Gaat Samsung met koersval Apple achterna?

Door: Elmar Rekers | 01 juli 2013 16:24

Apple

De beurswaarde van Samsung is in een maand tijd met 25,3 miljard dollar gekelderd. Wat blijkt; vlaggenschip Galaxy S4 verkoopt minder dan verwacht. De winstverwachting wordt bijgesteld en Samsung blijkt ineens minder onsterfelijk dat werd aangenomen.

Het moet voor Samsung een onwennige ervaring zijn; het niet kunnen opboksen tegen de torenhoge verwachtingen van marktanalisten. Toch kampt het bedrijf de laatste weken met enigszins tegenvallende cijfers. Tenminste, als de verkoopresultaten van de Galaxy S4 (review) naast de voorspellingen worden gelegd. Het resultaat: een beursdaling van bijna 10 procent in de afgelopen maand, welke volgens persbureau Bloomberg gelijk staat aan de totale waarde van concurrent Sony. Vertoont Samsung dezelfde haarscheurtjes als aartsrivaal Apple?

In de eerste vijf dagen na de release gingen er 4 miljoen S4-toestellen van de hand. De laatste weken zou de verkoop echter stagneren.

Peperduur

Van Apple wordt gezegd dat het zijn sexy-imago aan het verliezen is, maar geldt dit nu ook voor Samsung? Nou, volgens Bloomberg ligt het net iets genuanceerder. Consumenten hebben volgens de analisten van het persbureau simpelweg minder interesse (lees: geld) voor peperdure smartphones als de Galaxy S4, een toestel dat in Nederland een adviesprijs van 699 euro heeft meegekregen.

Daarnaast speelt ook Samsungs vorige paradepaardje, de Galaxy S III, het nieuwe toestel parten. “Consumenten zien simpelweg geen goede reden om een S4 te kopen, omdat het toestel niet wezenlijk verschilt van zijn voorganger”, claimt analist Sang Woo van Leading Investment & Securities. “Chinese fabrikanten worden dan ook een grotere bedreiging voor Samsung dan andere spelers.”

Woo doelt met deze laatste uitspraak op partijen als ZTE en Huawei (review Ascend P2), die hun smartphones van high-end specificaties voorzien maar deze voor een mid-range prijs in de winkels leggen. Naast Samsung voelt ook Apple de klappen van een afnemende interesse in dure smartphones. In de maand na de lancering van de iPhone 5 zag het bedrijf zijn beurswaarde flink dalen met 9,4 procent, en in februari dook de beurswaarde sinds lange tijd weer eens onder de 400 miljard dollar.

Recordverkoop

Dat Samsung zich grote zorgen moet maken lijkt (nog) niet het geval. Immers, in een maand tijd gingen er al 10 miljoen exemplaren van de Galaxy S4 over de toonbank. Ter vergelijking: de Galaxy S III deed er twee maanden over om de mijlpaal te bereiken. Daarnaast heeft het bedrijf ook tal van Galaxy-mobieltjes in het lagere prijssegment die als alternatief kunnen dienen voor de dure S4.

Apple wist in het eerste weekend na de release 5 miljoen exemplaren van de iPhone 5 te verkopen.

Het grootste gevaar voor Samsung schuilt dan ook in het eigen imago. Vooral jongeren willen nu gezien worden met een Galaxy S III of S4, maar wat als Sony of Nokia ineens het ‘must have’- predicaat krijgen opgeplakt, of de betaalbare mobieltjes van Huawei? Als Samsung niet langer sexy gevonden wordt - iets waar Apple momenteel tegen aan het vechten is - zal de waarde van het Zuid-Koreaanse concern onvermijdelijk verder dalen.

Wat vind jij? Is Samsung met de Galaxy S4 innovatief genoeg, en behoudt het bedrijf hiermee zijn momentum? Of zijn het de goedkopere Chinese mobieltjes die zowel Samsung als Apple straks naar de troont zullen steken.

0 Reactie(s) op: Gaat Samsung met koersval Apple achterna?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.