Gigabyte X58A-UD9

Door: eildert-slim | 09 december 2010 16:07

Apps & Software

Moederborden zijn net als auto’s verkrijgbaar in vele prijsklassen. In Computer!Totaal besteden wij vooral aandacht aan borden tussen de 100 en 150 euro, omdat we die voor onze lezers als het meest interessant beschouwen. Maar hoewel gezinswagens beter verkopen, zijn sportwagens ook leuk om over te lezen. Laat de Gigabyte X58A-UD9 nu net de sportwagen onder de moederborden zijn.

De Gigabyte X58A-UD9 is een moederbord voor wie geen concessies wil doen. Zoals de naam impliceert gebruikt Gigabyte de X58-chipset met de LGA1366-socket. De X58 is Intels high-end model voor Core i7-9xx-processors. Moederborden op basis van deze chipset zijn sowieso relatief duur en hebben vaak een prijskaartje tussen de 175 en 200 euro voor een kwalitatief goed bord. Gigabyte gaat met de X58A-UD9 een flinke stap verder, want het bord kost maar liefst 450 euro. We kunnen u dan ook alvast vertellen dat het moederbord voor een normale pc dan ook overkill is. Het is gericht op veeleisende gamers en overklokkers met een hoog budget. Opvallend is dat PCI-sloten ontbreken, in plaats daarvan beschikt de X58A-UD9 over zeven PCI Express-sloten van volle lengte. Drie van die sloten lopen overigens op x8-snelheid. Dankzij de vele PCI Express-sloten ondersteunt het bord niet alleen gewone SLI en CrossFire met twee videokaarten, maar ook met drie of vier kaarten. Hierdoor kunt u tot vier videokaarten laten samenwerken. De benodigde SLI-connectors worden meegeleverd. Ideaal dus voor de ultieme game-machine, maar mede verantwoordelijk voor de hoge prijs. Opvallend is dat het bord iets groter is dan het normale ATX-formaat. Iets om rekening mee te houden, want het moederbord past alleen in behuizingen met minimaal negen posities voor uitbreidingskaarten. Het moederbord heeft twee usb3.0-poorten dankzij een NEC-chip. Verder zien we onder andere twee gigabit-ethernetpoorten, tweemaal firewire en tien sata-poorten. Twee van die poorten zijn 6Gbit/s-poorten en worden verzorgd door een Marvell 9128-chip.

De Gigabyte X58A-UD9 heeft zeven PCI Express-sloten.

Voor overklokkers

Dat dit moederbord is bedoeld voor extreme overklokkers zien we aan de stroomvoorziening met 24 fasen voor de processor. Deze zijn verdeeld in twee groepen, dus eigenlijk is er sprake van tweemaal 12 fasen. Standaard gebruikt het bord ze om de beurt wanneer u opnieuw opstart. De reden is dat 12 fasen al meer dan genoeg zijn voor een flinke overklok en door het afwisselen wordt de levensduur van het moederbord verlengd. Alleen voor extreem overklokken heeft de BIOS een optie waarmee het bord alle 24 de fases tegelijk kan gebruiken, maar tenzij u gebruik maakt van vloeibare stikstof of droogijs voor een extreme overklokpoging, is dat in de praktijk waarschijnlijk niet echt nodig. Het geeft wel aan waar dit bord voor bedoeld is.

Overklokkers zullen tevens gecharmeerd zijn van de uitgebreide koeling. Zonder veel overdrijving kunnen we stellen dat het grootste deel van het oppervlak dat niet in gebruik is door sloten, de socket en andere aansluitingen bedekt wordt door het koelsysteem. Deze koelblokken met fijne vinnen zijn verbonden via heatpipes. Gigabyte levert nog een extra warmteafvoersysteem mee dat u kunt monteren in de plaats van een uitbreidingskaart. Ventilatoren ontbreken, maar een luchtstroom is wel belangrijk dus daar dient u zelf zorg voor te dragen. Vooral de chips die de extra PCI-Express-lanes verzorgen, produceren veel warmte. De koeler op de nortbridge is overigens voorzien van aansluitingen voor waterkoeling, iets wat een overklokker zal waarderen.

Er wordt een extra insteekkaart voor koeling meegeleverd.

Conclusie

De X58A-UD9 is geen massaproduct, Gigabyte heeft er slechts een beperkt aantal geproduceerd. Het bord is bedoeld voor extreme gamers en overklokkers met een zeer hoog budget. We denken dan bijvoorbeeld aan een processor van 1000 euro en vier videokaarten voor 1200 euro. Tel daar nog bij op: speciaal geheugen geoptimaliseerd voor overklokken, een voeding van 1500 watt en een waterkoelingset of cryo-koelsysteem, en u zit zo aan de 3500 euro. De X58A-UD9 wordt dan ook gebruikt voor overklokwedstrijden. De X58A-UD9 is zeker een mooi moederbord, maar is voor gewone toepassingen overkill en daardoor te duur. Want u zult waarschijnlijk geen vier videokaarten nodig hebben.

Gigabyte X58A-UD9

Prijs € 450,-

Socket LGA1366

Geheugensloten 6x DDR 3, maximaal 24 GB geheugen

Aansluitingen 6x usb 2.0, 2x usb 3.0, 2x eSATA, 2x S/PDIF, 2x firewire, 2x ethernet, 6x audioaansluitingen, 8x SATA 3 Gbit/s, 2x SATA 6 Gbit/s

Uitbreidingssloten 7x PCI-Express

Formaat XL-ATX, 34,5 x 26,2 cm

Oordeel 9/10

Pluspunten

Ultiem bord voor extreme overklokkers en gamers

Goede koeling

Stabiele voedingsvoorziening

Minpunten

Duur

Beperkt verkrijgbaar

Nutteloos voor normaal gebruik

0 Reactie(s) op: Gigabyte X58A-UD9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.