Gebruik uw smartphone als microlaptop

Door: mark-swarts | 08 maart 2011 16:57

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Met een smartphone kunt u prima internetten via het thuisnetwerk. De mogelijkheden zijn echter groter dan u wellicht denkt. In dit artikel leggen we onder andere uit hoe u uw wifi-verbinding optimaal instelt, hoe u vanaf uw smartphone kunt printen en hoe u bestanden op uw netwerk uitwisselt. Met deze tips verandert uw telefoon in een microlaptop!

1. DHCP inschakelen

Om uw smartphone eenvoudig en snel met uw thuisnetwerk te kunnen verbinden, zal DHCP in uw router aan moeten staan. Dit sys­teem zorgt ervoor dat nieuwe netwerkapparaten automatisch een ip-adres krijgen toegewezen, zodat ze herkenbaar zijn en gebruik kunnen maken van de netwerkfuncties. Bij vrijwel ieder modem staat DHCP automatisch aan. Mocht u toch problemen ondervinden bij het laten toekennen van een ip-adres, neem dan eens een kijkje in het set-upmenu van uw modem. Hoe u toegang krijgt tot dit menu leest u in de gebruikershandleiding van het apparaat of op Port Forward (klik op Router List en kies uw merk en type router). In het set-upmenu gaat u naar DHCP Configuration, waar u bij Activate op Yes klikt. U kunt eventueel ook bepalen hoe de toegewezen ip-adressen eruit komen te zien.

Op http://portforward.com vindt u specifieke informatie en stappenplannen voor ieder type router.

2. Telefoon verbinden

De meeste moderne smartphones hebben op het bureaublad een snelkoppeling waarmee de draadloze verbinding (wifi) wordt ingeschakeld. Is dat bij uw toestel niet het geval, ga dan naar het wifi-onderdeel in het instellingenmenu van de telefoon. Op de iPhone komt u daar via Settings / Wi-Fi en op een Android-telefoon moet u bij de draadloze instellingen zijn. Als het thuisnetwerk is gevonden, tikt u het aan. Als u een beveiligd netwerk hebt (wat uiteraard wel wordt aanbevolen), verschijnt er een venster waarin u een wachtwoord moet opgeven. Een WEP-wachtwoord levert soms problemen op, zeker als u meer dan één wachtwoord gebruikt. Wijzig het aantal gebruikte WEP-wachtwoorden daarom in één. Dit regelt u in het set-upmenu van de router (zie tip 1). Het is echter nog verstandiger om over te schakelen naar een WPA- of WPA2-wachtwoord, waarbij u eventueel zelf een uniek persoonlijk wachtwoord kunt verzinnen. Dit wachtwoord kan vervolgens voor ieder apparaat in het netwerk worden gebruikt.

Het set-upmenu van een smartphone is doorgaans gebruiksvriendelijk opgezet.

3. File manager

Nu de telefoon is verbonden met het thuisnetwerk, is het handig om via deze draadloze verbinding documenten en foto's van de computer naar de telefoon te sturen. Dit kunt u doen via een zogenaamde 'file manager'. In de volgende vier tips gebruiken we ES File Explorer voor Android als voorbeeld. Ga in uw telefoon naar Market en zoek naar ES File Explorer. Kies de nieuwste versie of, als uw telefoon op het oudere Android 1.5 draait, de Cupcake-editie. Installeer het programma en start het op. Om het venster overzichtelijker te maken, kiest u Menu / Toon tabbladen. U ziet nu Lokaal, LAN en FTP staan. In Lokaal vindt u alle mappen en bestanden die op uw sd-kaart staan. Deze bestanden kunt u kopiëren, knippen, plakken, verwijderen en hernoemen. Druk iets langer op een bestand om het optiemenu met deze keuzes tevoorschijn te halen.

Met een file manager zoals File Explorer kunt u bestanden op uw smartphone bijvoorbeeld kopiëren of hernoemen.

4. Verbinden met LAN

Om File Explorer met uw thuisnetwerk, ofwel LAN, te verbinden moet u enkele stappen doorlopen. Druk allereerst in de app op LAN. Druk nu op Menu en vervolgens op Nieuw. Druk op Server om een specifieke computer aan de netwerkomgeving van het Androidtoestel toe te voegen. Vervolgens hebt u het ip-adres nodig van de pc waar u uw telefoon mee wilt verbinden. Dit adres vindt u eenvoudig door op de betreffende computer op Start te klikken en in het 'Uitvoeren'-scherm CMD te tikken, gevolgd door een druk op Enter. In het DOS-scherm dat nu verschijnt, tikt u Ipconfig, waarna u nogmaals op Enter drukt, zodat het ip-adres van de pc verschijnt. Neem deze cijfercombinatie met punten exact over in uw telefoon en sluit de reeks af met een slash-teken. U krijgt dan bijvoorbeeld iets als 192.168.100.47/. Vul daaronder de gebruikersnaam van de computer in en het wachtwoord dat u gebruikt om in te loggen op de Windows-computer. Vul geen wachtwoord in als u dat niet gebruikt. Bij Weergeven als typt u een naam in voor de server, bijvoorbeeld 'Computer huiskamer'. Start ES File Explorer opnieuw op, zodat de instellingen worden geactiveerd.

Uw lokale ip-adres achterhaalt u via het aloude DOS-venster.

5. Navigeren in het netwerk

Nu de verbinding met de computer is gemaakt, zijn alle gedeelde mappen zichtbaar. Druk in het LAN-venster op de server en nadat het laadvenster Ophalen bestandslijst in beeld is geweest, ziet u de mappen verschijnen. Om een bestand van de computer naar de telefoon te kopiëren, hoeft u slechts naar het bewuste bestand te navigeren, er lang op te drukken en Kopiëren te kiezen. Selecteer nu het tabblad Lokaal, zodat u terugkeert in de telefoon, en ga naar de gewenste 'plakmap'. Druk lang op het scherm en kies Plakken, of doe dit via Menu / Handelingen / Plakken. Andersom werkt het net zo: u kopieert een bestand van de telefoon en plakt het in een netwerkmap. De bestandsoverdracht volgt u in het meldingenscherm van de telefoon, waarbij de zending eruitziet alsof u een bestand downloadt.

Knippen en plakken werkt op uw smartphone net zo gemakkelijk als op de computer!

2 Reactie(s) op: Gebruik uw smartphone als microlaptop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 februari 2015 15:05 Anoniem
  Helaas. Ik gebruik in Win7 geen gebruikersnaam. ES vraagt om een gebruikersnaam, en wat ik ook intik: niets helpt.
  Via die andere methode, van server toevoegen, lukt het ook niet. Melding: server niet gevonden. En dat terwijl mijn pc netjes was gevonden en als icoontje werd weergegeven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 mei 2015 19:14 Anoniem
  had ik ook, was de /vergeten achter het ip adress. Staat wel omschreven ..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.