Google om je pols: Wat mag je van Android Wear verwachten?

Door: susie-ochs | 02 juli 2014 09:20

Nieuws

ACHTERGROND - Met een Android Wear-horloge om je pols hoeft je nooit meer met een persoon te praten om pizza te bestellen, of jezelf in verlegenheid te brengen omdat je niet weet wat een bepaald soort kaas is. Althans, dat beloofde Google ons vorige week tijdens de introductie van Android Wear.

Bij het onthullen van Android Wear richtte David Singleton, Google's directeur bij Android Engineering, zich op de functies die ontworpen zijn om je in één oogopslag bruikbare informatie te geven. Dit op zogenoemde 'contextueel gepaste momenten' met eenvoudige navigatie door middel van vegen en spraak.

Google in een oogopslag

Mensen controleren hun telefoon gemiddeld 125 keer per dag, legde Singleton uit. Dus Android Wear wil je al die informatie bieden, maar op een manier die sneller en directer is dan je telefoon boven water halen, zodat je verder kunt met waar je mee bezig bent.

Android Wear geeft Google Now stijl kaarten weer, en je kunt er doorheen bladeren door omhoog of omlaag te vegen, of ze van het scherm te vegen om ze te negeren. Als een kaart meer informatie wil weergeven dan er op het horlogescherm past, wordt er een pagina-indicator weergegeven die je kunt aanraken voor meer details.

De kaarten maken gebruik van het nieuwe Material Design dat vorige week voor Android L werd aangekondigd om een gevoel van diepte toe te voegen - vensters lijken enigszins boven de achtergrond te zweven. Op een normale dag kun je een kaart krijgen voor de lokale weersverwachting, je reistijd, een pakketje dat verzonden is, enzovoorts.

Tijdens het tonen van de kaart die pakketten traceert, voegde Singleton een reminder met geofencing toe door simpelweg tegen zijn Android Wear horloge te zeggen: "OK Google, remind me to check the mail box when I get home." Deze reminder werd meteen gesynchroniseerd met zijn Android telefoon. Je kunt voor jezelf ook gesproken notities achterlaten (hoewel deze demo op het podium niet werkte) en Google vragen stellen wanneer je onbekende stinkkazen wilt identificeren op het menu van een restaurant maar je te verlegen bent om het aan de ober te vragen.

Google Now is geweldig tijdens het reizen, en je Android Wear horloge kan je op de hoogte houden van de status van je vlucht, de QR code van je instapkaart weergeven, het adres van je hotel wanneer je geland bent, de lokale weersverwachting, reserveringen bij restaurants, lokale dienstregelingen, en zelfs hoe laat het thuis is.

De notificaties zijn niet beperkt tot smartwatches; tijdens een middagsessie op I/O zei Timothy Jordan, developer advocate bij Google, dat Glass gebruikers dezelfde notificaties zullen krijgen als Android Wear in de komende maanden.

Wear voor ontwikkelaars

Maar apps en notificaties zijn niet beperkt tot Google Now - de kaarten op je Android Wear horloge kunnen van apps op je telefoon of zelfs het horloge zelf afkomen. Android ontwikkelaars kunnen de Android Wear SDK gebruiken om direct voor het horloge apps te maken, of ze kunnen de nieuwe API's gebruiken in Google Services om data tussen een horloge en een Android telefoon of tablet te verzenden.

Bijvoorbeeld, Eat24 heeft een Android app waarmee je maaltijden kunt laten bezorgen of bestellen om af te halen. De ontwikkelaars kunnen een wearable app bundelen binnen de Android app, en deze wordt dan op je Android Wear horloge geïnstalleerd - en automatisch geüpdatet - wanneer je de app op je telefoon installeert. Open de app, en je kunt de maaltijden die je de afgelopen paar keer met Eat24 besteld hebt snel opnieuw bestellen. Singleton bestelde op het podium in minder dan 20 seconden een pizza.

De sociale recepten app Allthecooks heeft ook een Android Wear component - wanneer je door de stappen van een recept heen veegt op het scherm, gaat het recept op je telefoon een stap vooruit zodat het altijd gesynchroniseerd is. En wanneer er voor een bepaalde stap een timer nodig is, wordt dat getal in blauw gemarkeerd op het horloge en kun je erop drukken om de klok te laten lopen.

Ontwikkelaars zullen de sensoren in elk Android Wear horloge kunnen gebruiken, evenals de spraakopdracht. De Lyft app stelt je in staat om bijvoorbeeld "OK Google, call me a car" te zeggen. Lyft op je horloge neemt de locatie van je telefoon, en je kunt deze verifiëren door erop te drukken. Je kunt de voortgang van de auto naar jou toe bijhouden, en zelfs de chauffeur een beoordeling geven, allemaal vanaf je pols.

Wanneer kunnen we zelf aan de slag met Android Wear om onze pols? De LG G Watch en de Samsung Gear Live zijn allebei al voor te bestellen, en de ronde Moto 360 gaat later deze zomer in de verkoop. "Dit zijn slechts de eerste drie horloges," zei Singleton. "Er komen er nog veel meer."

0 Reactie(s) op: Google om je pols: Wat mag je van Android Wear verwachten?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.