Getest: de 12 beste mediaspelers van dit moment

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 april 2017 14:26

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Popcorn Hour A-500 WiFi

De Popcorn Hour-reeks is al ruim tien jaar geliefd bij mediafanaten en inmiddels is het Maleisische Cloud Media alweer aanbeland bij de A-500. Ten opzichte van zijn voorganger is er aan de aluminium behuizing weinig veranderd. Met behulp van een torx-schroevendraaier monteer je desgewenst simpel een 2,5inch- of 3,5inch-schijf voor lokale opslag van mediabestanden. De A-500 is om die reden ook iets forser vergeleken bij de meeste andere mediaspelers in deze test.

Vanwege de kwalitatieve Sigma Designs SMP8758-chipset is dit exemplaar relatief prijzig, maar daar krijg je wel uitstekende mediaprestaties voor terug. Deze krachtige processor is in staat om alle gangbare videocodecs naar prima beeldkwaliteit te decoderen, waaronder h.265-beeldmateriaal in 2160p met maximaal dertig frames per seconde. De kleuren ogen een stuk helderder dan bij spelers die op een goedkopere chipset draaien. Deze A-500 biedt ondersteuning aan surroundformaten als dts(-hd), dolby digital en dolby atmos. Tijdens onze test konden we geen tekortkomingen op het gebied van bestandscompatibiliteit ontdekken. In het eenvoudige menu is er ook een applicatiemenu aanwezig. Hier laat de mediaspeler helaas wel een steekje vallen, want Netflix ontbreekt. Wel is er een basale app die alle Nederlandse gemist-diensten bundelt, maar de omgeving hiervan oogt ietwat rommelig. Cloud Media levert een luxe afstandsbediening met verlichte toetsen en alle benodigde kabels mee.

Popcorn Hour A-500 WiFi

Prijs
€ 329,-
Website
www.popcornhour.eu
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • IJzersterke behuizing
 • Uitstekende mediaspeler
 • Zeer heldere kleurweergave
 • Minpunten
 • Geen Netflix-ondersteuning
 • Weinig apps
 • Hoge aanschafprijs

Venz V10

De Venz V10 komt weliswaar uit China, maar het product is in Nederland bij diverse bekende webwinkels te koop. Dit exemplaar kost nog geen zeven tientjes, terwijl de specificaties erg interessant zijn. Zo is de aanwezige S905-chipset van Amlogic in staat om 2160p-beelden te decoderen. Dankzij de hdmi2.0-uitgang speelt het apparaatje ultra hd-video’s ook nog eens af op zestig frames per seconde. Daarmee is dit product zeer toekomstbestendig. De plastic behuizing voelt ietwat goedkoop aan, maar daar is de aanschafprijs dan ook naar. Ondanks het geringe formaat heeft Venz drie usb2.0-poorten en een micro-sd-kaartlezer geïntegreerd. Bij gebrek aan een interne schijf zijn er dus genoeg mogelijkheden om video’s vanaf externe opslagdragers af te spelen. Streamen kan natuurlijk ook, waarbij er in het aangepaste Android-menu apps als Kodi, Netflix en YouTube zijn voorgeïnstalleerd. Bovendien kun je eenvoudig andere apps toevoegen. Aangezien de V10 reguliere apps uit de Play Store gebruikt, is de beeldkwaliteit vaak wel beperkt. De Netflix-app is bijvoorbeeld niet beschikbaar in full hd. Net als bij de meeste andere Android-boxen is aansturing met de meegeleverde afstandsbediening wat behelpen (Kodi uitgezonderd). Een airmouse met aan de achterkant een toetsenbordje werkt een stuk prettiger en sneller. De aanwezigheid van Kodi heeft als voordeel dat deze mediaspeler alle bekende audio- en videoformaten accepteert. Surroundindelingen als dts master audio en dolby truehd kan de speler overigens niet doorsturen naar een receiver, maar bij dts en dolby digital lukt dat wel. Wie geïnteresseerd is in de ontbrekende surroundformaten, kan bij Venz wel firmware met LibreELEC opvragen.

Venz V10

Prijs
€ 69,95
Website
www.venztech.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Erg goedkoop
 • Drie usb-poorten
 • Goede specificaties
 • Minpunten
 • Netflix lage resolutie
 • Vereist eigenlijk airmouse

Venz V10 Pro

Hoewel de eerder besproken V10 goed presteert, heeft Venz ook een Pro-versie op de markt gebracht. De adviesprijs ligt hiervan veertig euro hoger. Je krijgt in ruil hiervoor betere specificaties. Ten opzichte van de V10 heeft de V10 Pro meer werkgeheugen (2 GB in plaats van 1 GB) en interne opslagcapaciteit (16 GB in plaats van 8 GB). Verder is er een snellere draadloze netwerkkaart ingebouwd en bevat de speler een bluetooth-adapter. Nog een verschil is dat de aanwezige Amlogic S905X-chipset naast de h.265-codec ook de vp9-codec accepteert. Onder meer 4K-video’s op YouTube hebben deze indeling. Daarnaast accepteert de chipset videobestanden met hdr, wat wellicht interessant is voor de toekomst. Het besturingssysteem van de Pro-versie bestaat uit een hogere Android-versie, namelijk 6.0.1. Geïnteresseerden kunnen bij Venz desgewenst een dualboot-installatie opvragen met Android en LibreELEC. Zijn deze wijzigingen de moeite waard om veertig euro extra neer te tellen? Wij vinden van niet, want voor het kijken van vloeiende video’s heeft de oorspronkelijke V10 al ruim voldoende power in huis.

Venz V10 Pro

Prijs
€ 109,95
Website
www.venztech.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Drie usb-poorten
 • Uitstekende specificaties
 • Ondersteuning vp9-codec en hdr
 • Minpunten
 • Netflix lage resolutie
 • Vereist eigenlijk airmouse
 • Weinig toegevoegde waarde t.o.v. V10

Conclusie

De scores in deze mediaspelertest liggen nogal dicht bij elkaar. Bij nagenoeg alle spelers ontbreekt er namelijk wel iets. Zo is er vaak geen fatsoenlijke Netflix-app of valt het afspelen van eigen mediabestanden tegen. Bij Android-gebaseerde spelers is het gebruiksgemak soms ver te zoeken, terwijl apparaten met een eigen-ontwikkelde Linux-omgeving geen of matige apps ondersteunen. Bij bijna iedere besproken mediaspeler is het dus passen en meten, waarbij het natuurlijk de vraag is aan welke functies jij prioriteit geeft. Doe je liever geen concessies en heb je een ruim budget? Dan is er één apparaat dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is de Nvidia Shield TV. Of het nou gaat om ultra hd-bestanden op zestig frames per seconde afspelen, hdr-ondersteuning, dolby atmos, dts:x … dit veelzijdige apparaat heeft het allemaal. Apps als YouTube en Netflix staan voor je klaar, waarbij de Shield TV samen met de Google Chromecast Ultra de enige speler is die rechtstreeks 4K-beelden vanaf een streamingdienst kan ophalen. Zo heb je tenminste iets aan een mediaprocessor die ultra hd-bestanden kan weergeven! Het aantal Nederlandse Android TV-apps valt weliswaar tegen, maar Nvidia lost dit euvel simpel op door een ‘Chromecast’ te integreren. Wanneer je een traditionele televisie louter slim wilt maken met goede Nederlandse apps, dan zijn de betaalbare Google Chromecast Ultra en Humax TV+ H3 interessante producten.

In de tabel hieronder (pdf) vind je de testresultaten van de 13 geteste mediaspelers.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

3 Reactie(s) op: Getest: de 12 beste mediaspelers van dit moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 april 2017 11:20 joopo
  Waarom geen Zidoo X9S getest? Daar waren er veel juist nieuwsgierig naar…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2017 08:58 Joschi
  Ik hou het wel bij de Raspberry. Voor een paar tientjes hetzelfde resultaat.
  De zin " zodat de speler toekomstbestendig is." kan geschrapt worden, want dat bestaat niet in dit tijdperk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2017 15:32 RonaldB
  "Behalve de in deze test besproken Nvidia Shield TV zijn er vooralsnog geen mediaspelers met Android TV te koop"

  Beter jullie huiswerk doen volgende keer. Gebruik hier de Xiaomi Mi Box MÉT Google TV.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.