Googles Chromebooks vanaf juni in Nederland

Door: loek-essers | 12 mei 2011 14:54

Apps & Software

Acer en Samsung gaan netbooks uitbrengen die draaien op Google's Chrome OS. De Chromebooks zijn vanaf juni ook direct in Nederland te koop.

Tijdens Google I/O presenteerde Sundar Pichai, senior vice president van Chrome, zijn eerste partners voor het Chrome OS. Hoewel Google het besturingssysteem altijd heeft bedoeld voor netbooks, werd die term niet gebruikt door Pichai, die steevast het woord "Chromebooks"gebruikte. Volgens Google is de gebruiker van een Chromebook binnen 8 seconden online.

Wifi en 3G

De Samsung-variant heeft een 12 inch display en gaat in de VS van de hand voor 429 dollar. Dat is het model dat alleen wifi gebruikt, er is ook een versie met 3G-mogelijkheden en die kost 499 dollar. Ook Acer komt met een wifi en een 3G-model, de goedkoopste netbook kost 349 dollar.

Samsung biedt een batterijduur van acht en een half uur bij continu gebruik. De Chromebook draait op op een Intel Atom dual core processor, heeft twee usb-poorten, een 4 in 1 geheugenkaartgleuf en een volledig toetsenbord met trackpad.

Vanaf juni

Acer brengt een machine uit met een 11,6 inch lcd-scherm en een batterijduur van zes uur bij continu gebruik. Ook de Chromebook van Acer heeft een Atom dual core, daarnaast is er een HD webcam, twee usb-poorten, een 4 in 1 geheugenkaartsleuf en een HDMI-poort. Ook de Acer heeft een volledig toetsenbord en een trackpad.

In de VS, maar ook in Nederland, zijn de Chromebooks vanaf 15 juni beschikbaar. In Nederland kunnen geïntereseerden terecht bij laptopshop.nl. Daarnaast staan Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië op de lijst van landen waar de Chromebook wordt gepresenteerd.

Simlock vrij

In Nederland wordt de 3G-verbinding aangeboden door KPN. "KPN: is de launch partner, maar zeker niet uitgesloten dat er meer volgen", mailt Google Nederland aan Webwereld. De Chromebooks zijn simlock vrij, dus het is mogelijk om direct gebruik te maken van een andere provider.

De Chromebooks zijn ook beschikbaar via een abonnementsmodel voor bedrijven, scholen en overheden. Bedrijven betalen 21 euro per maand en scholen betalen 15 euro, bevestigt Google Nederland. "Het is software en hardware as a service", zei Pichai. De Chromebook-abonnementen zijn eveneens verkrijgbaar vanaf 15 juni.

App store

Google presenteerde verder een in-app betaalsysteem voor webapplicaties die verkocht worden via de Chrome Web Store. Developers hoeven in tegenstelling tot andere platformen geen 30 maar 5 procent van de omzet af te dragen aan Google.

Google maakte ook bekend dat de Chrome browser inmiddels 160 miljoen gebruikers heeft, meer dan twee keer zoveel dan de 70 miljoen gebruikers die de browser op dezelfde tijd vorig jaar had. Google heeft voorlopig nog geen plannen om Chrome OS op tablets te draaien.

[youtube]TVqe8ieqz10[/youtube]

[youtube]MiYND_zvIc0[/youtube]

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Googles Chromebooks vanaf juni in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.