Goedkope NAS kopen: Waar moet je op letten?

Door: Edmond Varwijk | 08 augustus 2020 15:49

How To

Selecteer de beste hardware en veel grote schijven en je klikt in iedere webshop zo een NAS van een paar duizend euro bij elkaar. Een goede NAS hoeft echter helemaal niet zo duur te zijn. Wil je een goedkope NAS kopen? We staan stil bij waar je bij aanschaf op moet letten en stellen enkele interessante budget-NAS’en aan je voor.

Hoewel NAS-apparaten er van buiten allemaal ongeveer hetzelfde uitzien, zijn ze dat natuurlijk niet. Het aantal netwerkpoorten, aantal en type usb-poorten, hdmi- en andere multimediapoorten verschilt sterk en heeft invloed op wat je met de NAS kunt doen. Bij de budgetmodellen zijn deze opties veelal minimaal, maar voldoende voor normaal gebruik. En met een usb-verlengkabel van enkele euro’s creëer je alsnog een usb-poort als die die aan de voorzijde ontbreekt.

Processor en geheugen

Het kloppend hart van elke NAS bestaat uit de processor en het geheugen. Van de laatste moet je vooral niet te weinig hebben, 1 GB is ongeveer de ondergrens. Daarbij is de hoeveelheid geheugen belangrijker dan de snelheid, dus liever 1 GB ddr3-geheugen dan 512 MB ddr4-geheugen.

Zo makkelijk ligt het niet bij de processor. Lange tijd was de regel dat goedkope NAS-apparaten een arm-processor hadden en de betere een Intel. Dit verschil wordt echter snel kleiner. Zo kan de RealTek RTD1296 als een van de eerste arm-processors, 4K-videobeelden hardwarematig transcoderen (omzetten) naar een formaat dat beter geschikt is voor smartphone of tablet. Ook hiervoor is dus geen duurdere Intel Celeron meer nodig.

Tip: De support-afdeling van de populaire mediaserver Plex onderhoudt in Google Docs een overzicht van alle NAS-modellen en hun transcoderingskwaliteiten.

Hoe belangrijk processor en geheugen precies zijn, hangt weer sterk af van het gebruik van de NAS. Wordt het apparaat vooral gebruikt voor back-up en bestandsopslag, dan voldoet eigenlijk elke processor en is 512 MB geheugenruimte ook voldoende. Maar wil je bijvoorbeeld ook virtualiseren op de NAS of bewakingscamera’s aansluiten (surveillance-functie), dan is meer rekenkracht en geheugen vereist.

Veel functies voeg je als app of package toe aan de NAS. De lijst met beschikbare apps of packages geeft mooi inzicht in de mogelijkheden van elk merk en model.

Wat is raid precies?

Raid is een methode om bestanden te beschermen door ze over meerdere harde schijven verspreid te bewaren in combinatie met herstelinformatie. Dit kan op meerdere manieren. Bij raid1 zijn er twee schijven en worden alle gegevens op beide schijven geschreven. De opslagcapaciteit wordt hierdoor gehalveerd, wat deze methode inefficiënt en kostbaar maakt.

Een betere keuze is dan raid5, waarbij een relatief kleiner deel van de opslagcapaciteit verloren gaat aan de herstelinformatie, maar waarvoor wel minimaal drie en liever nog vijf schijven nodig zijn. En goed om te weten: raid0 heet wel raid, maar biedt geen bescherming, het maakt de opslag alleen sneller.

Wil je meer weten over al je back-up-mogelijkheden? Check dan zeker eens de online cursus back-up en herstel van onze Tech Academy.

Hoeveel schijven?

Met uitzondering van Western Digital worden alle NAS-apparaten zonder geheugen verkocht. Je moet er zelf nog de harde schijven bijkopen. Omdat één harde schijf al snel meer kost dan de lege NAS, is er alle reden voor hier kritisch op te zijn. Is al die opslagruimte wel echt nodig? Eens goed digitaal opruimen, voorkomt veel kosten.

Is de gewenste opslagcapaciteit bekend, dan is de invulling afhankelijk van het aantal schijven dat in de NAS past én de gewenste configuratie. Bij jbod en raid0 is er geen verlies van opslagcapaciteit, maar ook geen extra bescherming van de gegevens op de NAS als een van de schijven stukgaat. Is er wel bescherming nodig, dan is raid1 of raid5 de meest voorkomende keuze, maar die kosten weer een deel van de opslagcapaciteit. Raid1 is altijd de onvoordeligste.

Bij twee schijven kost het de halve opslagcapaciteit, bij meer schijven nog meer. Bij drie schijven is daarom raid5 de beste keuze, er blijft dan netto meer opslagcapaciteit over. Meer kleine schijven met een duurdere NAS met ruimte voor meer schijven, kan daardoor relatief goedkoper zijn dan een goedkopere NAS met minder, maar grote schijven.

Software en apps

De software bij een NAS is nagenoeg altijd gratis. Dat geldt in elk geval voor het besturingssysteem van de NAS, eventuele back-upsoftware voor Windows en Mac en ook de uitbreidingen en mobiele apps. Software lijkt hiermee geen factor in de keuze van een goede, maar goedkope NAS – maar is het zeker wel.

Het eerste om naar te kijken zijn de uitbreidingen. Met een uitbreiding voeg je functionaliteit toe aan de NAS, denk aan home automation, het koppelen van bewakingscamera’s (surveillance-functie) of het organiseren van foto’s. Een uitbreiding installeer je vanuit de app store op de NAS.

Winnaar in aantal en kwaliteit is Synology gevolgd door QNAP, Asustor, TeraMaster en tot slot Netgear en WD. Bedenk wel, uitbreidingen belasten de processor en het geheugen van de NAS en zeker bij een budgetmodel is de grens van het systeem nog wel een keer bereikt.

Voor gebruik in combinatie met een smartphone of tablet, bieden de meeste NAS-leveranciers mobiele apps aan voor iOS en Android. Ook hier weer is er verschil in aantal en kwaliteit met eigenlijk dezelfde koplopers en achterblijvers. Alleen ligt het hier iets genuanceerder. Als een NAS minder functionaliteit biedt, is het logisch dat er ook minder apps zijn. Bovendien is het aantal apps bij de koplopers al niet meer echt handig te noemen.

Laten we tot slot enkele modellen met elkaar vergelijken.

Asustor AS1002T v2

Asustor heeft lang vastgehouden aan alleen Intel-processors, maar kon uiteindelijk toch de verleiding van de nieuwste arm-processors niet weerstaan. Deze AS1002T v2 is in vergelijking met de vorige AS1002T uitgerust met een iets snellere processor en een usb3.1-poort, voor het overige zijn de specificaties onveranderd gebleven.

De NAS biedt ruime functionaliteit, maar wel met een minder uitgebreid besturingssysteem dan een Synology en QNAP en ook minder en minder mooie uitbreidingen. De 512MB-ram is aan de magere kant, maar zolang niet teveel taken tegelijk worden gestart, levert het geen problemen op. Hardwarematig transcoderen en virtualisatie ontbreken.

De AS1002T v2 is een goede instap-NAS voor iedereen die een NAS wil met twee schijven voor back-up en een paar extra taken. Ook een eigen cloud bouw je met de apps van Asustor in een handomdraai.

QNAP TS-228A

QNAP heeft de TS-228A van alle apparaten in de test het minst ‘technische’ uiterlijk gegeven. De strakke witte behuizing is ook een stijlbreuk met alle andere NAS-apparaten van QNAP, maar voor iedereen die het apparaat niet in de meterkast moet zetten, wel een uitkomst. Daarbij is de TS-228A prettig stil. Het hart van de NAS wordt gevormd door een Realtek RTD1295-processor en maar liefst 2 GB ram. Opvallend is echter dat de 4K-transcoding die deze processor op papier biedt, op de TS-228A niet werkt.

De oorzaak ligt bij QNAP. Het bedrijf heeft deze functie niet geïmplementeerd, omdat het prioriteit heeft gegeven aan het ondersteunen van snapshots: back-ups van alle opslag op de NAS waar je na een calamiteit altijd naar terug kunt keren. Vermoedelijk is het een marketingkeuze om deze budget-NAS vooral niet te veel te laten concurreren met de duurdere modellen, en dat is jammer, want verder voldoet de TS-228A prima.

Het QTS-besturingssysteem van QNAP is uitgebreid, maar heeft nog wel wat ruwe randjes, zoals onvertaalde delen en onhandige vensters die belangrijke opties en systeeminformatie verbergen en soms lastig te doorgronden opties. Het kan vooral gebruiksvriendelijker. Uitbreidingen en mobiele apps zijn prima voor elkaar.

Synology DS220j

De DS220j is een recente budget-NAS van marktleider Synology. De DS220j is met een snellere processor en sneller geheugen en een mooie upgrade ten opzichte van zijn voorganger, de DS218j. Helaas is de hoeveelheid geheugen hetzelfde gebleven en zit hij met 512 MB eigenlijk onder het gewenste minimum. Ook bij zwaardere belasting merk je echter dat de NAS dankzij uitstekend geheugenbeheer van Synology goed overeind blijft.

Wel is het jammer dat bijvoorbeeld het hardwarematig transcoderen, dat door de Realtek RTD1296 wel wordt ondersteund, in de NAS ontbreekt. Synology biedt meerdere 2-bay modellen, waarvan sommige met dezelfde processor. Blijkbaar zocht men naar manieren om het onderscheid groter te maken.

In het gebruik profiteert de DS220j van het uitstekende dsm-besturingssysteem en aanbod én kwaliteit van zowel uitbreidingen als mobiele apps. Dit is nauwelijks nog een instap-NAS te noemen, behalve dan die beperkte hoeveelheid geheugen en een net even gemankeerde processor. Op het aantal schijven na is de nieuwe DS420j grotendeels gelijk aan deze DS220j.

TerraMaster F2-210

TerraMaster is een relatief nieuw NAS-merk dat toch al een zeer behoorlijke indruk maakt. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht, lijken ze gedacht te hebben. Aan alles merk je dat de makers heel goed naar vooral Synology en QNAP kijken bij alles wat ze ontwikkelen. Dat levert een mooie NAS op, maar soms ook wel een wat ‘copy-cat-gevoel’.

Ook hier de RTD1296-processor, maar geen hardwarematige transcoding. 1GB ram is voldoende voor het beperkte aantal uitbreidingen waaronder als enige virtualisatie via Docker. Het TOS-besturingssysteem is gebruiksvriendelijk en Engelstalig, maar mist nog veel zaken die bij andere NASsen standaard zijn, zoals Jumboframes, IPv6 en een eigen surveillancepakket om beelden van IP-camera’s te monitoren en bewaren.

Tegelijk, wanneer je bedenkt dat de eerste producten van het merk uit 2013 komen, is de sprong voorwaarts die TerraMaster gemaakt heeft enorm en veelbelovend. Alleen is het nu wachten op eigen toevoegingen en innovaties die de gevestigde merken verrassen.

De lichtgewicht aluminium behuizing biedt plaats aan twee schijven, die in plastic sledes gaan. Schroeven en zelfs een schroevendraaier worden meegeleverd. Voor zijn prijs krijg je een ongekende hoeveelheid NAS, al is het daarmee nog niet ook direct de perfecte budget-NAS.

Netgear ReadyNAS 212

Netgear richt zich met zijn ReadyNAS voornamelijk op kleine bedrijven en zelfstandigen en legt bij de functionaliteit de nadruk op het lokaal samenwerken en back-ups. Deze laatste behalve op de NAS vooral ook in de cloud, want met een paar klikken koppel je de ReadyNAS aan Amazon, Google Drive, Microsoft Azure of OneDrive. Iets wat overigens de meeste andere NAS-merken ook bieden.

Verder lijkt Netgear niet heel hard aan zijn NAS-producten te trekken; de uitbreidingen zijn al vele jaren dezelfde en de surveillance-oplossing van Milestone Arcus is zelfs stilletjes verdwenen en nog niet vervangen. De Cortex-processor is daarbij niet de krachtigste, maar kan dankzij het 2GB-geheugen wel lekker doorwerken.

WD My Cloud EX2 Ultra

Hardeschijfleverancier Western Digital is, in tegenstelling tot concurrent Seagate, ook actief op de NAS-markt. Hoewel ze ook zonder schijven te koop zijn, verkoopt WD zijn producten natuurlijk het liefst met. Deze EX2 Ultra komt dan ook met, in dit geval, twee 4TB WD Red-schijven, geoptimaliseerd voor gebruik in NAS-apparaten.

Om niet te veel in het vaarwater van de grote spelers op deze markt te komen, die immers voor veel verkoop van ook haar schijven zorgen, zet WD vooral in op gebruiksgemak. Wie dat niet wil, hoeft eigenlijk nooit op de webinterface van de NAS in te loggen: alles kan via de MyCloud-app. De functionaliteit is ook vooral gericht op back-ups en het synchroniseren en delen van documenten en foto’s.

Er is een handvol uitbreidingen, maar schakel er vooral niet te veel van in, dan wordt de My Cloud EX2 Ultra al snel veel langzamer. Daarbij is de functionaliteit van de uitbreidingen een automatische rem op de wens er veel van te gebruiken. Maar wie vooral gebruiksgemak en eenvoud zoekt, kan bijna niet om een My Cloud heen.

2 Reactie(s) op: Goedkope NAS kopen: Waar moet je op letten?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 augustus 2020 14:02 Homer
  Er is al enige tijd sprake van dat raid 5 t.g.v. de moderne volume groottes minder veilig is, waarom gebruikt men het nog steeds als in principe de efficientste raid versie en niet ZFS dat de verminderende veiligheid bij toename van de volume grootte niet schijnt te kennen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2020 00:15 rveijkwwnl
  De goedkoopste methode is nog altijd https://www.freenas.org/for-home/
  Dan heb je de grootste vrijheid, onbeperkte keuze in aantal HD's, je kunt de oudste hardware gebruiken tot de modernste en alle variaties daartussen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.