Getest: de 12 beste mediaspelers van dit moment

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 april 2017 14:26

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Minix NEO Z83-4

Vergeleken met de overige modellen in dit deelnemersveld is de Minix NEO Z83-4 een vreemde eend in de bijt. Dit apparaat is in feite een mini-pc waarop Windows 10 is geïnstalleerd. In plaats van een gebruikelijke Sigma Designs- of Amlogic-processor schuilt er onder de motorkap een Atom-processor van Intel met een reguliere kloksnelheid van 1,44 GHz. Dit exemplaar komen we normaliter vooral tegen in compacte notebooks en tablets. De NEO Z83-4 oogt echter als een doodnormale mediaspeler en vertoont grote gelijkenissen met de ook besproken NEO U1. Opvallend is dat er naast de hdmi1.4-uitgang een mini-displayport-aansluiting pronkt voor het koppelen van een extra beeldscherm. Na het opstarten verschijnt direct de herkenbare interface van Windows 10. Minix levert geen afstandsbediening mee, want Microsofts besturingssysteem is hiervoor nu eenmaal niet geschikt. Je hebt dus een muis en toetsenbord nodig. Een voordeel van Windows is natuurlijk dat je deze ‘mediaspeler’ naar eigen wens inricht. Je komt al een heel eind met de installatie van Kodi inclusief de juiste add-ons en de Netflix-app. Het gebruiksgemak vinden we echter tegenvallen. Zo reageert de interface op sommige punten vrij traag en is de bediening van Windows uit je luie stoel onpraktisch. Verder werd het apparaatje behoorlijk heet en is er geen infraroodontvanger ingebouwd om Kodi met een afstandsbediening te gebruiken.

Minix NEO Z83-4

Prijs
€ 189,95
Website
www.minixwebshop.nl
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Flexibel dankzij Windows
 • Usb3.0-poort
 • Goede Netflix-app
 • Minpunten
 • Soms traag
 • Geen infraroodontvanger
 • Gebruiksgemak valt tegen

Minix NEO U1

Met de NEO U1 introduceert Minix een doorsnee Android-box in een matzwarte afwerking. Het platte doosje heeft aan de zijkant drie usb2.0-poorten, een otg-poort en een micro-sd-kaartlezer. Achterop zijn er diverse aansluitingen, zoals ethernet, s/pdif (optisch) en hdmi 2.0. Laatstegnoemde aansluiting is in combinatie met de aanwezige Amlogic S905-chipset in staat om ultra hd-beelden door te sturen met zestig frames per seconde. Voor de bediening van het menu levert Minix een bescheiden afstandsbediening mee. Voor veel zaken werkt die net niet helemaal lekker. Niet voor niets verkoopt Minix de A2 Lite airmouse als extra accessoire voor 39,95 euro, want dat navigeert een stuk prettiger.

Het Hongkongse merk heeft Android 5.1.1 voorzien van een interface met duidelijke blokken. In het app-menu treffen we de app XBMC for Minix aan. Deze eigen-ontwikkelde versie van Kodi functioneert prima. Er is ondersteuning voor alle gangbare bestandsformaten en bovendien is het zeer netjes dat het systeem bij films automatisch switcht naar een verversingsfrequentie van 24 Hz. Veruit de meeste Android-boxen doen dat niet, waardoor er bij een ingestelde waarde van 50 of 60 Hz hinderlijke schokjes te zien zijn. Verder stuurt de speler surroundindelingen als dts(-hd) en dolby truehd netjes door naar een receiver. Netflix is weliswaar ook op de speler voor geïnstalleerd, maar de aangeboden resolutie van 480p is ondermaats. De adviesprijs van 139,95 euro vinden we voor een Android-box wel wat aan de hoge kant.

Minix NEO U1

Prijs
€ 139,95
Website
www.minixwebshop.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Zeer snel menu
 • Ondersteuning surroundindelingen
 • Automatisch schakelen verversingsfrequentie
 • Minpunten
 • Netflix slechts 480p
 • Meegeleverde afstandsbediening
 • Prijzig

Humax TV+ H3

De Humax TV+ H3 is in Computer!Totaal al eens eerder aan bod geweest, maar onlangs kwam het bedrijf met een interessante toevoeging op de proppen. Vanaf nu is het compacte apparaatje namelijk Netflix-gecertificeerd en pronkt er op de afstandsbediening een heuse knop van ’s werelds populairste videodienst. Gebruikers zijn dus niet langer genoodzaakt om zelf een apk-bestand te installeren en bovendien is Netflix in 1080p beschikbaar. Humax is van mening dat een breedschalige introductie van 2160p-content nog even op zich laat wachten. Aangezien ultra hd-televisies doorgaans al smart-functionaliteit bezitten, heeft het bedrijf besloten om vooralsnog geen 4K-mediaprocessor te integreren.

Vanuit het aangepaste Android-menu heb je rechtstreeks toegang tot NPO Gemist, RTL XL, KIJK, NLziet, YouTube en regionale zenders. Die werken stuk voor stuk prima, waarbij het fijn is dat de interface geoptimaliseerd is voor gebruik op televisie. Humax is voornemens om in de toekomst meer content toe te voegen, waaronder Videoland en MovieMax. De voorgeïnstalleerde app Humax Mediaspeler is niet bepaald een hoogvlieger, want met mappenstructuren van blu-rays/dvd’s, iso-images en dts-geluidsporen weet de speler bijvoorbeeld geen raad. Genoeg reden om via een apk-bestand Kodi toe te voegen, zodat je wel alles kunt afspelen. Humax kiest bewust voor legale streamingdiensten, waardoor Kodi met zijn omstreden add-ons niet standaard in het menu is opgenomen. De plastic behuizing van de TV+ H3 bestaat uit een vierkant doosje en heeft aan de bovenzijde een bamboe-afwerking. Via een enkele usb2.0-poort kun je eventueel ook nog lokale videobestanden afspelen. Deze Humax-speler heeft dankzij zijn gebruiksvriendelijke apps echter vooral bestaansrecht als streamer.

Humax TV+ H3

Prijs
€ 129,-
Website
www.myhumax.info
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Netflix-gecertificeerd
 • Gebruiksvriendelijke gemist-diensten
 • Laagdrempelig menu
 • Minpunten
 • Matige bestandscompatibiliteit Mediaspeler-app
 • Geen hdmi-kabel meegeleverd
 • Kodi installeren via apk-bestand

Nvidia Shield TV

Met de Shield TV heeft Nvidia onlangs zijn opvolger voor de Shield Android TV uit 2015 gepresenteerd. Onder de motorkap zijn er geen verschillen. Het apparaat is nu wel een maatje kleiner en bovendien levert de fabrikant nu naast een gamecontroller ook een afstandsbediening mee. De piramidevormige behuizing is volledig van kunststof en heeft een nogal hoekige uitstraling met aan de bovenzijde een groen led-balkje. Achterop zijn aansluitingen voor ethernet, hdmi 2.0b en tweemaal usb 3.0 te vinden. Vanuit het degelijke hoofdmenu heb je rechtstreeks toegang tot Netflix en YouTube, waarbij je ultra hd-beelden in hdr-kwaliteit kunt afspelen. Dat ziet er weergaloos uit! Verder kun je in de Play Store ook apps voor Android TV installeren, zoals Spotify, Plex en Kodi.

Met de laatste versie van Kodi speel je alle gewenste audio- en videoformaten in de beste kwaliteit af, zoals 4K-films in hdr-kwaliteit op zestig frames per seconde. Ook hippe surroundformaten als dolby atmos, dts-hd en dts:x zijn voor deze speler geen enkel probleem. Fijn is bovendien dat het apparaat automatisch de juiste verversingsfrequentie voor de betreffende video activeert. Wanneer je bekend bent met het gebruik van een Chromecast kun je overigens ook video’s vanaf een mobiel toestel casten. Dat werkt onder meer via de NPO-, RTL XL- en Horizon Go-app. Behalve een complete mediaspeler is de Shield TV een volwaardige gameconsole met ondersteuning van allerlei games die voor Android en de pc zijn ontwikkeld. Nvidia heeft ook een Pro-versie van de Shield TV met 500 GB opslagcapaciteit uitgebracht. De adviesprijs ligt hiervan 100 euro hoger.

NVIDIA Shield TV

Prijs
€ 229,99
Website
www.nvidia.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Netflix en YouTube in ultra hd
 • Speelt werkelijk alles
 • Volwaardige gameconsole
 • Chromecast-functie ingebouwd
 • Minpunten
 • Aantal Android TV-apps beperkt
 • Geen hdmi-kabel meegeleverd

Android TV

Hoewel de mediaspelermarkt uitpuilt met Android-doosjes, is dit besturingssysteem van oudsher niet bedoeld voor gebruik op een televisie. Met Android TV – dat in 2014 voor het eerst verscheen – heeft Google daarentegen wel degelijk een platform ontwikkeld dat geoptimaliseerd is voor grote beeldschermen. Android TV is overigens niet de eerste poging van Google om Android naar de huiskamer te brengen. In 2010 kwam het bedrijf met Google TV, een besturingssysteem dat uiteindelijk geen succes werd. Android TV lijkt dit wel te zijn en we zien dit zogeheten ‘smart-os’ terug bij televisies van bepaalde Philips- en Sony-series. Deze televisies bieden in tegenstelling tot andere smart-tv-oplossingen wél soepele apps en een brede bestandscompatibiliteit voor eigen mediabestanden. Je kunt namelijk Kodi uit een gespecialiseerde Play Store ophalen. Houd er rekening mee dat apps uit de reguliere Play Store niet per definitie ook beschikbaar zijn voor Android TV. Veel Nederlandse apps zullen dus ontbreken. Behalve de in deze test besproken Nvidia Shield TV zijn er vooralsnog geen mediaspelers met Android TV te koop. Google had met de Nexus Player in samenwerking met ASUS een eigen Android TV-mediaspeler, maar stopte in 2016 alweer met het apparaat.

Android TV is beschikbaar op televisies van Sony en Philips.

3 Reactie(s) op: Getest: de 12 beste mediaspelers van dit moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 april 2017 11:20 joopo
  Waarom geen Zidoo X9S getest? Daar waren er veel juist nieuwsgierig naar…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2017 08:58 Joschi
  Ik hou het wel bij de Raspberry. Voor een paar tientjes hetzelfde resultaat.
  De zin " zodat de speler toekomstbestendig is." kan geschrapt worden, want dat bestaat niet in dit tijdperk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2017 15:32 RonaldB
  "Behalve de in deze test besproken Nvidia Shield TV zijn er vooralsnog geen mediaspelers met Android TV te koop"

  Beter jullie huiswerk doen volgende keer. Gebruik hier de Xiaomi Mi Box MÉT Google TV.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.