Google Nexus S

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 28 juni 2011 16:42

Apps & Software

De Google Nexus S is na de Nexus One de tweede Google-smartphone die op de markt wordt gebracht. Hoewel de eerste nog door HTC werd ontwikkeld, is voor de ontwikkeling van de Nexus S de hulp van Samsung ingeschakeld. Omdat het toestel de naam van Google draagt, moet het zich tussen de andere high-end Android-toestellen nestelen. Dat wordt nog lastig, want de concurrentie is zwaar.

Google heeft veel uit de kast gehaald voor zijn nieuwe Android-vlaggenschip, waarvan vooral het uiterlijk en de ingebouwde NFC-chip opvallen. Bovendien draait de smartphone op de 2.3-versie van Android en wordt hij 'kaal' afgeleverd. Dat wil zeggen dat er geen extra laag zoals TouchWiz (van Samsung) of Sense (van HTC) is geïnstalleerd. Dat is een groot voordeel, want hierdoor kunt u uw smartphone inrichten zoals u dat zelf wilt, zonder overbodige widgets, applicatiemarkten of apps die niet kunnen worden verwijderd. Qua uiterlijk valt de kromming van de Nexus S op. Leuk detail is dat de kromming ook in het scherm zelf zit. Niet alleen ziet het er mooi uit, het zorgt er ook voor dat het toestel goed in de hand ligt en prettig tegen het oor wordt gedrukt. Bovendien krast het oppervlak van het scherm minder snel, omdat het de ondergrond niet raakt. Terwijl de voorkant van het toestel dus goed doordacht is, ontbreekt aan de achterkant vreemd genoeg ieder vernuft. In feite kijkt u gewoon tegen een grote gladde plastic klep aan. Wanneer de smartphone op de achterkant ligt, glijdt het toestel gemakkelijk over het oppervlak, waardoor er snel krassen ontstaan in de lens van de camera. De versie die in Nederland wordt verkocht heeft een ander scherm dan de versies die voor sommige andere landen zijn ontwikkeld. Waar Samsung bijvoorbeeld in de Verenigde Staten gebruikmaakt van een AMOLED-scherm, wordt in het apparaat dat voor 'ons' is bestemd een lcd-scherm gebruikt dat zowel qua kleuren als qua inkijkhoek van mindere kwaliteit is. Toch vinden we het nog steeds een erg goed scherm.

Specificaties

Over de specs van het toestel zijn we niet dolenthousiast. Natuurlijk, een 5megapixel-camera, een processorsnelheid van 1 GHz en 512 MB werkgeheugen klinken op zich prima. Maar inmiddels verschijnen er andere smartphones op de markt die van snellere processors, meer geheugen en bovendien veel betere camera's zijn voorzien. Het grootste minpunt van de Nexus S is dat de opslagruimte van 16 GB niet kan worden uitgebreid met een geheugenkaart.

Opvallend is wel dat er een NFC-chip in het toestel is ingebouwd. Hiermee zou u in theorie op een ov-chipkaartachtige manier betalingen kunnen verrichten. Daarbij leggen we de nadruk op 'in theorie', want de techniek staat nog in de kinderschoenen en wordt nog nergens in Nederland toegepast. Zoals gezegd, draait de Nexus S op Android-versie 2.3. Vergeleken met versie 2.2 van dit besturingssysteem hebben de ontwikkelaars vooral het energiegebruik onder handen genomen. Daarnaast werkt de tekstinvoer een stuk efficiënter, dankzij het verbeterde toetsenbord en de haakjes waarmee u tekst kunt selecteren (om te knippen, kopiëren of plakken). Spectaculaire nieuwe features blijven echter uit in 2.3.

Conclusie

Concluderend moeten we stellen dat de Nexus S een mooi toestel is, dat prettig in gebruik is en uitstekend in de hand ligt. Ook valt er veel te zeggen voor de nieuwste versie van Android, die zonder ongevraagde poespas op het toestel is geïnstalleerd. Toch zijn er een paar bezwaren, zoals het ontbreken van een geheugenkaartslot, en de plaatsing en het aantal megapixels van de camera. We hadden verwacht dat dit high-end toestel meer concurrenten achter zich zou laten. Hierover lees u meer in Computer!Totaal nummer 8 van 2011, waar we de nieuwste high-end toestellen zoals ook de HTC Sensation, LG Optimus 2x Speed en Samsung Galaxy S II met elkaar vergelijken.

Google Nexus S

Straatprijs los toestel € 460,-

Formaat 12,4 x 6,3 x 10,9 cm (h x b x d)

Gewicht 129 gram

Processor 1 GHz

Geheugen 512 MB

Opslag 16 GB

Scherm 4 inch (10,16 cm) lcd-scherm (480 x 800)

Camera 5 MP (achterkant) en 0,3 MP (voorkant)

OS Android 2.3 (Gingerbread)

Accu 1500 mAh

Communicatie Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n, gps, NFC

Oordeel 7/10

Pluspunten

Mooi en prettig ontwerp

Goed beeldscherm

'Schone' Android-installatie

Minpunten

Cameralens krast snel

Geen geheugenkaartslot

Achterkant is slechts een grote plastic kap

0 Reactie(s) op: Google Nexus S

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.