De Google Chromecast installeren

Door: | 21 november 2013 11:11

How To

De Chromecast van Google - de hdmi-stick die content van internet plukt en die je bestuurt met uiteenlopende gadgets - is nog niet in Nederland. Je kunt hem wel overal bestellen, maar het is dus nog even wachten totdat je het apparaat gewoon in de Nederlandse winkels koopt. Wij hebben hem echter al!

Stap 1: Uitpakken

In de verpakking van de Google Chromecast vind je de hdmi-stick, een hdmi-verlengkabeltje, een adapter voor de stroomvoorziening (via hdmi ontvangt de Chromecast geen stroom), een usb-kabel voor de stroomvoorziening en een handleiding. Ook op de verpakking vind je een beschrijving waar je zeker mee vooruit komt.

Stap 2: Pluggen

Stop de Chromecast in een vrije hdmi-poort van je televisie of monitor. Belangrijk is de stroomvoorziening: de Chromecast draait niet zonder externe stroombron. Moderne televisies zijn doorgaans voorzien van voldoende hdmi-poorten, maar vaak ook van één of meerdere usb-poorten. We kwamen er tijdens de installatie achter dat de usb-poort van een smart tv van Sony (maar ook een wat oudere tv van Philips uit 2010) voldoende stroom levert om de Chromecast te laten draaien.

Het installatieproces verloopt vrij eenvoudig.

Stap 3: Installeren

Op de verpakking van de Chromecast vind je aan de binnenkant een erg korte beschrijving over het installatieproces. Die beschrijving klopt heel aardig, maar we lichten hem graag nog even voor je toe.

Switch input: Je moet even de input veranderen van je televisie of beeldscherm zodat wat de Chromecast aan het uitzenden is ook daadwerkelijk getoond wordt. Op veel afstandsbedieningen vind je een een 'input selector'. Heb je de juiste ingang op je scherm getoverd, dan zie je het 'Set me up'-scherm, en vervolgens ga je naar de volgende website: www.google.com/chromecast/setup.

De interface is duidelijk en simpel.

Als je in een Chrome-browser zit op een tablet of laptop, moet je eerst een app installeren die je helpt met de installatie van de Chromecast. Zit je op een Mac, dan is het natuurlijk net weer even anders en kom je nog op een tussenstap terecht, zie het screenshot hieronder.

Heb je de apparaten aan elkaar gelinkt? Dan is het kinderlijk simpel om video's van bijvoorbeeld Netflix (review) naar je tv te streamen, waarbij je alles eenvoudig aanstuurt via je mobiele apparaat. Hierbij hadden we nog wel last van enige vertraging, dus hopelijk weet Google daar nog verbetering in aan te brengen.

Op de Mac moet je net iets omslachtiger te werk gaan.