Gestolen laptops terugvinden met LockItTight

Door: Kees Krick | 16 maart 2012 11:33

Apps & Software

Een gestolen laptop is een kleine ramp. Niet alleen omdat een laptop doorgaans een fiks bedrag kost, maar ook omdat de kans groot is dat de laptop allerlei persoonlijke zaken bevat. Daarbij doelen we nog niet eens op gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden, bankgegevens enzovoort, maar meer op persoonlijke zaken als foto's en video's die onvervangbaar zijn. U wilt de laptop terug, maar hoe groot is die kans? Met LockItTight best groot!

1. LockItTight downloaden

Het enige nadeel van dit soort zaken is dat, wanneer uw laptop gisteren gestolen is, u te laat bent. U dient namelijk software op de laptop te installeren die u in staat stelt om de laptop te traceren. Daarvoor dient u eerst een account aan te maken op LockItTight.com. Klik daar op de knop Free Signup! Gebruik van de basisdienst van LockItTight is gratis (waarmee u beperkt bent tot één laptop). Vul de gevraagde gegevens in, lees het blokje met voorwaarden en klik op I accept. Create my account. U ontvangt vervolgens een e-mail met activatiecode, klik hierop. Eenmaal terug op de site klikt u op de menu-optie Download bovenin en dan op de groene knop Download om de software te downloaden en te installeren. De installatie spreekt redelijk voor zich (het loopt via de downloader van CNET), maar het is even oppassen bij de voorlaatste stap! Daar tracht het programma een irritante werkbalk in uw browsers te installeren. Zorg ervoor dat deze optie is uitgeschakeld als u dat niet wilt.

In de voorlaatste stap van de installatie moet u even oppassen dat u geen werkbalk installeert.

2. LockItTight instellen

Wanneer u het programma voor het eerst opstart, dient u de ­gebruikersnaam en het wachtwoord op te geven van het account dat u in de eerste stap hebt aangemaakt. Daarna is LockItTight gereed voor gebruik. In tegenstelling tot wat u wellicht vermoedt, moet u de software wel configureren, maar gebeurt dat niet via de software zelf, maar via de website. Dat is ook wel logisch, want u wilt van afstand alle controle hebben over de instellingen, zeker wanneer de laptop gestolen is. Surf nogmaals naar LockItTight.com en log in met uw account. U ziet nu allerlei informatie over hoe het account is ingesteld, hoe vaak informatie moet worden verstuurd enzovoort. Het programma heeft namelijk de mogelijkheid om screenshots te maken van wat er op de laptop gebeurt en deze te rapporteren naar de site. Ook kan de webcam stiekem worden ingeschakeld om meer informatie over de locatie van de laptop (en de vermeende dief) te verkrijgen. Nuttige informatie voor de politie dus.

In uw account ziet u hoe vaak er gerapporteerd is en welke informatie er is verstuurd. Standaard staat dit alles uit.

3. De laptop is gestolen, wat nu?

Standaard doet LockItTight ­helemaal niets. Dat is logisch, want het is zonde van het dataverkeer om informatie te versturen terwijl de laptop in uw eigen bezit is. Zodra de laptop gestolen of verdwenen is (of u doet even alsof voor testdoeleinden), dan logt u razendsnel in op het account en klikt u op Settings. Vervolgens ziet u een overzicht van de zaken die op dit moment gelogd worden. Op de locatie van de laptop na is alles uitgeschakeld. Besluit welke informatie ­relevant is voor u en schakel deze vinkjes in. Klik op Save om het loggen te laten starten. Wellicht ten overvloede, maar het is zaak om dit zo snel mogelijk te doen nadat u de laptop bent kwijtgeraakt. Immers, als de laptop wordt geformatteerd en voorzien van een nieuw besturingssysteem, is de LockItTight-software verdwenen en valt er niets meer te loggen. Standaard is de loginterval twee uur. Dat kan korter, maar dan moet u overstappen op een betaald account.

Zodra de laptop gestolen of verloren is, moet u zo snel mogelijk de logopties instellen, zodat u waardevolle informatie over de laptop krijgt.

0 Reactie(s) op: Gestolen laptops terugvinden met LockItTight

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.