Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Grafische kaarten met DirectX 11

Door: Michiel de Roode | 05 oktober 2010 12:29

None
Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

De grafische kaart is een belangrijk onderdeel van de computer. Of u nu een serieuze gamer bent of af en toe een game speelt, in veel gevallen kan het interessant zijn om de grafische kaart mee te nemen in uw upgradeplan. Om uw keuze gemakkelijker te maken zetten wij acht moderne grafische kaarten met DirectX 11-ondersteuning op een rijtje.

Dit artikel bestaat uit zes pagina’s:

Pagina 1: Grafische kaart upgraden; DirectX 11; Testverantwoording;

Pagina 2: Radeon HD 5750; Radeon HD 5770;

Pagina 3: Radeon HD 5830; Radeon HD 5850;

Pagina 4: Radeon HD 5870; GeForce GTX 460;

Pagina 5: GeForce GTX 465; GeForce GTX 470;

Pagina 6: Conclusie; Benchmarkresultaten; Specificaties.

We hebben gekozen voor kaarten tussen de 100 en 400 euro en letten vooral op de prestatie in games. Zelfs als u geen games speelt, is de grafische kaart van belang. Bijvoorbeeld voor het afspelen of bewerken van HD-films. Moderne grafische kaarten met een NVIDIA- of ATI-gpu ontlasten de processor bijvoorbeeld bij het decoderen van HD-beeld en -geluid. Denk hierbij aan het afspelen van blu-ray-films of het omzetten van uw zelfgemaakte films naar een ander beeldformaat. Voor deze – simpelere – taken heeft u al genoeg aan de goedkoopste kaart uit onze test.

Grafische kaart upgraden

Als u gaat upgraden zult u eerst na moeten gaan of de grafische kaart wel in uw systeem past. Alle kaarten in onze test zijn voorzien van een PCI Express x16 2.0- of 2.1-interface. Nagenoeg elk moederbord dat u tegenwoordig koopt is voorzien van een PCI-Express 2.0-slot. Zelfs als uw moederbord is voorzien van een ouder PCI Express 1.1-slot is dat geen probleem, PCI-Express 2.0/2.1 grafische kaarten werken hier probleemloos mee. In ons overzicht ziet u ook de lengte van de grafische kaart, let hierop bij het upgraden. Als u een kleine systeemkast heeft, zullen niet alle grafische kaarten passen. Alle geteste grafische kaarten hebben een koeling waardoor hij twee sloten in beslag neemt.

Bij het vervangen van een grafische kaart mag u de voeding niet over het hoofd zien. Dit is een belangrijk deel van uw computer en een moderne grafische kaart heeft een goede voeding nodig. De kaarten zijn voorzien van één of twee zespolige PCI Express-voedingaansluitingen. Het is verstandig gebruik te maken van een voeding met een dergelijke aansluiting. U kunt door middel van een verloopkabel ook twee vierpolige molex-connectors omzetten naar één zespolige aansluiting. Deze kabels worden vaak bij de grafische kaart geleverd. In ons overzicht ziet u het door de fabrikant aangeraden wattage voor uw voeding. Als u van plan bent om twee grafische kaarten in SLI of CrossFireX te laten draaien, heeft u uiteraard een nog krachtigere voeding nodig.

DirectX 11

In onze test hebben wij alleen grafische kaarten met ondersteuning voor DirectX 11 meegenomen. Hiervoor hebt u wel Windows Vista met SP2 of Windows 7 nodig. Windows XP is gelimiteerd tot DirectX 9.0c. De grafische kaarten uit onze test werken wel met Windows XP, maar zullen dan geen gebruikmaken van DirectX 10 en 11. AMD heeft op dit moment meer diversiteit in DirectX 11-gpu’s dan NVIDIA. Daarom ziet u vijf grafische kaarten met een AMD-gpu en drie met een gpu van NVIDIA in onze test. De twee topmodellen van beide merken hebben wij niet meegenomen. Gaat u voor snelheid en let u niet op de prijs, dan zijn de GeForce GTX 480 en de Radeon HD 5970 voor u de moeite waard om naar te kijken.

Testverantwoording

Wij hebben de grafische kaarten getest op twee verschillende resoluties. De resolutie van 1600 x 900 is tegenwoordig een veel gebruikte resolutie die we terugvinden bij 20inch-breedbeeldschermen. Daarnaast hebben wij getest op een resolutie van 1920 x 1200. Deze resolutie is nagenoeg vergelijkbaar met de Full HD resolutie van 1920 x 1080 die erg populair is bij 22- en 24inch-breedbeeldschermen. Een aantal van de door ons geteste grafische kaarten zijn door de fabrikant iets hoger geklokt dan normaal. Om een goed beeld van de standaard gpu-snelheden te krijgen hebben wij alle grafische kaarten teruggeklokt naar de normale gpu-snelheden. We testen in dit artikel niet zozeer de extra’s die een fabrikant toevoegt aan een standaardontwerp, maar de prestaties van de grafische chips ten opzichte van elkaar. We hebben in deze test wel keurmerken uitgedeeld, maar deze keurmerken slaan op de grafische chip en niet op de specifiek geteste kaart.

0 Reacties op: Grafische kaarten met DirectX 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.