Google en Microsoft kijven over ‘zoekplagiaat’

Plagieert Bing zoekresultaten van Google of niet? Google: “Bing is een goedkope, sleetse imitatie.” Microsoft: “Google bewijst niks met deze spionagestunt.”

Internetgiganten Microsoft en Google kissebissen als ordinaire viswijven in blogs en op Twitter of Bing nu wel of niet zoekresultaten van Google bietst. Een dergelijk niveau van openbare animositeit is zeldzaam tussen de aartsrivalen.

Dinsdag werd duidelijk dat Bing via tools als de Bing Bar en Suggested Sites in Internet Explorer 8 klikdata oogst van gebruikers. Op die manier kan Bing ook vaak de ranking van Google’s zoekresultaten automatisch achterhalen. En dat wordt verwerkt in de eigen zoekresultaten van Bing. Google zette een aantal speciale valkuilen en Bing viel erin.

Goedkope parasiet

Zie je wel, vals spel, riep Google boos. Het komt neer op het kopiëren van onze zoekresultaten. Bing plagieert en parasiteert op onze algoritme innovaties waar we jarenlang aan hebben gewerkt, aldus Amit Singhal van Google. "Sommige Bing resultaten zien er meer en meer uit als een incomplete, sleetse versie van Google resultaten—een goedkope imitatie.”

Microsoft reageert ontwijkend. Het ontkent niet dat het via klikdata Google resultaten oogst, maar stelt onomwonden dat dit een geoorloofde, zelfs innovatieve methode is om Bing te verbeteren. Het verwerken van de Google kliks is slechts één van de meer dan duizend algoritmes die de ranking in Bing bepalen, schrijft Bing-chef Harry Shum. Volgens Microsoft is het ‘bewijs’ van Google “een stunt uit een spionageroman om extreme gevallen er uit te lichten”.

Afleidingsmanoeuvre van Google

Ook op Twitter gaat het moddergooien door. Volgens Microsoft pr-chef Frank Shaw is de undercoveractie van Google een opzichtige poging om de aandacht af te leiden van de antitrustzaak in Europa. Bovendien verzamelt Google ook gebruikersdata via Chrome en Android, dus de pot verwijt de ketel. TechCrunch verzamelde enkele kibbeltweets.

Ook de reacties elders op het internet zijn tot op het bot verdeeld. Sommigen vinden Google kinderachtig zeuren, anderen vinden Bing een foute parasiet. En weer anderen verkneukelen zich dat Google een koekje van eigen deeg krijgt.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten