Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Fraaie grafieken met Office 2010

Door: Edmond Varwijk | 01 oktober 2010 09:29

None
Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Met Office 2007 maakte Microsoft het al mogelijk om mooiere documenten te maken. Of het nu in Word, Excel, PowerPoint of een simpel e-mailtje is, informatie moet fraai worden verpakt. Office 2010 gaat nog een paar stappen verder.

01: Eerste grafiek

We beginnen bij het begin en maken een grafiek aan. Open Word of Excel en daarmee een nieuw leeg document. Klik op Invoegen en kies in het onderdeel Illustraties voor Grafiek. Klik nu meteen op OK, en zie hoe de grafiek wordt ingevoegd en hoe in Excel een gegevensblad wordt geopend. Deze twee, de grafiek in Word en de tabel met gegevens in Excel, horen bij elkaar. Om de grafiek in Word te vullen met de gewenste gegevens, zet u ze in het gegevensblad in Excel. Klik in het Excel-venster met de muis in cel B1, typ Maandag en bevestig met Enter. Klik vervolgens met de muis in cel C1 en typ hier Dinsdag. Bevestig opnieuw met Enter en zet tot slot Woensdag in cel D1. Ga nu naar kolom A en typ in de cellen A2 tot en met A5 de woorden Vis, Vlees, Groente en Brood. U kunt ook nog de waarden in de cellen B2 tot en met D5 aanpassen. Wanneer u hiermee klaar bent, sluit u het Excel-venster. U hebt een eerste grafiek gemaakt in Word 2010 en u kunt hem bewaren via Bestand, Opslaan.

De eerste grafiek die is gevuld vanuit Excel is snel gemaakt.

02: Excel

Hoewel Excel wordt gebruikt om de gegevens te organiseren die in de grafiek staan, is het niet zo dat u het bestand in Excel óók moet bewaren. De gegevens in de grafiek zitten in het Word-document, en Excel wordt alleen gebruikt om ze in te voeren en om ze te wijzigen. U hoeft zich er dus niet druk over te maken dat het betreffende Excel-bestand niet wordt opgeslagen. Wilt u de gegevens zien en bewerken? Open het document met de grafiek. Selecteer met de muis de grafiek door er met de muis één keer op te klikken en kies dan Ontwerpen, Gegevens bewerken, op het lint onder de Hulpmiddelen voor Grafieken.

De gegevens 'achter' een grafiek kunnen altijd nog worden bewerkt.

03: Interactief lint

In Office 2007 introduceerde Microsoft het lint als vervanger van de traditionele menu's en werkbalken. Alle functies zijn nu als knoppen, vaak met direct herkenbare voorbeelden, te vinden op één brede werkbalk. Een belangrijk kenmerk van deze werkbalk is dat hij interactief is. Dat wil zeggen dat de functies op de werkbalk worden aangepast aan de activiteit die u uitvoert. Bent u met tekst bezig, dan zullen er vooral functies voor het opmaken van tekst op het lint staan. Staat de cursor daarentegen in een tabel, dan zullen er ook functies op het lint staan die voor het vullen en opmaken van een tabel of cel belangrijk zijn. Op dezelfde manier gebeurt dit ook wanneer u met een grafiek bezig bent. Dan komt er zelfs een apart gedeelte op het lint tevoorschijn, met drie tabbladen: Ontwerpen, Indeling en Opmaak. Selecteer een grafiek en zie hoe het onderdeel Hulpmiddelen voor grafieken op het lint beschikbaar komt. Klik op een van de drie onderdelen, om de bijbehorende functies op het lint zichtbaar te maken.

Ook voor grafieken staan er eigen hulpmiddelen op het lint.

04: Typen grafieken

Wanneer u via Invoegen een Grafie invoegt in een document, ziet u dat er een ruime keuze is uit verschillende typen grafieken. Standaard wordt gekozen voor een kolomgrafiek maar er zijn ook de lijn-, taart- en staafgrafiek, het oppervlak en meer exotische versies zoals de Spreiding, Hoog/laag/slot, Oppervlak, Ring, Bel. U kunt bij het maken van een grafiek direct voor een van deze typen kiezen, door op naam te selecteren en daarna een van de subtypen te kiezen.

Er is een ruim keuze uit verschillende typen grafieken.

05: Kleur

Een grafiek is geen plaatje. Het is en blijft een interactief geheel, waarvan u de gehele opmaak op elk gewenst moment kunt aanpassen. Selecteer de grafiek door op de rand ervan te klikken. Op het lint worden nu de Hulpmiddelen voor grafieken actief. Open daarvan de tab Ontwerpen. Op het onderdeel Grafiekstijlen kunt u snel de kleurstelling van de grafiek aanpassen. Wilt u meer kleurmogelijkheden zien, klik dan op de pijl naar beneden aan de rechterkant van dit onderdeel. In het menu dat nu uitklapt zitten behalve de standaardkleuren ook nog opties om op te maken met 3D-effect en om een achtergrondkleur toe te passen. U kunt kiezen door met de muis te selecteren.

Behalve kleuren omvat een Grafiekstijl ook randen, achtergrondkleuren en 3D-effecten.

0 Reacties op: Fraaie grafieken met Office 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.