Goedkope Windows 8-licentie voor zelfbouw-pc's

© PXimport

Goedkope Windows 8-licentie voor zelfbouw-pc's

Geplaatst: 23 augustus 2012 - 09:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

Microsoft lokt pc-gebruikers die hun eigen machines samenstellen met een nieuwe, goedkopere licentie voor Windows 8. Deze zit tussen de oem-licentie en de winkelversie.

De nieuwe Personal Use License for System Builder is een reactie op het gebruik van oem-licenties voor zelfbouw-pc's. Formeel is dat niet toegestaan: onder oem's vallen alleen pc-producenten (de original equipment manufacturers) en zogeheten system builders. Laatstgenoemde zijn echter niet individuele gebruikers die voor zichzelf een pc in elkaar zetten, maar winkels die pc's op maat maken voor hun klanten.

Helft goedkoper

Oem-licenties voor Windows zijn flink goedkoper, soms wel de helft, dan de andere optie: aanschaf van een volledig winkelpakket (de retail-uitvoering). Vroeger was een oem-uitvoering toegestaan als dat samen met een hardwarecomponent werd verkocht, wat in de praktijk al gebeurde bij bijvoorbeeld een webcam.

Microsoft heeft in 2007 het oprekken van de definitie voor 'systeembouwer' ingeperkt. Oem-licenties zijn alleen toegestaan voor commerciële entiteiten die pc's maken, níet voor eindgebruikers. Bij de introductie van Windows 7 in 2009 bleek al dat die wijziging niet bekend was bij - of niet gehoorzaamd werd door - pc-winkels, ook in Nederland.

Één kopie voor eigen gebruik

Met het aanstaande Windows 8 komt de softwareproducent daar deels op terug, met de introductie van de nieuwe licentie voor zelfbouwers. De Personal Use License for System Builder, ontdekt door tech-journalist Ed Bott, staat installatie en gebruik van één Windows 8-kopie toe op een computer die de eindgebruiker zelf heeft gebouwd voor zijn of haar eigen gebruik.

Daarnaast is deze nieuwe licentie ook te gebruiken voor Windows 8 als virtuele machine, of op een aparte partitie naast een ander besturingssysteem. Microsoft geeft hiermee Mac-gebruikers een dualboot- en virtualisatie-optie. Een winkelpakket van Windows is ook toegestaan voor dergelijk gebruik, maar daarvoor geldt wel een hogere prijs.

Webwereld heeft Microsoft dinsdagnamiddag gevraagd wat de prijs voor de zelfbouw-licentie gaat worden, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Noch in concrete euro's, noch in verhouding tot de prijs van de winkeluitvoering. Ook is de vraag nog onbeantwoord of de Personal Use-licentie 'meegenomen' mag worden naar een volgende zelfbouw-pc. Voor oem-licenties is dat niet toegestaan, maar voor retail-uitvoeringen weer wel.

Prijzencircus

De prijzen voor Windows 8 zijn officieel nog niet bekendgemaakt, maar er is al uitgelekt dat een volledig winkelpakket zo'n 200 dollar gaat kosten en een upgrade-uitvoering 100 dollar. Beide varianten zouden tot eind januari 2013 voor een kortingsprijs van 70 dollar verkrijgbaar zijn. Microsoft verzorgt ook zelf de verkoop aan eindgebruikers, mede middels een download van de nieuwe Windows-versie.

Daarnaast houdt Microsoft een upgrade-actie voor nieuw gekochte pc's, waarbij de overstap naar Windows 8 Pro slechts 15 euro kost. Daar komt de Media Center-toevoeging van 10 euro, voor het afspelen van dvd's, tijdelijk gratis nog bij. De upgrade naar Windows 8 neemt namelijk de standaard dvd-afspeelfunctionaliteit van Windows weg.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten