Goedkope printcartridges: Is goedkoop duurkoop?

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 13 april 2013 12:00

Nieuws

Als je een beetje regelmatig print, dan weet je ongetwijfeld dat de kosten daarvan aardig kunnen oplopen. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen proberen om op de een of andere manier te besparen op de printkosten door te kiezen voor alternatieven voor hun dure printcartridges. Maar is dat slim?

Navullen

Een ontwikkeling die een paar jaar geleden vanuit het niets opdook en nog altijd populair is, is het navullen van inktcartridges. De gedachte erachter: de cartridges komen niet in het milieu terecht en het navullen is vele malen goedkoper dan het kopen van een nieuwe cartridge.

Aan de andere kant roept men vaak dat de kwaliteit van de inkt bij navullen belabberd is. Dat laatste is niet per definitie waar, er zullen grote verschillen zijn in de kwaliteit van navul-inkt, maar het is zeker niet zo dat het allemaal van inferieure kwaliteit is. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een cartridge niet ontwikkeld is voor hergebruik. In sommige gevallen houdt dat in dat het spuitmondje sneller verstopt raakt, maar het kan ook complexer zijn, in welk geval de cartridge helemaal niet nagevuld kan worden. Veel cartridges (bijvoorbeeld die van HP) hebben namelijk een chip die aangeeft of de cartridge leeg of vol is, en niet al die chips zijn te resetten (oftewel je kunt de nagevulde cartridge dan niet meer gebruiken).

Je kunt een cartridge navullen maar daar zijn cartridges eigenlijk niet op gebouwd.

Goedkope alternatieven

Dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om cartridges van een B-merk te kopen. Ook daarvoor geldt dat ze niet per definitie slechter zijn dan de cartridges van het merk van je printer. Wel is het zo dat de fabrikant van de printer en de inkt je doorgaans garanties geeft met betrekking tot de kwaliteit van de afdruk, en bij een B-merk heb je dat voordeel niet. Daarbij komt ook dat veel printers tegenwoordig in staat zijn om te detecteren of het gaat om een echte cartridge of niet, en het gebruik van een ‘nep’ cartridge heeft ook weer gevolgen voor de garantie van je printer.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een B-merk, maar dat heeft wel gevolgen voor garantie.

Toch maar duur?

Zit je dan toch echt vast aan je dure cartridges? Dat hoeft niet. Het moment om te bezuinigen vindt namelijk plaats bij de aankoop van je printer. Je kunt namelijk bij de aanschaf kiezen voor een spotgoedkope printer en dan even geld besparen, maar gaan die apparaten veel inefficiënter om met inkt dan printers uit het duurdere segment. Dan is goedkoop dus daadwerkelijk duurkoop.

Daarbij kan een vergelijkend warenonderzoek dus geen kwaad. Staar je niet blind op wat de printer allemaal kan. Kijk ook naar wat de cartridges kosten en vooral ook hoeveel je daar (in combinatie met je printer) mee kunt printen. Dat is het enige moment waarop je er écht voor kunt zorgen dat je in de toekomst geld gaat besparen op je cartridges.

De enige écht efficiënte methode is vergelijkend warenonderzoek bij de aanschaf van je printer. Welk model is het zuinigst en wat kost de inkt?

0 Reactie(s) op: Goedkope printcartridges: Is goedkoop duurkoop?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.