'Binnen 5 jaar 700 satellieten voor wereldwijd internet'

Door: Daan Doedens Daan | 20 januari 2015 10:01

Internet & Thuis

Dat er over vijf jaar 700 satellieten rond de aarde draaien die iedereen van snel internet moeten voorzien, is sinds een aankondiging van ruimtetransportbedrijf SpaceX van vorige week niet ondenkbaar. En dat er dan een Google-sticker op de satellieten zit, ook niet.

Zijn plannen heeft Elon Musk, CEO van SpaceX, nooit onder stoelen of banken geschoven. Zijn nieuwste idee: internet voor iedereen op aarde, sneller dan via glasvezelkabels, binnen een tijdsbestek van zo'n vijf jaar. En Google lijkt nu van plan een handje te gaan helpen.

Internet op Mars

Met een investering van een miljard euro, ongeveer een tiende van het bedrag dat nodig lijkt, kan Google SpaceX een duwtje in de goede richting geven. Het bedrijf heeft eerder al een soortgelijk idee gehad, maar daar is tot nu toe nog weinig van terecht gekomen.

Zelfs als SpaceX erin slaagt het project tot een goed einde te brengen, stopt het bedrijf niet met dromen. Ooit moet er een internetsignaal naar Mars gestuurd kunnen worden, zodat mensen er kunnen leven. Met Google's investering is ook dat idee een klein stapje dichterbij.