Google biedt opt out voor wifi-sniffing

Door: andreas-udo-de-haes | 15 november 2011 15:48

Apps & Software

Onder druk van privacywaakhond CBP biedt Google nu wereldwijd de optie om wifi-routers uit zijn database met locatiedata te verwijderen door '_nomap' aan de netwerknaam (SSID) toe te voegen.

Consumenten en beheerders van wifi-netwerken kunnen nu hun router uit Google's database verwijderen. De Nederlandse privacytoezichthouder CBP had deze optie verplicht. Verder moest Google de opt out in de media aankondigen. Dat heeft het bedrijf vanmorgen gedaan, met onder meer melding in de Telegraaf, Metro en op de site van NOS.nl.

Google wifi optout

Google advertentie op NOS.nl over wifi opt out

SSID + _nomap

Google heeft zijn eigen voorstel voor het probleem uitgevoerd. Dat betekent dat als mensen de locatie van hun wifi-router uit de database van Google willen hebben, ze zelf de netwerknaam (SSID) moeten wijzigen. Als ze de tag '_nomap' achter de SSID zetten, zal Google deze router verder negeren en de bestaande entry van de Locatie servers wissen, legt Google uit.

Tot mei 2010 werd de locatiedata van miljoen draadloze routers door de rondrijdende StreetView auto's verzameld. Sindsdien wordt deze taak overgenomen door de miljoenen Android-apparaten die in omloop zijn.

Bij het sniffen door de Street View auto's heeft Google ook een enorme fout gemaakt, waardoor het ook zogenaamde payloaddata, zoals e-mails, wachtwoorden en chats, verzamelde. Per ongeluk, bezweert Google, die daarvoor eerder al zijn excuses aanbood. Google heeft deze kwestie in België zojuist geschikt voor een bedrag van 150.000 euro, meldt De Standaard.

Naast Nederland en België reageerden ook privacy-instanties in Duitsland, Groot-Brittannië, Amerika en Australië furieus op de het verzamelen van wifi-data door Street View-auto's.

Bestaande data gewist

Google Nederland laat ook aan Webwereld weten dat het de bestaande database met 3,6 miljoen SSID's heeft vernietigd. Of het bedrijf nu volledig aan de lasten onder dwangsom van het CBP voldoet, moet de waalhond nog controleren. "Het CBP zal nog verifiëren of Google hiermee daadwerkelijk aan alle eisen uit de last voldoet", schrijft de toezichthouder.

In mei 2010 startte het CBP een onderzoek naar het wifi sniffen van Google. Bijna een jaar later volgde het oordeel met de dreigende dwangsommen. Google zou bovendien het onderzoek van het CBP structureel hebben tegengewerkt.

Google sputterde in eerste instantie tegen en dreigde met een kort geding, maar ging later overstag.

Onze collega's van Webwereld hebben uitgebreid bericht over dit dossier:

Google buigt voor CBP, vernietigt gesnifte wifi-data

Google blijft in overtreding met wifi-sniffen

Google weigert Nederlandse wifi-data te vernietigen

Privacywaakhond CBP schendt privacy

Google frustreerde onderzoek naar wifi-sniffing

Google Nederland moet gesnifte wifi-data vernietigen

Google Nederland aangepakt voor wifi-sniffing

Google blijft wifi-sniffen met smartphones

CBP onderzoekt wifi-datazuigen Google

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google biedt opt out voor wifi-sniffing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.