Geavanceerd zoeken/vervangen in Word

Door: filip-leys | 12 april 2010 10:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Zoeken en vervangen van opmaak

Dringt het pas na het afwerken van een document tot u door dat u overal waar u tekst vetgedrukt hebt gemaakt, dit liever cursief wilt zien, ook dan kan de zoek/vervangfunctie redding brengen. Onder het knopje Meer >> vindt u daarvoor de knop Opmaak. Klik eerst in het invoerveld naast Zoeken naar, en kies daarna de optie Lettertype uit de lijst Opmaak. Klik op Vet en sluit af. Selecteer vervolgens het veld naast Vervangen door, en doorloop dezelfde opties maar nu met Cursief als keuze. De zoek- en vervangvelden zijn weliswaar beide leeg, maar van belang is wat er telkens onder staat: bovenaan lezen we Lettertype: Vet en onderaan Lettertype: Cursief. De overige handelingen zijn dezelfde als bij het zoeken en vervangen van willekeurige tekstgedeeltes.

Hebben we ons vergist bij de opmaakkeuzes, dan is het lastig om dit ongedaan te maken. Kiezen we bijvoorbeeld opnieuw Standaard als lettertype, dan interpreteert Word dit als een keuze voor Niet Vet, Niet Cursief, wat niet hetzelfde is. Vandaar dat we ook een knop Geen opmaak ter beschikking hebben.

Het vervangen van opmaak vergt niet noodzakelijk een ingetikte tekst.

Superscripts

Wie vaak subscript of superscript gebruikt in teksten, vindt het misschien hinderlijk om daarvoor telkens naar het menu voor tekstopmaak te gaan. Een eerste oplossing hiervoor is het gebruik van de sneltoetsen Ctrl+= (subscript aan/uit) en Ctrl+Shift+= (superscript aan/uit). Maar als u daar telkens moet aan denken voordat het te behandelen karakter ingetikt dient te worden, dan wordt dat te vaak vergeten, en dient u dit telkens te corrigeren. Komen deze sub- of superscripts systematisch in vaste tekencombinaties voor (bijvoorbeeld H2O, CO2, m3, km2, etc.), dan is er een alternatief: zoeken en vervangen in twee stappen. We nemen als voorbeeld ‘H2O’. Om het intikken zo vlot mogelijk te laten verlopen, trekken we ons niets aan van de 2 in subscript en tikken we domweg H2O. Pas als de tekst helemaal klaar is, zetten we al H2O-strings om. Wellicht komt er nog een aantal cijfers 2 in onze tekst voor in een totaal ander verband, zodat een grootschalige zoek- en vervangbewerking die een gewone ‘2’ omzet naar een subscript ‘2’ niet wenselijk is.

De oplossing is om het in twee fasen aan te pakken: eerst zoeken naar H2O en die vervangen door (bijvoorbeeld) H#2#O (vooropgesteld dat de tekencombinatie #2# nergens elders in de tekst voorkomt). In een tweede slag zoeken we dan alle #2# op, en vervangen we die door 2 in een subscriptlettertype. Nadeel is dat de eerste stap van deze omweg herhaald dient te worden voor elke lettercombinatie waarin een dergelijk cijfer voorkomt, dus CO2 omzetten naar CO#2#, etc.

Tekst vervangen

Het komt vaak voor dat we een lange en complexe serie woorden herhaaldelijk dienen in te tikken, met telkens tikfouten en correcties tot gevolg. Denk aan een adres dat uit een aantal moeilijke eigennamen bestaat en bovendien in de gepaste formattering dient te staan (een ander lettertype, de aanspreking vetgedrukt, de gemeente onderstreept). De aanpak is eenvoudig: overal waar dit adres dient te komen, plaatsen we een korte, maar gegarandeerd unieke tekencombinatie, bijvoorbeeld $$$. Daarna tikken we één enkele keer het volledige adres in, compleet met alle gewenste vormgeving. We selecteren het en drukken op Ctrl+X (of Shift+Del) om het in het klembord te stoppen. Tot slot roepen we het zoek/vervangvenster op, met $$$ als te zoeken tekst en ^c (code voor klembord) als vervanger.

Zoek/vervang als telraam

Standaard beschikt Word over een functie om het aantal woorden binnen een document of een geselecteerde portie tekst te tellen: de telling is permanent te zien linksonder op de statusbalk van Word 2007, in versie 2003 gaat het via Extra / Woorden tellen. Nadeel is echter dat we dan telkens álle woorden geteld krijgen. Maar wat als we enkel het aantal keer willen tellen dat een bepaald woord in onze tekst voorkomt? Het volstaat daartoe om zowel bij de zoektekst als bij de vervangtekst hetzelfde woord in te geven, en een Alles vervangen bewerking te starten. Verifieer dat de optie Identieke hoofdletters/kleine letters niet aangekruist staat: het woord zal dan zowel middenin een zin als in het begin ervan gevonden worden, en zichzelf vervangen in de juiste combinatie hoofd/kleine letters. Wat ons uiteindelijk interesseert, is de uiteindelijke melding, wanneer Word ons toont hoeveel maal het woord gevonden en vervangen werd.

De zoek/vervangfunctie misbruiken we om te tellen hoeveel keer een bepaalde tekst in onze tekst voorkomt.

Minimaliseer het tikwerk

Als zowel het Zoeken naar als het Vervangen door vakje naar dezelfde tekst dienen te verwijzen, kunt u ook kortweg ^& als vervangstring gebruiken. Dit is eveneens een handige intikbesparing als de vervangtekst verder bouwt op de zoektekst: zoeken naar Frederik en alles vervangen door ^& van Amerongen zorgt ervoor dat we overal ‘Frederik van Amerongen’ krijgen. Zes toetsen bespaard! Of we zoeken naar van Amerongen en vervangen het door Frederik ^&. Minus elf!

1 Reactie(s) op: Geavanceerd zoeken/vervangen in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 mei 2014 15:22 Anoniem
    free cell phone number lookup by name You can certainly see your bdbddaffaegbegfg
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.