Google neemt Android-partners in houdgreep

© PXimport

Google neemt Android-partners in houdgreep

Geplaatst: 1 april 2011 - 13:17

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

Google legt Android-toestelmakers en telco’s aan banden. Eigen aanpassingen zijn verboden, partners moeten Google’s goedkeuring krijgen, net als toekomstplannen voor Android.

Google trekt de teugels dus aan. Het vrije ecosysteem van Android-partners wordt onderworpen aan strengere regels, bedoeld om wildgroei tegen te gaan. Bedrijven die toegang willen tot de broncode van Android in een vroeg stadium moeten hun plannen voorleggen aan Google. Hoofdingenieur Andy Rubin kan die plannen dan goed- of afkeuren.

Al maanden in de maak

Deze keuring geldt ook voor samenwerkingsverbanden die de Android-aanbiedende ondernemingen willen sluiten. Zij moeten potentiële partners voorleggen aan Google. De oorspronkelijke maker van het open source Android heeft deze nieuwe koers in de loop van de afgelopen maanden gecommuniceerd aan de betrokken bedrijven.

Deze operatie om Android-leveranciers onder de duim te krijgen, is onthuld door Business Week. Dat Amerikaanse zakenblad heeft het nieuws gisteren (dus voor 1 april) gebracht, op basis van gesprekken met diverse topmensen bij grote partijen in het Android-ecosysteem. Die bedrijven hebben inmiddels ook aangeklopt bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, met een formele klacht. Het is nog niet bekend of dat tot een onderzoek leidt. Google heeft inmiddels gereageerd, zie de update onderaan dit artikel.

Facebook-foon

Het betreft onder meer LG, Toshiba, Samsung en zelfs Facebook. ‘s Werelds grootste sociale netwerk werkt al geruime tijd aan een eigen smartphone, waarvoor het een eigen Android-variant wil maken. Google eist nu dus inzage in dergelijke plannen, ook voor bedrijven waar het op bepaalde vlakken mee concurreert, zoals dus Facebook.

De strengere controle geldt vooral voor bedrijven die Google-diensten willen opnemen op de smartphones, schrijft Business Week. Het gaat dan om onder meer de veelgebruikte zoekmachine en Google Maps. Eind vorig jaar is al de beschuldiging geuit door Google-concurrent Skyhook dat zijn lokalisatiedienst door Motorola is geschrapt vanwege chantage door Google. Eerder heeft Motorola wel Microsofts zoekmachine Bing ingesteld op zijn Android-toestellen.

Aanpassingen verboden

Tot slot is het smartphonemakers en telecombedrijven verboden om Android te voorzien van eigen aanpassingen. Het gaat hier om ad-hoc (willy-nilly) tweaks. Op het eerste oog lijkt de Sense-interface van HTC niet onder dit verbod te vallen aangezien dat geen willekeurige maar een weloverwogen aanpassing is. De smartphonefabrikant voorziet zijn Android-toestellen - en ook zijn Windows Phone 7-telefoons - van een eigen grafische interface.

Google heeft al in augustus vorig jaar HTC en Samsung ‘geadviseerd’ de eigen grafische schil te schrappen voor Android 3.0. HTC was dat toen niet van plan. Het zou eind vorig jaar met een Android 3.0-smartphone komen, maar dat is niet gebeurd. Mogelijk dat nu ook de omstreden 360-toevoeging van Vodafone voor Android op de zwarte lijst van Google staat of komt te staan.

Honeycomb haastklus

De machtsgreep van Google volgt op het recente gesloten houden van Android 3.0 (codenaam Honeycomb). Die aparte tabletuitvoering van het smartphonebesturingssysteem is namelijk een haastklus en nog niet rijp voor andere apparaten. Dit heeft Google zelf toegegeven.

Het bedrijf wil niet dat developers met de Honeycomb-code aan de slag gaan en geeft de broncode voorlopig niet vrij. Dat gebeurt pas over enkele maanden. Nu blijkt dat dit een voorbode was van het nieuwe beleid voor Android. Google wil de wildgroei en fragmentatie van het mobiele platform aanpakken.

Nokia-Microsoft

Google’s Android-hoofdingenieur Rubin roemde in februari dit jaar nog de openheid van dat besturingssysteem. Hij stelde dat Android leveranciers genoeg aanpassingsmogelijkheden biedt waarmee die bedrijven zich van elkaar kunnen onderscheiden.

Rubin reageerde toen op de keuze van telefoonfabrikant Nokia voor Windows Phone 7, in plaats van voor Android wat Nokia wel had overwogen. Nokia zag in dat Google-platform te weinig onderscheidend vermogen voor zichzelf; het vreesde te verdrinken in de massa van Android-leveranciers.

Google Nederland reageert op vragen van Webwereld door te verwijzen naar de verklaring die de Amerikaanse Android-directeur heeft gegeven aan BusinessWeek. Die topman, John Lagerling, stelt dat Google-procedures er zijn voor kwaliteitscontrole, bugfixing en het werken aan een algemene standaard voor de gebruikerservaring. Aanpassing mag dan daarna. Google onthoudt zich van verder commentaar.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten