Geen Windows Phone voor Nokia's nieuwe QWERTY-smartphone

Door: Jasper Bakker | 24 april 2013 11:02

Nieuws

De toetsenbord-telefoon waar Nokia eerder deze week op hintte, is geen BlackBerry-killer maar een instaptoestel in de Asha-reeks. De 2G-telefoon draait Nokia's S40 en dus niet op Windows Phone 8.

De Asha 210 is de nieuwe mobiele telefoon van Nokia, waar het maandag al een hint over gaf. Het pr-blog van de Finse telefoonfabrikant publiceerde toen een foto met de boven- en onderhoek van twee toestellen naast elkaar liggend. De onderkant toonde duidelijk hardwarematige toetsen: een voor enter en erboven een voor de letter Z.

Versus BlackBerry?

Direct ontstond speculatie over een Lumia-smartphone met Windows Phone 8 waarmee Nokia dan een BlackBerry-killer zou uitbrengen. De Canadese fabrikant RIM, die zichzelf heeft hernoemd naar BlackBerry, komt over enkele maanden met zijn langverwachte toetsenbordtelefoon. Die Q10 komt dan ruim na zijn prijzige touch-schermtoestel. Die Z10 (review) is inmiddels wel iets in prijs gedaald: naar ongeveer 600 euro in Nederland.

Nokia gaat nu niet de concurrentie aan met die smartphones. De vanmorgen vroeg onthulde nieuwe Asha-telefoon is een zogeheten featurephone. Het toestel draait dan ook niet Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Phone 8, maar Nokia's eigen S40-platform dat dienst doet voor de onderkant van de markt.

Levenslang gratis WhatsApp

De fabrikant presenteert de Asha 210 als een social phone en prijst de hardwarematige WhatsApp-knop aan. Die sms-killer is gratis te gebruiken, zolang de Asha 210 meegaat. Het toestel komt pas na de zomer uit en zal dan ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Zonder subsidie van een mobiel internetabonnement kost deze Asha 69 euro.

Naast het QWERTY-toetsenbord en de WhatsApp-knop heeft het een 2 megapixel camera, een voorgeïnstalleerde YouTube-app, een aan/uit-knop voor WiFi, en een batterijduur van maximaal 46 dagen. Dat laatste dankt het toestel ook aan het feit dat het geen 3G (en ook geen 4G) ondersteunt: het is een 2G-telefoon met ook WiFi. Daarbij loopt het internetverkeer via een proxydienst van Nokia die voor compressie zorgt.

Bron: Webwereld.nl

1 Reactie(s) op: Geen Windows Phone voor Nokia's nieuwe QWERTY-smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 september 2014 16:44 Anoniem
    Hoeveel kost deze
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.