Gmail voor al uw berichten

Door: Kees Krick | 12 november 2010 14:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Met Google Mail kunt u meer doen dan alleen uw Gmail-account beheren. U mag er namelijk ook andere e-mailaccounts in onderbrengen. Handig, want dan is alle e-mail op één plek te vinden en kunt u er altijd bij, waar u ook bent. Andersom is het ook mogelijk uw Gmail-berichten via een lokale e-mailclient te benaderen.

1. E-mail op één plek verzamelen

U hebt vast meerdere mailaccounts in gebruik. Behalve een e-mailaccount bij Google Mail (Gmail), kunt u mailadressen hebben die u van uw provider hebt gekregen, of e-mailadressen van uw eigen domein. Misschien hebt u er daarnaast nog eentje bij Windows Live Mail aangemaakt, of bij een van de vele andere (al dan niet gratis) diensten. Op al die e-mailadressen stromen berichten binnen, al gebruikt u één e-mailadres uit die enorme berg waarschijnlijk vaker dan de overige adressen. Het is heel normaal om meerdere adressen in gebruik te hebben. Bijvoorbeeld om privé en zakelijk te scheiden, of om u op websites te registreren zonder uw 'echte' e-mailadres prijs te geven. U hebt er veel gemak van als u alle e-mailadressen vanaf een centrale plek kunt beheren. Dat kan onder andere via Google Mail. Omdat het om een online dienst gaat, is uw e-mail dan altijd en overal voor u beschikbaar. Momenteel mag u vijf extra accounts aan Gmail toevoegen en voor de meesten van ons is dat ruim voldoende. Alle post die u ontvangt, beantwoordt en verstuurt, is dan netjes op één centrale plek aanwezig, ongeacht van welk account het oorspronkelijk afkomstig is.

Via het POP3-protocol kunt u in Gmail de berichten van andere e-mailaccounts opvragen.

Hoe komt u aan een Gmail-account

In deze expertcursus gaan wij ervan uit dat u al een account bij Google hebt. Maar misschien hebt u die helemaal nog niet. In dat geval gaat u naar Gmail en klikt u rechts onderin op de knop Een account maken. Op het aanmeldscherm is met een knop eenvoudig te achterhalen of de gebruikersnaam die u op het oog hebt nog beschikbaar is.

Afmelden op afstand

Een groot voordeel van Gmail is dat u uw post overal kunt benaderen, zolang u de beschikking hebt over een internetverbinding. Dus ook als u bij iemand op bezoek bent of via een openbare computer. Nu kan het gebeuren dat u vergeet om u af te melden, en uw account dus open blijft staan. Om misbruik te voorkomen is het dan zaak snel af te melden. Dat is lastig als u inmiddels weer thuis bent. Gelukkig kan het tegenwoordig op afstand. Ga naar de Gmail-website en controleer onderaan het scherm of u inderdaad nog ergens aangemeld bent. Er staat dan zoiets als Deze account is geopend op één andere locatie op dit IP-adres (x.x.x.x). Klik achter de regel op Details, waarna u in een nieuw venster de meest recente activiteiten ziet. Om u overal behalve op de huidige computer af te melden, klikt u op Alle andere sessies afmelden. U kunt hierna voor alle zekerheid uw wachtwoord wijzigen.

2. Extra account aan Gmail toevoegen

Om berichten van een ander e-mailaccount in Gmail te laden, is het voldoende eenmalig enkele gegevens in te voeren. Meldt u aan bij Gmail en klik rechtsboven op Instellingen. Dan gaat u naar het derde tabblad Accounts en import. Halverwege de pagina ziet u het onderdeel E-mailberichten bekijken via POP3. Klik daar op de knop POP3-e-mail account toevoegen. U voert eerst het toe te voegen e-mailadres in en op het vervolgscherm achtereenvolgens uw wachtwoord en de gegevens van de mailserver (POP3). Die gegevens hebt u als het goed is ooit van uw provider gehad, maar vaak zijn ze sneller terug te vinden in de instellingen van de e-mailclient die momenteel op uw computer draait, zoals Outlook, Outlook Expres of Windows Live Mail.

Sta ook even stil bij de opties die u onderaan dit venster vindt. Zo worden de berichten standaard naar Gmail verplaatst, maar kunt u ook een kopie op de originele mail­server achterlaten. Wat dit precies inhoudt komt straks ­uitvoerig aan bod. Staat in de gegevens van uw e-mailaccount dat berichten via een beveiligde verbinding opgehaald kunnen worden, zet dan het vinkje bij Gebruik altijd een beveiligde verbinding (SSL) wanneer je je e-mailberichten downloadt aan. De overige opties kunt u voorlopig laten voor wat ze zijn.

Maximaal vijf extra e-mailaccounts zijn aan Gmail te koppelen.

3. Account instellen

Zodra u op de knop Account toevoegen klikt, komt u in een vervolgscherm terecht. Hier geeft u aan of u vanuit Gmail berichten wilt verzenden namens het account dat u nu toevoegt. Het is verstandig dit toe te staan. Bij een nieuw bericht kunt u dan namelijk kiezen via welk account het verstuurd moet worden. Na een klik op Volgende stap geeft u de naam en het e-mailadres op zoals het moet worden weergegeven in de berichten die u verstuurt. Op weer een volgend scherm bepaalt u met welke mailserver de berichten verstuurd moeten worden. Let op, het gaat hier puur en alleen om berichten die u namens dit extra account verstuurt en niet om e-mail die u met het Gmail-account zelf verstuurt! Kies bij voorkeur de optie Verzenden via Gmail (eenvoudig in te stellen), want dan hoeft u geen extra instellingen op te geven. Als alternatief mag u de mailservers die bij het account horen gebruiken, bijvoorbeeld die van uw eigen domein of een internetprovider. Kies in dat geval voor de optie Verzenden via [naam] SMTP-servers (aanbevolen voor professionele domeinen). Op de plaats van [naam] staat de domeinnaam uit het e-mailadres dat u opvoert. Enkele extra invulvelden verschijnen nu in beeld, zodat u de gegevens van de mailserver (SMTP), de gebruikersnaam en het wachtwoord kunt opgeven. Ook hier mag u voor een beveiligde verbinding (SSL) kiezen. Tot slot wordt dan nog een verificatiebericht naar het e-mailadres gestuurd, waarmee u de koppeling kunt bevestigen.

Verzenden kan via de mailservers van Gmail, maar het hoeft niet.

4. Kopiëren of verplaatsen

Bij het koppelen van een account aan Gmail, moet u een belangrijke beslissing nemen in het proces. U kunt de berichten namelijk kopiëren, maar ook verplaatsen. Daar zit een belangrijk verschil tussen. Bij kopiëren komen de berichten netjes in Gmail aan, maar blijven ze ook op de mailserver van het oorspronkelijke account achter, zodat u ze bijvoorbeeld met een lokale e-mailclient kunt ophalen. U hebt dan twee versies van dezelfde berichten, die volledig los van elkaar staan. Gooit u een bericht weg uit Gmail, dan zal het nog steeds in uw lokale e-mailclient staan. In de praktijk is het erg veel werk om uw post op twee of zelfs nog meer plekken bij te houden. U kunt er daarom beter voor kiezen om de berichten naar Gmail te verplaatsen. Ze worden dan onmiddellijk van de e-mailservers van het oorspronkelijke account verwijderd en de post is nog maar op één plek aanwezig: in Gmail. Eén centrale plek dus, en dat was nu juist de bedoeling. Het maakt de boel een stuk overzichtelijker. Al bij het toevoegen van het e-mailaccount in Gmail maakt u de keuze tussen kopiëren en verplaatsen via de optie Een kopie van het gedownloade bericht op de server achterlaten. Standaard staat er geen vinkje en worden de berichten naar Gmail verplaatst.

Berichten zijn naar Gmail te kopiëren of te verplaatsen.

Dichtslibben

Als u er voor kiest om berichten naar Gmail te kopiëren, dan blijven ze net zo lang op de mailserver van het originele e-mailaccount staan totdat u ze daar zelf weghaalt, door op dat account in te loggen. Mocht u besluiten om e-mail alleen nog maar via Gmail te lezen, versturen en beantwoorden, dan hoopt de e-mail zich op die mailserver van uw originele account alsmaar op. Op een gegeven moment zal uw opslaglimiet bij de provider bereikt zijn en kunt u geen nieuwe berichten meer ontvangen. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig de berichten opschoont, of dat u ze voortaan toch maar naar Gmail verplaatst. Dat laatste bespaart u werk.

5. E-mail organiseren

Berichten van alle e-mailaccounts die u in Gmail toevoegt, komen allemaal in Postvak IN terecht, samen met de berichten die u via uw Gmail-account ontvangt. Het is mogelijk om berichten gescheiden per account te bekijken. Dat kan door de berichten per account in een aparte map op te bergen. Nu heten mappen in Google om onverklaarbare redenen labels maar het principe is hetzelfde. Tijdens het toevoegen van een account kunt u er meteen voor kiezen om berichten in een eigen label te plaatsen. Hebt u het account al toegevoegd, dan is het ook achteraf eenvoudig aan te passen. Hiervoor gaat u opnieuw naar Instellingen, tabblad Accounts en import en klikt u in het onderdeel E-mailberichten bekijken via POP3 achter het betreffende e-mailadres op de link gegevens bewerken. Via het venster Bewerk E-mailaccount mag u de accountgegevens aanpassen, zo ook het label via de optie Binnenkomende berichten voorzien van een label. Standaard krijgt het label de naam van het e-mailadres, maar u mag ook een eigen naam kiezen. In de linkerkolom van Gmail ziet u meteen een nieuw kopje (label) verschijnen.

Een eenmaal toegevoegd account kan altijd nog bewerkt worden.

0 Reactie(s) op: Gmail voor al uw berichten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.