Gratis 3D-animaties maken met Muvizu

Door: Ignace de Groot | 29 januari 2013 16:59

Apps & Software

Heb je al vaker je zinnen gezet op 3D-animaties, maar schrikken de kostprijs en de complexiteit van zulke software je af? Dan heb je met Muvizu geen excuus meer om niet aan de slag te gaan, want het programma is gratis en gebruiksvriendelijk.

Muvizu (spreek uit op zijn Engels als movie-zoo) is een 3D-animatiepakket dat je voor educatief en persoonlijk gebruik gratis mag gebruiken. Er is zowel een 32bit-versie als een 64bit-versie beschikbaar. Muvizu komt in twee varianten: ‘full’ en ‘lite’.

Met de lite-versie krijg je minder extra’s meegeleverd, maar die kun je achteraf nog altijd installeren. Over installatie gesproken: tijdens de installatie zijn bijkomende downloads nodig: .NET Framework 4.0, DirectX runtime en Visual C++ runtime.

Aan de slag

De makers zijn wel zo aardig om je bij het opstarten van het programma meteen de weg te wijzen naar enkele online video tutorials. In deze tutorials krijg je uitgelegd hoe je het programma in de vingers krijgt, bijvoorbeeld door hoe je personages en scènes creëert, stemmen importeert of animaties opzet.

Wij telden maar liefst 75 instructieve clips. Het lijken er schrikbarend veel, maar zelfs zonder tutorials kom je met enig geduld goed op weg. Het komt er vooral op neer dat je eerst een geschikte scène selecteert en die voorziet van een paar virtuele camera’s. Door een andere camera aan te klikken, kun je de gezichtshoek aanpassen om zo meer dynamiek in de animatie te brengen.

Objecten en extra’s

Je wilt in je scène natuurlijk wel allerlei objecten en personages zien. Het aantal personages is weliswaar beperkt (tot het content pack met Heroes en Villains), maar voor objecten heb je meer keuze omdat je zelf voorwerpen kunt importeren.

Verder heb je ook nog een aantal licht- en luchteffecten tot je beschikking. Ook geluidseffecten en achtergrondmuziek laten zich probleemloos toevoegen. Pas echt leuk wordt het als je personages gedetailleerde bewegingen laat maken en zelfs met elkaar laat praten.

Multi-camera shots van je set: het lijkt net echt.

Je animaties kun je rechtstreeks uploaden naar YouTube of lokaal bewaren. Dat gebeurt standaard in een avi-container met een maximale resolutie van 1280x720. Het is wel jammer dat het aantal ondersteunde codecs beperkt is en dat er een Muvizu-watermerk te zien is.

Muvizu

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Multi-camera shots

Fraaie bewegingen

Minpunten

Beperkte content packs

Beperkte ondersteuning codecs

Watermerk

SCORE: 8/10

0 Reactie(s) op: Gratis 3D-animaties maken met Muvizu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.