Google Chromecast (2018) - is een Chromecast-upgrade nodig?

Door: Joris Peterse | 07 november 2018 06:29

Google Chromecast (2018)
Review

De vorige Chromecast stamt alweer uit 2015. Google heeft de media-streamer een opfrisser gegeven, met de Google Chromecast (2018). Is deze nieuwe uitvoering de moeite waard? Of zelfs een upgrade waard?

Google Chromecast (2018)

Prijs € 39,-
Kleur zwart, wit
Websitehttps://store.google.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Gebruiksgemak
 • Hoge FPS
 • Minpunten
 • Geen usb-c
 • Magneet niet sterk genoeg

De Chromecast werd in 2012 geïntroduceerd en was meteen een groot succes. Het apparaatje, dat je via je HDMI op je televisie aansluit, maakt van je tv meteen een smart-tv. Via je smartphone of tablet (Android en iOS) kun je films, series en foto’s streamen of je scherm dupliceren. Veel mobiele apps hebben ingebouwde Chromecast-ondersteuning, zoals Netflix, Google Foto’s, YouTube en NPO’s Uitzending Gemist, zodat je het beeld direct van je mobiele apparaat op het grote scherm uitzendt. Ook de Chrome-browser op Windows en Linux hebben een Chromecast-knopje, zodat je het beeld van je browservenster op tv weergeeft. Groot pluspunt van de Chromecast is dat hij slechts 39 euro kost, en daarmee erg toegankelijk is vergeleken met mediaspelers zoals Apple TV en Nvidia Shield.

De eerste generatie van de Chromecast zag er uit als een HDMI-stick. In 2015 verscheen een tweede uitvoering, die nieuwe wifi-standaarden ondersteunde en een wat frissere ronde vorm kreeg. Intussen verschenen ook de Chromecast Ultra die in HDR en 4K kan streamen (als je tv dat ondersteunt) en de Chromecast Audio, waarmee je in principe hetzelfde kunt: audio streamen. In dit geval maakte je een multiroom-audiosysteem van je aangesloten speaker(s), ideaal dus voor je oude hoogwaardige speakerset.

Chromecast 2018

Sinds 2016 was het echter stil rondom de Chromecast. En om eerlijk te zijn: wat valt er aan te vernieuwen? Weinig. Wellicht is dat ook de reden waarom Google tijdens zijn eigen event begin oktober groots uitpakte met een nieuwe smartphone, tablet en spraakassistent, maar met geen woord repte over de vernieuwde Chromecast. Op papier is er ook weinig anders. Het HDMI-apparaatje heeft een matte afwerking en heeft zijn ronde vorm behouden. Net als de vorige Chromecast-generatie zit er een klein magneetje in de Chromecast-zodat hij aan de HDMI-stekker vastplakt en niet achter je televisie bungelt. De magneet is alleen wat minder sterk, waardoor hij in mijn geval nog achter de televisie moest hangen.

Het is erg jammer dat Google ervoor heeft gekozen de verouderde micro-usb-aansluiting te houden. Deze aansluiting is hét onderdeel dat aan vernieuwing toe is. Intern zijn er een paar dingen veranderd. Een krachtigere chipset maakt het nu mogelijk om in een hogere framerate te casten: 60 fps. Een hogere framerate zorgt ervoor dat beelden soepeler lopen en beweging wat minder wazig verloopt. De vorige Chromecast-generatie kon deze hogere framerate alleen aan in een lagere beeldresolutie (720 p). Deze nieuwe uitvoering kan in Full-HD de framerate van 60 fps uitzenden. Een hogere resolutie is niet mogelijk. Daarvoor heb je de Chromecast Ultra nodig, die overigens ook een stuk duurder is.

De krachtigere chipset zorgt er ook voor dat het laden van de chipset merkbaar sneller gaat. Dat is erg prettig, maar het verschil is bij lange na niet groot genoeg om je oude Chromecast te vervangen met een Chromecast uit deze nieuwste generatie. Hetzelfde geldt voor de hogere framerate. Bovendien is dit ook erg afhankelijk van de televisie (of monitor) waar je de Chromecast op aansluit. Als de beeldkwaliteit en verversingssnelheid al erg laag liggen, dan kan een Chromecast dit niet beter maken.

De Chromecast is zo aangesloten.

Veel van hetzelfde

De nieuwste Chromecast is nog altijd even goedkoop: 39 euro. Dat is samen met de gebruiksvriendelijkheid van de media-streamer het grote pluspunt van de Chromecast. Met die gebruiksvriendelijkheid zit het natuurlijk ook helemaal goed. Een kind kan hem nog aansluiten. Sinds Google in oktober de Google Home speaker en Google Assistant spraakassistent beschikbaar heeft gemaakt, kun je met spraakbediening je Chromecast-streams starten en bedienen. Dit werkt echter ook op de oudere generaties van de Chromecast.

Conclusie

Dat Google de Chromecast heeft voorzien met een krachtigere chipset, is merkbaar fijner. Alleen had de Chromecast toekomstbestendiger kunnen zijn met een usb-c-aansluiting. Bovendien is het goed dat de Chromecast nog altijd 39 euro kost, terwijl andere techproducten alleen maar duurder lijken te worden. Voor jezelf of als cadeau misstaat een Chromecast in geen enkele tv. Heb je al een Chromecast in je televisie geplugd? Dan is het niet de moeite waard deze te vervangen.

2 Reactie(s) op: Google Chromecast (2018) - is een Chromecast-upgrade nodig?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 november 2018 15:53 Kasander1
  Nou lig ik al heel erg lang onder een steen. Vandaar wat domme vraag:
  Als ik een spelletje speel op mijn smartphone zie ik het beeld dan ook op de tv en wat is de reactiesnelheid?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2018 14:12 gerja01
  Als ik de Chromecast ga gebruiken via mijn pc moet ik dan perse de browser
  Google Chrome gebruiken? gaat dat niet met Edge.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.