Garmin Vivoactive 4 - evolutie op smartwatchgebied

Door: Martijn de Meulder | 16 november 2019 09:24

Review

De Vivoactive 4 smartwatch van Garmin is vooral een incrementele verbetering van zijn voorganger. Maar dan wel eentje die enorm compleet is en sport- en algemene gezondsheidsmetingen integreert in een horloge voor dagelijks gebruik.

Garmin Vívoactive 4

Prijs € 329,99
Kleuren Zwart, roze, wit, grijs, zilver, goud
Gewicht 51 gram
Formaat 4,5 x 4,5 x 1,3 cm
Connectiviteit Bluetooth, ANT+, Wifi
Website https://buy.garmin.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekende app
 • Eenvoudig te bedienen
 • Degelijke en zeer complete uitvoering
 • Minpunten
 • Bloedzuurstofmeter verbruikt (zeer) veel energie
 • Scherm is flets

De heilige graal in de smartwatchwereld heet ‘gezondheid en sport’. Daar is ook waar deze VívoActive 4 in uitblinkt. De opvolger van de alweer twee jaar oude Vívoactive 3 biedt vooral incrementele verbeteringen. De belangrijkste wijzigingen buiten het design zijn het afspelen van muziek, een menstruatiecylcuscheck en een functie die Garmin ‘Body Battery’ noemt: een cijfer voor je algehele fitheid.

Als je een sporthorloge in het hogere- (of in dit geval) middensegment koopt dan is dat tegenwoordig een toestel dat niet alleen voor je workouts geschikt is. Deze Garmin houdt ook je activiteit bij: beweeg je wel genoeg? Als je te lang stilzit krijg je een seintje: ga eens lopen! Dat is handig, want je denkt er zelf vaak niet aan. En in de nacht kan de Garmin VívoActive je slaap bijhouden. Ook de kernfunctie van dit horloge is goed ontwikkeld. Noem een activiteit: lopen, fietsen, zwemmen, langlaufen of yoga? We tellen er tweeëntwintig, je kunt het bijhouden met dit sporthorloge dankzij de ingebouwde GPS, hartslag- en zelfs sensoren om de zuurstofwaardes in het bloed te meten.

Garmin Connect-app

Het uitlezen van je gegevens doe je met behulp van de Garmin Connect app. Dat gaat vrijwel vanzelf. Soms moet je het duo horloge-telefoon een zetje geven, maar de meeste keren dat we keken waren de gegevens automatisch al gesynchroniseerd. Die Garmin-app is enorm uitgebreid. Of je nu je slaappatroon wil analyseren, je calorieën bijhouden, hartslag, stressniveau of VO2 max wil bekijken? Het kan allemaal. Sterker: Garmin levert je ook nog gratis videocoaching om te trainen voor bijvoorbeeld een vijfkilometerrun, of halve marathon. Je horloge geeft je dan tijdens je training de aanwijzingen. De mogelijkheden zijn ongekend.

Beeldscherm

Het schermpje van deze smartwatch verdient een aparte beschouwing. Garmin gebruikt een zogenaamd transflective LCD-scherm. Dat zorgt ervoor dat licht dat op het horloge valt wordt gereflecteerd: de verlichting ervan hoeft daardoor niet constant aan te staan en dat zorgt voor een langere accuduur. Maar ook dat de kleuren van het scherm altijd wat flets aandoen. Het is dus een compromis. Wil je wél de functies van dit horloge maar een helderder scherm dan kun je ook kijken naar de Garmin Venu, welke binnenkort uitkomt en voorzien is van een amoledscherm.

De kast en het siliconen bandje van deze Vivóactive zijn zeker niet lelijk maar vinden we niet direct van een enorme schoonheid. Je moet van het ontwerp houden. Zeker als je van plan bent om dit horloge dagelijks te dragen, wat de uitgebreide functies zeker verdienen.

Aanvankelijk hadden we problemen met de batterijtijd, dat bleek aan de bloedzuurstofmeting te liggen.

Bloedzuurstofmeting

Aanvankelijk hadden we wat problemen met de batterijtijd, dat bleek vooral aan de constante bloedzuurstofmeting te liggen. Nadat we deze hadden uitgezet ging het horloge een dag op vier op een lading mee, inclusief twee hardlooptrainingen. De Vívoactive is in een 4 en Vívoactive 4S-variant verkrijgbaar, waarbij de 4S met zijn 40mm een halve centimeter kleiner is.

De ingebouwde muziekfunctie is fraai en werkt prima samen met een bluetooth-headset. Alleen loopt deze via diensten als Deezer en Spotify: je moet offline muziek downloaden waarna je deze tijdens het sporten kunt afspelen. Losse MP3’s op het horloge zetten is niet mogelijk.

Conclusie: Garmin VivóActive 4 kopen?

Wat krijg je veel waar voor je geld in deze Garmin Vivóactive 4. Functies die tot voor kort alleen in high end atletenhorloges beschikbaar waren zijn nu gewoon inclusief, net als zaken als slaap- en activiteitentracking. De bijbehorende app is ook uitstekend. Het enige dat je kan weerhouden is het wat fletse scherm, beperkingen in muziekweergave en natuurlijk zijn uiterlijk.

1 Reactie(s) op: Garmin Vivoactive 4 - evolutie op smartwatchgebied

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 november 2019 11:56 R_Dijk
  Mooie review! Venu heeft inderdaad een super mooi AMOLED scherm. Je kunt trouwens wel gewoon ook muziekbestanden op je Garmin watch zetten, via drag&drop of via de software Garmin Express. Via Garmin express Kun je zelfs eenvoudig je ITunes Playlists synchroniseren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.