Zonder er bij stil te staan, verzamelen we steeds meer gevoelige informatie op onze computers. Free SafeHouse Explorer is een gratis programma waarmee u al deze bestanden onleesbaar op schijf opslaat. Zo voorkomt u dat anderen er met uw gegevens vandoor gaan, bijvoorbeeld bij verlies of diefstal van een laptop of externe schijf.

Het werkt als volgt. Via een Wizard wordt u bij de hand genomen bij het aanmaken van een speciaal bestand. Dat kan op een interne of externe schijf, maar mag ook een usb-stick of geheugenkaartje zijn. Het bestand krijgt een speciale indeling waardoor het (voor SafeHouse Explorer althans) op een schijf lijkt. Zodra dat is gebeurd, sleept u bestanden van of naar het programmavenster, waarna ze worden gecodeerd respectievelijk gedecodeerd. De schijf zelf (kluisje) is beveiligd met een door u gekozen wachtwoord.

Anders dan bij enkele soortgelijke programma’s, werkt u altijd via het programmavenster, dat wel iets weg heeft van Verkenner, maar het niet is. Liever zagen we een extra schijfletter in het systeem, dan kon u de bestanden rechtstreeks vanuit elk programma benaderen. Maar ja, het is niet anders. Wel handig is dat u een kluisje kunt omtoveren tot exe-bestand, waarna uw bestanden vanaf elke pc zijn te benaderen zonder eerst de software te installeren. Hetzelfde kan door de U3-versie op een (speciale) usb-stick te installeren. De betaalde versies (Personal en Professional Edition) bieden meer mogelijkheden dan deze gratis versie, zoals het dynamisch vergroten van kluisjes. Hecht u daar belang aan, dan is opwaarderen zo gepiept. Aan uw beveiligde schijven hoeft in ieder geval niets gewijzigd te worden.

© PXimport

Via de Wizard is een kluis maken kinderspel.

© PXimport

Free SafeHouse Explorer 3.01

Freeware

Taal Engels

Medium 4 MB download

OS Windows XP / Vista / 7 (32 of 64 bits)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eenvoudig schijven maken via Wizard

Wachtwoordbeveiliging en encryptie

Ook voor mobiel gebruik

Minpunten

Bestanden naar program-mavenster slepen

Geen NTFS, geen automatische groei (in gratis versie)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten