Getest: de 12 beste mediaspelers van dit moment

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 april 2017 14:26

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

De mediaspelerfunctie van smart-tv’s is doorgaans zeer beperkt en apps reageren na verloop van tijd vaak traag. Kortom, genoeg reden om streams en lokale mediabestanden via een extern apparaat af te spelen. Mediaspelers zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Welk product biedt de meeste mogelijkheden tegen een aantrekkelijke prijs? Wij vergeleken de 13 beste mediaspelers van dit moment met elkaar.

De markt voor mediaspelers kunnen we momenteel grofweg opsplitsen in twee groepen. Zo zijn er apparaten die zich hoofdzakelijk toeleggen op het aanbieden van streamingdiensten. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Google Chromecast, Apple TV en Humax TV+ H3. Daarnaast zijn er ook mediaspelers die prioriteit geven aan de weergave van eigen mediabestanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de talloze Android-spelers met Kodi en de mediaboxen met een eigen-ontwikkelde Linux-interface. De uitdaging is om een apparaat te vinden dat beide kunstjes vlekkeloos beheerst. In deze test gaan we dan ook op zoek naar het beste van twee werelden. En dan het liefst ook nog met ultra hd-ondersteuning, zodat de speler toekomstbestendig is.

Netflix

Een brede ondersteuning van streamingdiensten is op een mediaspeler wel zo prettig. Vooral Netflix in een fatsoenlijke resolutie is een groot pluspunt, aangezien een kwart van alle Nederlandse huishoudens een abonnement bij deze aanbieder heeft. Overigens zit daar bij veel mediaspelerfabrikanten behoorlijk wat frustratie. Hoewel de meeste hardware prima geschikt is voor Netflix, zijn de Amerikanen niet bepaald vrijgevig met licenties. Het verhaal gaat zelfs dat Netflix helemaal geen zaken met Chinese bedrijven wil doen. Veel Android-spelers kunnen daarom alleen een app uit de Play Store aanbieden met een maximale resolutie van 480p. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen!

Testprocedure

Iedere mediaspeler onderwerpen we aan een grondige test. We bekijken allereerst of de bouwkwaliteit van het apparaat in verhouding staat met de gevraagde prijs. Verder laten we talloze audio- en videocodecs op de mediaspeler los en controleren we of het apparaat ergens een steekje laat vallen. Vooral de mkv-container in combinatie met de h.264-codec komt in downloadnetwerken veel voor. Daarnaast kijken we onder meer of originele blu-ray-rips, dvd-rips, iso-images en avi-bestanden worden afgespeeld. Natuurlijk schotelen we de speler ook moderne h.265/hevc-bestanden voor in een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Ook het aanbod van streamingdiensten nemen we mee in ons oordeel. Naast Netflix en YouTube concentreren we ons hierbij vooral op Nederlandse diensten. Ten slotte nemen we ook de bediening onder de loep, want uiteraard wens je als mediafanaat zo veel mogelijk gebruiksgemak.

Apple TV 4

Op de Apple TV zijn er weinig aansluitingen te vinden: het apparaatje bevat alleen een hdmi1.4-uitgang, een ethernet- en een usb-c-poort voor fabrieksdoeleinden. Je kunt dus geen externe harde schijf met filmbestanden koppelen via usb. De Apple TV fungeert dan ook hoofdzakelijk als streamer. De stijlvolle afstandsbediening heeft slechts enkele knoppen en eigenlijk werkt dat wel prettig. Voor nauwkeurige navigatie is er ook een touchpad aanwezig. Vanuit het hoofdmenu heb je toegang tot de iTunes-bibliotheek, maar je kunt ook extra apps installeren. De interessantste aanbieder is Netflix, waarbij je films en series in full hd kunt bekijken. Verder zien we nog apps van NOS, YouTube en Knippr om live-zenders te ontvangen.

Bekende namen als NPO Gemist, KIJK, RTL XL en Videoland ontbreken, waardoor het gebruik van de Apple TV voor de Nederlandse markt nogal beperkt is. Wel zijn er opvallend veel games beschikbaar. Bezitters van een iPhone of iPad kunnen eventueel rechtstreeks video’s en foto’s op een televisie weergeven. Een leuk extraatje is dat de Apple TV Siri ondersteunt, zodat je via spraakopdrachten bijvoorbeeld naar een film kunt zoeken. Dat werkt in de praktijk erg goed. Slordig is dat Apple geen hdmi-kabel meelevert. De opslagcapaciteit van het geteste product bedraagt 64 GB, maar voor 179 euro kun je ook een exemplaar met 32 GB opslagruimte aanschaffen.

Apple TV 4

Prijs
€ 229,-
Website
www.apple.nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Sterke behuizing
 • Netflix in full hd
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • Geen usb-poorten
 • Ongeschikt voor downloads
 • Weinig Nederlandse apps

Google Chromecast Ultra

Met de nieuwe Chromecast Ultra borduurt Google voort op zijn gebruiksvriendelijke cast-oplossingen. De Ultra-versie kost ruim twee keer zoveel als de reguliere Chromecast. Het ronde doosje is iets anders vormgegeven als de reguliere variant, maar de werking is hetzelfde. Je sluit de speler op een hdmi-poort van de televisie of receiver aan, waarna je de Chromecast vanaf een smartphone of tablet kunt aansturen. Zodra je op een mobiel toestel bijvoorbeeld aangeeft dat je naar Netflix wilt kijken, haalt de Chromecast de benodigde stream zelfstandig binnen. Bij de gewone Chromecast is het zaak om hiervoor voldoende wifidekking te regelen, maar de Ultra-versie heeft deze beperking niet. In de stroomadapter zit namelijk een ethernetaansluiting verwerkt.

Aangezien de Ultra 4K-beelden kan verwerken, is een bekabelde verbinding (wegens de extra bandbreedte) geen overbodige luxe. Fijn is dat de Ultra ook het hdr-formaat dolby vision ondersteunt, zodat je Netflix-streams in de hoogste kwaliteit kunt weergeven. Deze compacte speler presteert in ons testsysteem uitstekend en verwerkt prima streams via de apps van NPO, YouTube, Netflix, RTL XL en Horizon Go. Via de app Google Home is de configuratie een fluitje van een cent. Voor de weergave van eigen mediabestanden is de Chromecast Ultra minder geschikt. Je kunt wel video’s streamen vanaf bijvoorbeeld een Plex-mediaserver. De bestandscompatibiliteit is hierbij echter beperkt.

Google Chromecast Ultra

Prijs
€ 79,-
Website
play.google.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Netflix en YouTube in ultra hd
 • Simpel in gebruik
 • Minpunten
 • Minder geschikt voor eigen mediabestanden
 • Geen eigen gebruikersinterface
 • Vereist mobiel toestel

Dune HD Solo 4K

Dune HD is een merk dat al enige tijd producten ontwikkelt voor het hogere prijssegment. De spelers staan vooral bekend om hun uitstekende bestandscompatibiliteit. De Solo 4K vormt hierop geen uitzondering. Welk videobestand we op dit compacte apparaatje ook loslaten, de bijbehorende beelden verschijnen vloeiend en in zeer heldere kleuren op het scherm. De gebruikte SMP8758-chipset van Sigma Designs verwerkt moeiteloos originele blu-ray-rips (inclusief menuweergave) en h.265-bestanden in 2160p tot maximaal dertig frames per seconde. Een dts(-hd)-, dolby digital- of dolby atmos-audiospoor stuurt de Solo 4K rechtstreeks door naar een geschikte receiver.

Voor geluidspuristen speelt de speler ook hoogwaardige dsd- en flac-bestanden af. De behuizing is grotendeels van plastic en minder robuust dan de aluminium afwerking van de concurrerende Popcorn Hour A-500-speler. Door twee schroefjes aan de onderkant los te maken, kun je in een aluminium houder een 2,5inch-schijf kwijt. De harddisk zit hierbij feitelijk extern, wat gunstig is door een lage hitteproductie. Dune HD heeft verder nog een dvb-t-tuner ingebouwd, al is dat voor de Nederlandse markt niet zo interessant. Alleen de drie NPO-zenders en een regionaal station zijn tenslotte zonder smartcard via de digitale ether te ontvangen. Desalniettemin wellicht een leuk extraatje voor in de slaapkamer of tijdens vakanties in de camper. Een andere opmerkelijke functie is de ondersteuning voor het Z-Wave-protocol, waardoor deze speler domotica-apparatuur kan aansturen. Het snelle menu bevat een verwijzing naar Android, maar dit onderdeel is al bijna een jaar ‘in ontwikkeling’. Behalve YouTube heeft de Solo 4K van zichzelf helaas geen noemenswaardige apps van videodiensten in huis.

Dune HD Solo 4K

Prijs
€ 349,-
Website
www.dune-hd.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Uitstekende bestandscompatibiliteit
 • Heldere kleurweergave
 • Originele extra’s
 • Minpunten
 • Plastic behuizing
 • Mager app-aanbod
 • Duur

Dune HD Solo Lite

Onder de veelzeggende naam Solo Lite heeft Dune HD een kleiner broertje van de Solo 4K ontwikkeld. Vanzelfsprekend zijn er de nodige overeenkomsten. Zo zijn de behuizing, de gebruikte chipset en dus ook de bestandscompatibiliteit exact hetzelfde. De Solo Lite heeft daarentegen geen 2,5inch-slot, Z-Wave-integratie en dvb-t-tuner. Verder ondersteunt de geïntegreerde wifi-adapter een lagere netwerksnelheid. Deze uitgeklede editie is een slimme keuze van de fabrikant, want niet iedereen zit op allerlei prijsopdrijvende functies te wachten. Als je films in de beste kwaliteit wilt weergeven, is de Solo Lite wegens de hoogwaardige mediaprocessor een zeer interessante optie. Dit product is vooral bedoeld om eigen mediabestanden af te spelen, want het app-aanbod is ondermaats.

Dune HD Solo 4K

Prijs
€ 179,-
Website
www.dune-hd.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekende bestandscompatibiliteit
 • Heldere kleurweergave
 • Interessante prijs
 • Minpunten
 • Plastic behuizing
 • Mager app-aanbod

Eminent EM7580

Eminent is met zijn EM7580 de enige geteste aanbieder die het aandurft om zijn speler te voorzien van de Linux-distributie OpenELEC. Na het aanzetten van de speler kom je daarmee direct in Kodi terecht. De gebruiksinterface is hiervan perfect geoptimaliseerd voor bediening met een afstandsbediening, terwijl Android-gebaseerde spelers wat betreft gebruiksgemak toch hun beperkingen hebben. De keerzijde hiervan is dat je voor streamingdiensten afhankelijk bent van officieuze add-ons in Kodi. Voor NPO Gemist en RTL XL zijn er prima uitbreidingen te vinden, maar voor Netflix geldt dat helaas niet. In de wetenschap dat de meeste Android-gebaseerde spelers toch een belabberde Netflix-app aanbieden, kunnen we Eminents keuze voor OpenELEC echter wel waarderen.

Voor het afspelen van eigen mediabestanden werkt de EM7580 perfect, waarbij het apparaat zelf schakelt tussen de juiste verversingsfrequenties. Bij films worden de surroundformaten dts en dolby digital doorgestuurd naar een geschikte receiver, maar voor recentere indelingen is er geen ondersteuning. De gebruikte Amlogic-chipset kan verder geen ultra hd-bestanden decoderen, dus de maximale resolutie bedraagt 1920 x 1080 pixels. Aan de bouw is overigens wel te merken dat het een relatief goedkope mediaspeler betreft, want de plastic behuizing voelt ietwat slapjes aan. Desalniettemin haal je voor amper negentig euro een prima mediaspeler in huis die alles tot 1080p netjes afspeelt. Houd er overigens rekening mee dat Eminent voor updates afhankelijk is van de OpenELEC-community. Enige tijd geleden hebben een aantal programmeurs wegens onenigheid onder de naam LibreELEC een eigen fork opgericht. Vooralsnog geeft OpenELEC nog regelmatig updates vrij.

Eminent EM7580

Prijs
€ 89,99
Website
www.eminent-online.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • OpenELEC
 • Groot gebruiksgemak
 • Betaalbaar
 • Minpunten
 • Matige bouw
 • Geen Netflix-ondersteuning

3 Reactie(s) op: Getest: de 12 beste mediaspelers van dit moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 april 2017 11:20 joopo
  Waarom geen Zidoo X9S getest? Daar waren er veel juist nieuwsgierig naar…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2017 08:58 Joschi
  Ik hou het wel bij de Raspberry. Voor een paar tientjes hetzelfde resultaat.
  De zin " zodat de speler toekomstbestendig is." kan geschrapt worden, want dat bestaat niet in dit tijdperk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2017 15:32 RonaldB
  "Behalve de in deze test besproken Nvidia Shield TV zijn er vooralsnog geen mediaspelers met Android TV te koop"

  Beter jullie huiswerk doen volgende keer. Gebruik hier de Xiaomi Mi Box MÉT Google TV.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.