Garmin Venu 2 Plus - Nog geen echte smartwatch

Door: Edmond Varwijk | 26 februari 2022 15:29

Garmin Venu 2 Plus
Review

Binnen een jaar na de Venu 2 en 2s brengt Garmin alweer de volgende generatie smartwatch op de markt. Dat het geen Venu 3 maar Garmin Venu 2 Plus is blijkt terecht want de nieuwe functionaliteit is beperkt én niet zo goed als bij de concurrentie. De nieuwe Garmin blijft daarmee vooral een prima sportwatch met stijl en smartwatch-functionaliteit. Lees er meer over in deze Garmin Venu 2 Plus review.

Garmin Venu 2 Plus

Adviesprijs € 395,-
Kleuren Zwart, wit, grijs
Platform Android, iOS
Scherm 1,3 inch amoled (416x416)
Formaat 4,4 x 4,4 x 1,3 cm
Gewicht 51 gram
Sensoren Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter
Connectiviteit Bluetooth, GPS, microfoon, luidspreker
Overig waterdicht, verwisselbare bandjes, Garmin Pay
Website www.garmin.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Bedieningsgemak
 • Sportfuncties
 • Gezondheidsfuncties
 • Garmin Connect
 • Smartfuncties (meldingen, bediening smartphone)
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing
 • Geen echte smartwatch
 • Spraakassistent traag

Het gebeurt niet vaak dat in een persbericht de belangrijke nieuwe onderdelen niet worden genoemd. Het gebeurt bij de Venu 2 Plus waar Garmin in plaats van ‘microfoon’ en ‘speaker’ het alleen over ‘spraakfunctionaliteit’ heeft. Terecht zo blijkt want er is weinig muziek dat lekker klinkt via de kleine speaker van de smartwatch. Via een gekoppelde headset luistert al beter maar dan stelt het bediengemak teleur. 

Speaker en microfoon komen beter tot hun recht als verlengstuk van de telefoon. Een telefoongesprek starten of aannemen werkt prima via de Venu 2 Plus en niemand met wie ik bel klaagt over het geluid. Dit is ook echt handig voor de sporter die bij een ongeluk of probleem onderweg nu niet alleen automatisch een noodoproep kan uitsturen maar ook echt kan bellen zelfs wanneer de telefoon bijvoorbeeld een paar meter verder ligt.

Garmin Venu 2 Plus

Smartphone is altijd nodig

Die smartphone is wel altijd nodig, de Venu 2 Plus beschikt zelf niet over 4G/5G. Een derde toepassing van microfoon en speaker is voor spraakopdrachten. Alle bekende virtuele assistenten zoals Siri, Google Assistent en Bixby worden ondersteund en met een druk op de extra derde knop aan de zijkant van het horloge geactiveerd. Hinderlijk is dat je daarna telkens meerdere seconden moet wachten tot de assistent op de smartphone is geactiveerd. 

Hier wreekt zich dat Garmin geen eigen spraakassistent of misschien zelfs wel eigen smartphone heeft. Het nut van microfoon en speaker beperkt zich dus vooral tot het bellen en het is maar de vraag of dit voldoende rechtvaardiging is voor het prijsverschil met de andere Venu-modellen.

Een microfoon en luidspreker maken een horloge nog niet 'smart'

Hoewel we voor een echte smartwatch van Garmin dus nog minimaal een generatie moeten wachten, zijn er tal van gebieden waar de Venu 2 Plus wel overtuigt. Het is een ongekend rijk sporthorloge zonder de overdreven masculiene vormgeving van veel van die modellen. De sierlijke Venu 2 Plus weegt 51 gram met dankzij de fraaie dunne bezel alle ruimte voor het fraaie 33 mm grootte AMOLED-scherm met 416 x 416 pixels. 

Anders dan bij de Venu 2/2s is de achterzijde met de sensoren voor hartslag en zuurstofgehalte voorzien van een roestvrijstalen afdekking.  De gecombineerde bediening van een aanraakscherm met knoppen werkt erg fijn en biedt zeker na enkele weken gebruik, een indrukwekkende hoeveelheid data over gezondheid, inspanning, nachtrust, herstel, stress, zuurstofgehalte en ook enkele speciaal voor vrouwen zoals de menstruatiecyclus en zwangerschap. 

Wie dat wil kan vooral via de uitstekende Garmin Connect app en website helemaal los gaan op analyses en trainingsplannen.

Garmin Venu 2 Plus
Garmin Venu 2 Plus

Verschillen met andere Garmin-sporthorloges

In vergelijking tot de sporthorloges in de Garmin Forerunner en Fenix/Epix-series ontbreken vooral multisport, intervaltrainingen, onderscheid tussen aeroob en anaeroob trainen en landkaarten, navigatie en de mogelijkheid een route te volgen. 

De batterijduur varieert van vier dagen met het scherm altijd aan tot meer dan een week in de spaarstand waarbij het scherm aanspringt wanneer het detecteert dat je erop kijkt én natuurlijk tijdens het sporten. Want dat blijft onverminderd de grote kracht ook van de Venu 2 Plus.

Conclusie: Garmin Venus 2 Plus kopen?

Een speaker en een microfoon maken van deze Venu nog geen echte smartwatch. Wie dat wel verwacht zal teleurgesteld raken. Zoek je een gewoon een heel goede sportwatch met wel degelijk handige smartfuncties, maar die er niet uitziet alsof je dagelijks een marathon loopt, dan is de Venu 2 Plus een prima keuze.

0 Reactie(s) op: Garmin Venu 2 Plus - Nog geen echte smartwatch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.