotografeert. Zodra het donker wordt en de camera meer moeite moet doen om voldoende licht te verzamelen, zal het resultaat snel achteruit gaan. De mooiste plaatjes schiet u overdag, in een lichte, bij voorkeur zonnige omgeving.

3. Beste kwaliteit

Mobieltjes gaan zuinig om met geheugenruimte, want daar is meestal maar een beperkte hoeveelheid van aanwezig. Foto's worden daarom in een zo klein mogelijk formaat bewaard. Dat scheelt opslagruimte, maar het gaat ten koste van de kwaliteit. Dat is natuurlijk zonde, u wilt immers dat uw foto's er zo goed mogelijk uitzien. Stel daarom in het cameramenu de hoogst mogelijke kwaliteit in. In veel gevallen doet u dat door een hoge resolutie te kiezen. Die wordt aangegeven in een aantal megapixels of pixels (waarmee de breedte en hoogte van de foto worden aangeduid). U kunt bij deze instelling ook algemene bewoordingen tegenkomen, zoals 'groot', 'normaal', 'klein', 'hoog', 'middel' of 'laag'. Sommige telefoons beschikken nog over een tweede instelling, die bepaalt in welke mate een foto mag worden gecomprimeerd. Compressie zorgt voor verlies aan detail, kies daarom ook bij deze optie voor de hoogste kwaliteit - dus voor de laagste compressiegraad.

Stel altijd de hoogst mogelijke fotokwaliteit in.

4. Op de juiste plek

Als u de adviezen uit de vorige tip opvolgt, zult u merken dat een foto meer ruimte in beslag neemt. Telefoons beschikken standaard maar over een beperkte opslagcapaciteit, maar die kunt u meestal eenvoudig uitbreiden door een microSD-kaartje te plaatsen. Zo'n kaartje is niet alleen handig voor het opslaan van uw foto's, maar bijvoorbeeld ook voor documenten of voor muziek die u op uw telefoon wilt afspelen. Zo ontlast u het interne geheugen van het toestel, zodat alles soepel blijft werken. Bovendien raakt u geen gegevens kwijt als u een nieuw toestel koopt of als u de telefoonsoftware update. Alles staat nu immers veilig op een los kaartje. De meeste telefoons bewaren uw foto's standaard in het toestelgeheugen, u moet dus zelf aangeven dat dit voortaan op het geheugenkaartje moet gebeuren. Afhankelijk van de gebruikte telefoon doet u dit in een algemeen instellingenscherm of in het menu van de camera-applicatie. U hoeft dit slechts één keer correct in te stellen. Uw camera slaat uw materiaal vervolgens automatisch op de gewenste locatie op.

5. Scherpe foto's

Bij een 'echte' camera wordt de lens beschermd door een lensdop of een automatisch schuifje, maar bij de meeste cameratelefoons zit het glaasje gewoon open en bloot in de behuizing. De cameralens is daardoor erg kwetsbaar en het kan geen kwaad om hem eerst voorzichtig schoon te vegen met een zacht doekje, voordat u foto's maakt. De kans dat er vuil of een vingerafdruk op de lens zit, is immers redelijk groot en zulke vervuiling heeft lelijke foto's als gevolg. Stopt u de telefoon in uw broekzak of een tas, dan is het sterk aan te raden om er een hoesje voor te kopen. Dat beschermt niet alleen het schermpje van uw toestel maar ook de lens, bijvoorbeeld tegen krassen die door een sleutelbos kunnen worden veroorzaakt.

Omdat de lens meestal onbeschermd in het toestel zit, komt er gemakkelijk viezigheid op.

0 Reactie(s) op: Fotograferen met je telefoon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.