Google Home Mini: goedkope smart home-kennismaking

Door: Rens Blom | 19 december 2017 08:40

Review

Wat hebben Microsoft, Amazon, Google en Apple gemeen? Ze hopen allemaal je huis te veroveren met slimme luidsprekers voorzien van hun spraakassistent. Google zet in op Assistant, die in de Home-speaker zit. Hij zit ook in de kleinere, goedkopere Google Home Mini. Is klein ook fijn of ben je beter af met een concurrent?

Google Home Mini

Prijs
€49,-
Connectiviteit
bluetooth 4, 802.11 ac/b/g/n wifi
Formaat
9,8 x 4,2 cm
Gewicht
173 gram
Werkt met
Android (4.2 en hoger) en iOS (9.1 en hoger)
Luidspreker
1x 40mm driver
Website
google.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Fraai, onopvallend ontwerp
 • Werkt goed met het Google-ecosysteem
 • Assistant wordt steeds slimmer
 • Betaalbare smart home-gadget
 • Minpunten
 • Geen ingebouwde accu
 • Niet in het Nederlands te gebruiken
 • Importeren vereist

Als je de Google Home Mini ziet, is het lastig voor te stellen dat het een slimme speaker is. Het ronde apparaatje oogt door zijn geringe grootte (vergelijkbaar met een appel) en stoffen bekleding meer als een doodnormale accessoire en zal in de meeste interieurs nauwelijks opvallen. En dat is precies wat Google wil. Omdat de Home Mini geen knoppen heeft, bedien je hem via de aanraakgevoelige bovenkant. Dat werkt na wat gewenning prima, maar maakt het lastig om de speaker op te pakken zonder dat hij ongevraagd bijvoorbeeld het volume aanpast. Het apparaatje werkt alleen als hij aan het stopcontact hangt; een accu ontbreekt. Zonde, want het had de speaker flexibeler in gebruik gemaakt.

Goede spraakherkenning

Het installeren van de Home Mini is met de Home-app (Android en iOS) binnen vijf minuten gepiept. De speaker werkt vervolgens via spraakbesturing door ‘Hey Google’, gevolgd door een commando te zeggen. De altijd-luisterende microfoons doen hun werk goed, ook in een woonkamer met de radio aan op de achtergrond. Antwoorden klinken ook duidelijk en het volume kan flink luid. Het luisteren naar muziek is vanwege de tegenvallende geluidskwaliteit van het speakertje minder aantrekkelijk. Zeker weten dat Google even niet meeluistert? Met een schuifje zet je de Home Mini in een vliegtuigmodus.

Assistant wordt slimmer

De Google Assistant-spraakassistent die in de Home Mini zit, is dezelfde als in de normale Home. Hij kan en werkt hetzelfde, waarbij (verrassing) vooral de integratie met Google-diensten goed is. Assistant heeft ook koppelingen met bekende smart home-producten en een aantal externe diensten als IFTTT, maar de assistent is nog niet zo slim als Amazon’s Alexa. Die spreekt trouwens geen Nederlands, Assistant ook (nog) niet. Google werkt eraan, maar vooralsnog gaat het praten en antwoorden in het Engels. Dat is een kwestie van wennen, al blijft Assistant vaak lastig verstaanbaar bij het uitspreken van Nederlandse woorden in bijvoorbeeld agenda-afspraken.

De Google Home Mini is vooralsnog een nice-to-have-product

Conclusie

De Google Home Mini is een betaalbare gadget om je huis vrij onopvallend slim te maken. Maar een must-have? Nee: de speaker is niet in Nederland te koop, spreekt onze taal niet en loopt qua mogelijkheden wat achter op Amazon’s Alexa-assistent. Die zit onder andere in de vergelijkbaar geprijsde Echo Dot, een eveneens compacte speaker. Het maakt de Google Home Mini daarom een nice-to-have-product. Met potentie, dat wel.

0 Reactie(s) op: Google Home Mini: goedkope smart home-kennismaking

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.