Google Nest Cam - Flexibele buitencamera met accuvoeding

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 september 2021 17:35

Review

De nieuwe Google Nest Cam met batterij biedt nogal wat voordelen. Zo kun je deze videowaakhond overal in en rondom je woning ophangen, aangezien er geen stroompunt is vereist. Verder herkent de draadloze bewakingscamera op eigen houtje personen, gezichten, dieren, voertuigen en bewegingen. Op jouw verzoek legt de Nest Cam deze gebeurtenissen vast in een opname, waarna je op een smartphone pushberichten ontvangt. Zie in de Google Home-app live wat er gebeurt of kijk opgenomen videoclips terug.

Google Nest Cam

Prijs € 199,99 (twee stuks voor € 359,99)
Cameralens 2-megapixelkleurensensor van 1/2.8 inch
Resolutie 1920 × 1080 pixels
Framerate 30 fps
Beeldverhouding 16:9
Videocodec H.264
Diagonale kijkhoek 130 graden
IP-certificaat IP54
Draadloos 802.11b/g/n (2,4 GHz), Bluetooth Low Energy (BLE)
Accucapaciteit 6000 mAh
Afmetingen 8,3 × 8,3 centimeter
Gewicht 398 gram
Website https://store.google.com/nl/
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vrije plaatsing vanwege accu
 • Eenvoudige montage
 • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide app
 • Lokale noodopslag
 • Slimme herkenningsfuncties
 • Uitstekende videokwaliteit
 • Ruime kijkhoek
 • Minpunten
 • Diefstalgevoelig
 • Slechts drie uur videogeschiedenis zonder Nest Aware
 • Continu opnemen alleen bij netvoeding
 • Niet compatibel met Nest-app
 • Prijzig

Met de Nest Cam introduceert Google zijn eerste weerbestendige bewakingscamera met accuvoeding. De cilindervormige behuizing bevat een 2,4GHz-adapter, zodat je het apparaatje met het draadloze thuisnetwerk kunt verbinden. Gebruik je de camera buitenshuis, dan is de beschikbare wifi-dekking wel een aandachtspuntje. Die dient namelijk voldoende te zijn om de beelden naar je smartphone door te sluizen. 

Magnetische constructie

De montage is in een zucht geregeld. Na het ‘scannen’ van de meegeleverde QR-code vertelt de Google Home-app precies wat je moet doen. Schroef de wandmontagesteun met twee schroefjes aan de muur, de schutting of het plafond. Vervolgens draai je de magnetische montagesteun hierop vast, waarna je de Nest Cam kunt bevestigen. Dankzij deze magnetische constructie kun je de cameralens nauwkeurig richten. De Google Home-app vermeldt de resterende accucapaciteit, zodat je precies weet wanneer de camera weer aan de lader moet. Hierbij komt de magnetische constructie goed van pas, want je ontkoppelt de Nest Cam simpel van de montagesteun. Helaas is de videowaakhond daarmee wel gevoelig voor diefstal.

Voor een verse oplaadbeurt trek je de Nest Cam van de magnetische montagesteun.

Videokwaliteit

De camera filmt in een resolutie van 1920 ×1080 pixels en een framesnelheid van 30 fps. De beelden ogen vloeiend met een natuurgetrouwe kleurenweergave. Gunstig is de ruime diagonale kijkhoek van 130 graden, zodat je een groot gebied kunt bewaken. Met behulp van 6× digitale zoom haal je objecten moeiteloos dichterbij, al gaat dat wel ten koste van de scherpte. De Nest Cam maakt ook in het donker bruikbare opnames, want de behuizing bevat zes infraroodleds. Een pluspunt is de goede werking van tweewegaudio. De camera bevat namelijk een microfoon en speaker, zodat je via de Google Home-app met een bezoeker kunt communiceren. Zelfs als de Nest Cam behoorlijk hoog hangt, werkt tweewegaudio prima.

De Nest Cam heeft zes infraroodleds, zodat je ook ’s nachts een oogje in het zeil houdt.
Tik op het microfoontje en begin vanuit de Google Home-app een gesprek.

Nest Aware-abonnement

De Nest Cam bewaart opnames in de cloud. Zonder bijkomende kosten kun je opgenomen gebeurtenissen van de afgelopen drie uur terugkijken. Dat is voor bewakingsdoeleinden wel erg kort dag, waardoor je min of meer genoodzaakt bent om een Nest Aware-abonnement van vijf of tien euro per maand af te nemen. Hiermee heb je toegang tot een videogeschiedenis met gebeurtenissen van de afgelopen dertig of zestig dagen. Met het duurste abonnement is daarnaast continu opnemen mogelijk. Een voorwaarde hiervoor is dat de Nest Cam is aangesloten op permanente netstroom. Voor buitengebruik kun je voor dit doeleinde een los verkrijgbare kabel van vijf of tien meter aanschaffen. Als je de camera binnen wilt neerzetten, is de Nest Cam Stand een goede oplossing. Bij uitval van stroom of wifi heeft de videowaakhond overigens lokale noodopslag. Er is hierin ruimte om één uur aan opgenomen gebeurtenissen op te slaan.

Met een Nest Aware-abonnement heb je toegang tot een uitgebreide videogeschiedenis van opgenomen gebeurtenissen.

Functies Google Home-app

Naast toegang tot livebeelden en opgenomen video’s heeft de Google Home-app nog veel meer te bieden. Geef binnen de instellingen aan van welke gebeurtenissen je meldingen wenst. Je kunt er ook voor kiezen om deze meldingen alleen tijdens jouw afwezigheid te ontvangen. Stel verder met behulp van virtuele lijnen een zone in. Baken een gebied af en voorkom daarmee dat je pushberichten van gebeurtenissen op de openbare weg of in de tuin van de buren ontvangt. De app bevat verder allerlei batterijbesparende functies, zodat je de Nest Cam minder vaak hoeft op te laden. Belangrijk om te weten is dat deze nieuwe bewakingscamera alleen met de Google Home-app samenwerkt. Je kunt de Nest-app hiervoor dus niet gebruiken. Een nadeel hiervan is dat je bij bezit van meerdere Nest-apparaten noodgedwongen twee apps naast elkaar gebruikt. Hopelijk weet Google in de toekomst een sluitend Nest-ecosysteem te creëren.  

Markeer in de Google Home-app het gebied dat je wilt bewaken.

 Conclusie 

De Nest Cam met batterij is relatief duur, maar daar krijg je wel een kwalitatieve bewakingscamera voor terug. Vanwege accuvoeding kun je deze videowaakhond overal plaatsen, mits de wifi-dekking op orde is. Onder leiding van de Google Home-app zijn de montage en configuratie in pakweg een kwartiertje geregeld. Profiteer vervolgens van een scherpe videoweergave met een ruim gezichtsveld. Prettig is de automatische herkenning van personen, gezichten, dieren, voertuigen en bewegingen, waarbij je hiervan eventueel pushnotificaties ontvangt. De voornaamste nadelen van deze nieuwe bewakingscamera zijn de diefstalgevoelige montage en de min of meer verplichte afname van een Nest Aware-abonnement. 

0 Reactie(s) op: Google Nest Cam - Flexibele buitencamera met accuvoeding

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.