De opvolger van de Google Nexus One komt niet uit de stal van HTC, maar van Samsung. De Nexus S heet het paradepaardje en zijn opvallendste feature is ongetwijfeld het gebogen scherm.

De aankondiging van de Nexus S was verrassend, aangezien Google eerder had verklaard geen smartphones meer onder de eigen naam uit te willen brengen. De Nexus One kreeg gemengde reacties en was vooral bedoeld om het Android-platform onder de aandacht te brengen. Met de Nexus S brengt Google twee nieuwe zaken onder de aandacht: Gingerbread (Android 2.3) en nfc (Near Field Communications).

Interface


De upgrade naar Android 2.3 is zeker niet wereldschokkend. Er zijn slechts beperkte aanpassingen aan de gebruikersinterface doorgevoerd, al gaat het wel om duidelijke verbeteringen. Zo is er het vernieuwde energiebeheer: het Android OS beheert applicaties nu veel efficiënter, zodat cpu-kracht en accuduur niet onnodig verbruikt worden. Als gebruiker moet je nog steeds letten op applicaties die op de achtergrond draaien en zo nu en dan een applicatie keihard afsluiten, maar de noodzaak is een stuk minder geworden.

Opvallende visuele veranderingen zitten hem in de bewegende Nexus-achtergrond, het pseudo-3D-effect dat op de lijst van applicaties wordt toegepast en de 'TV Off'-animatie die je te zien krijgt als je het scherm uitschakelt. Helemaal bugvrij is Android 2.3 niet, maar een herstart lost problemen meestal wel op.

Helaas levert Google slechts het minimum aan applicaties mee. Navigatie, maps, e-mail, nieuws en weer zijn aanwezig maar een tekstverwerker als Documents-to-Go of QuickOffice ontbreekt, evenals een pdf-reader. Ook missen we de mogelijkheid de Nexus S op afstand te traceren, vergrendelen of zelfs wissen. Gelukkig staan er in de Android Market voldoende applicaties om deze gaten op te vullen, maar netjes is het niet.

Hardware


De Nexus S heeft een 4-inch gekromd 'contour display' met een 480x800-resolutie. Het Super Amoled-scherm is één van de helderste op de markt en de diepzwarte achtergrond laat kleuren en icoontjes lekker knallen. De lichte kromming in het scherm is nauwelijks merkbaar, maar vermindert wel reflectie van invallend zonlicht en maakt de smartphone volgens Google prettiger tegen je oor te houden. Dat laatste durven we niet te onderschijven, maar het scherm reflecteert inderdaad aanzienlijk minder in vol zonlicht.

De Nexus S draait op een 1 GHz Hummingbird Cortex A8-processor die snel genoeg is om applicaties vlot te openen. Er is een dedicated gpu aanwezig, zodat multimedia en games vloeiend draaien. Een vga-camera aan de voorzijde maakt videobellen mogelijk in third-party applicaties en aan de achterzijde vinden we een 5-megapixel camera met autofocus en flitser. Helaas heeft de Nexus S slechts 16 GB aan flashgeheugen en ontbreekt een micro-sd-slot.

Het toevoegen van nfc-hardware is intrigerend; Google wil graag nfc in alle Android-handsets pushen. Veeg met de achterkant van de Nexus S langs een nfc-tag en je zou informatie over deze tag moeten kunnen uitlezen. Gelekte patentinformatie duidt erop dat Apple iets soortgelijks van plan is voor de iPhone 5. Hoewel Google grote plannen heeft met nfc -- het wil tags in posters, stickers, advertenties en t-shirts verwerken -- zijn er op dit moment nog maar weinig praktische mogelijkheden voor nfc in Nederland.

Typen


Google heeft het standaard Android-toetsenbord een opfrisbeurt gegeven. Tekstinvoer voelt hierdoor intuïtiever aan dan voorheen. De nieuwe toetsen zijn makkelijker te raken, waardoor de typesnelheid hoger ligt. De interface zelf ondersteunt nu multitouch, waardoor je niet meer handmatig door toetsenborden hoeft te wandelen. Nummers en symbolen duiken vanzelf op als je de Shift- of ?123-toets vasthoudt. De predictieve tekstsuggesties zijn groter gemaakt zodat je ze sneller aan kan tikken en de nauwkeurigheid van de suggesties is verder verbeterd.

Het selecteren van tekst en het gebruik van copy/paste is ook aangepakt. Tik op het scherm en een pijltje verschijnt om de cursor naar de juiste plek te verplaatsen. Dit maakt het bewerken van berichten en tekstdocumenten een stuk prettiger. Hou je tekst ingedrukt dan kan je kiezen voor de 'select word'-mogelijkheid. Deze kapselt het woord in met pijltjes en laat je het woord snel naar een andere positie kopiëren. Fysieke pijltjestoetsen of trackpads lijken hiermee overbodig te worden.

Internet


Elke Android-upgrade maakt de internetervaring sneller en deze trend wordt met Android 2.3 doorgezet. Webpagina's worden in seconden weergegeven en multimedia-content in Flash of html5-formaat vormen geen probleem voor de Nexus S. Om in te zoomen op tekst tik je tweemaal op het scherm of gebruik je de contextgevoelige pijltjes in de rechter onderhoek. Tekst kan uitvergroot worden door het te pinchen, maar dit werkt niet zo prettig omdat de tekstlayout niet uitgelijnd wordt.

Wie graag via VoIP belt kan voortaan zijn SIP-account invoeren. SIP-nummers kunnen aan elke contactpersoon worden gekoppeld en deze nummers zijn eenvoudig te bellen vanuit Quick Contact of de Dialer.

Accuduur


Een van de meest indrukwekkende features van de Nexus S is de accu. Deze gaat langer mee dan elke andere 4-inch Android-smartphone op de markt. Een volledige lading van de 1500 mAh-accu geeft de Nexus S twee dagen levensduur, zelfs bij regelmatig websurfen en een continue dataverbinding. Dit is vergelijkbaar met de iPhone 4, maar de Nexus S heeft een verwisselbare accu.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uitstekend 'contour display'

  • uitstekende accuduur

  • verbeterde tekstinvoer

  • snelle processor

  • geen micro-sd-slot

  • pinch-to-zoom slecht uitgewerkt

De Nexus S heeft uitstekende hardwarespecificaties en Android 2.3 is een stap vooruit. Toch is deze smartphone geen essentiële aanschaf. Veel bestaande smartphones krijgen een update naar Android 2.3, wat veel van de nieuwe mogelijkheden automatisch inschakelt. Daarnaast ontbeert de Nexus S een gebruikersvriendelijke schil als HTC Sense. De Nexus S is dus vooral interessant voor ontwikkelaars die aan de voorhoude van de nfc-revolutie willen staan.BesturingssysteemGoogle AndroidSchermgrootte (inch)4Schermresolutie800 x 480Intern geheugen (MB)16384Uitbreidbaar geheugen-
Netwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 b/g/n
Bluetooth 2.1+EDR
HSDPA
Camera-resolutie (megapixel)5Videoconferencingcamera (megapixel)1.3Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordneeGPS-receiverjaBatterijduur spraak (uren)14Batterijduur standby (dagen)30ProcessorARM Cortex-A8 (1 GHz)Afmetingen124 x 63 x 11 mmGewicht (grammen)129

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten