Geef uw NAS meer functionaliteit

Door: Vincent Ossewaarde | 23 maart 2011 13:13

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Een NAS is een opslagsysteem dat verschillende harde schijven koppelt aan het netwerk. Een ingebouwde minicomputer zorgt ervoor dat de gegevens veilig zijn en eenvoudig gedeeld kunnen worden op het netwerk. Maar die ingebouwde computer kan nog veel meer! In deze cursus bespreken we de verschillende mogelijkheden, zodat u uw NAS nóg beter kunt benutten.

BNS Data Logistics

De NAS-apparaten van Synology en Buffalo zijn beschikbaar gesteld door BNS Data Logistics.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun thuisnetwerk uit te breiden met een NAS, een Network Attached Storage-systeem. Een NAS bevat een reeks harde schijven in een eigen behuizing met daarin tevens een minicomputer die de aansturing verzorgt. U benadert de data over het netwerk en configureert een NAS meestal via een apart stukje software of via een webinterface. Omdat een NAS eigenlijk een soort computer is, zijn er veel meer mogelijke toepassingen dan alleen het aanspreken van de harde schijven vanaf uw pc. Zo zijn veel NAS-apparaten uitgerust met ingebouwde backup-functionaliteit of speciale FTP-software, waarmee u uw NAS kunt instrueren om op gezette tijden een hele schijf te synchroniseren of bestanden te downloaden. Maar een NAS kan nog veel meer: de ingebouwde minicomputer is - net als uw eigen computer - uitgerust met een processor, geheugen en een besturingssysteem. Dat besturingssysteem, meestal Linux, maakt het mogelijk om uw NAS voor heel andere toepassingen te gebruiken dan oorspronkelijk bedoeld. In deze expertcursus kijken we naar verschillende mogelijkheden van uw NAS. Omdat een paar merken en typen eruit springen qua populariteit hebben we ervoor gekozen om de instructies toe te spitsen op deze modellen.

De meeste NAS-apparaten worden vanuit uw browser geconfigureerd. De werkwijze om software te installeren verschilt per merk en model.

Een NAS biedt opslag binnen uw netwerk, maar de ingebouwde computer kan nog veel meer.

Andere NAS-systemen

In deze expertcursus besteden we vooral aandacht aan NAS-systemen van vier populaire merken: QNAP, Synology, Buffalo en Netgear. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere NAS-systemen niet uit te breiden zijn. De meeste NAS-systemen draaien immers gewoon Linux onder de motorkap en zijn net zo makkelijk of moeilijk te wijzigen als de in deze cursus beschreven NAS-systemen. Laat u dus niet afschrikken door de selectie die wij hebben gemaakt, want er is grote kans dat uw eigen NAS-systeem net zo goed dienst kan doen als Squeezebox Server of eDonkey-client.

0 Reactie(s) op: Geef uw NAS meer functionaliteit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.