Google Glass: baanbrekend of hype?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 29 mei 2013 08:33

Nieuws

Is Google Glass slechts een gimmick, of hebben we hier te maken met de volgende revolutie in de post-pc wereld?

Op dit moment is de gadget nog niet te koop - behalve voor een select aantal bezoekers van Google I/O die er 1500 dollar voor neertelden - maar dat weerhoudt bedrijven er niet van toekomstscenario's te ontwikkelen voor gebruik van het apparaat.

MDM-specialist Fiberlink is één van die bedrijven. De firma ziet talloze gebruikscases voor handsfree, draagbare toepassingen en is al bezig Google Glass aan het portfolio ondersteunde apparaten toe te voegen. Tegelijkertijd met het Google I/O ontwikkelaarsevenement van dit jaar, kondigde het aan dat zijn MaaS360-platform ondersteuning biedt zodat Glass een mobiele IT-omgeving kan monitoren en acties kan uitvoeren zoals het lokaliseren van een verloren apparaat, een apparaat op afstand kan vergrendelen of ontgrendelen en ook op afstand data kan wipen.

"Eén van de redenen dat we Google Glass onderzoeken is dat klanten erop vertrouwen dat wij alle apparaten ondersteunen", zegt platformdirecteur Jim Szafranski van Fiberlink. "We zijn altijd leidend en snel geweest op gebied van mobility."

Vooral voor 'lopende' beroepen

Maar buiten beheertoepassingen ziet Jim Szafranski een bredere rol weggelegd voor Glass in het bedrijfsleven. "Hoewel we nog in een zeer vroege fase zitten, zijn er veel veldtoepassingen waarin klanten geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Op dit moment moeten monteurs bijvoorbeeld nog met een tablet een zendmast in klimmen."

Buiten reparateurs denkt Szafranski aan toepassingen in de zorg, waar artsen en verplegers constant patiëntinformatie getoond kunnen krijgen en medicijninformatie kunnen scannen en weergeven. In groothandels en magazijnen zou Glass gebruikt kunnen worden om scannerpistolen te vervangen en voorraden te meten door simpelweg naar objecten in het archief te kijken. Ook politiemannen en brandweerlieden kunnen enorm van handsfree computing profiteren, denkt Szafranski.

Frank Schloendorn, verantwoordelijk voor het Android Ecosysteem bij Fiberlink, heeft al met de oplossing van het bedrijf in combinatie met Google Glass getest. Hij bezocht een sessie op het Google I/O-congres met de Glass op, toen hij een bericht voorbij zag komen dat een collega vroeg om een remote wipe van het toestel.

"Ik zat vooraan bij de presentatie", zegt Schloendorn. "Vanaf mijn Glass zag ik het tekstbericht voorbij komen, kon ik door de lijst devices scrollen, het toestel selecteren en het op afstand wissen. Ik hoefde geen enkele keer naar mijn smartphone of laptop te tasten en niemand merkte dat ik aan het werk was."

'Altijd en overal in controle'

"Google Glass is een geweldig voorbeeld van hoe IT met innovatieve technologie het beheer en de kracht van mobiliteit kan vergroten", voegt Schloendorn toe. "De mogelijkheid om je mobiele omgeving recht voor je ogen te tonen en te weten dat alle gebruikers, devices, applicaties en documenten OK zijn is een prettig gevoel. De vrijheid om overal actie te kunnen ondernemen en mensen te helpen door alleen maar door de glazen van Google Glass te kijken, is een ongelooflijke ervaring. Het is gewoon cool."

Of Google Glass daadwerkelijk succesvol gaat zijn, is allerminst zeker, maar het ligt wel in de lijn der verwachting dat we komende jaren meer echt draagbare apparaten zullen zien.

"Het gaat uiteindelijk vooral om de toepassingen en het gebruik", zegt Szafranski. "Voor zowel consumenten als bedrijven zal het in dit post-pc tijdperk belangrijk gaan worden."

Bron: Computerworld.nl

0 Reactie(s) op: Google Glass: baanbrekend of hype?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.