iPod-gebruikers zijn min of meer veroordeeld tot iTunes, maar erg hoeft dat niet te zijn. Dankzij allerlei handige gratis uitbreidingen zet u dit programma helemaal naar uw hand. We vertellen wat de tien beste tools zijn!

1. Muziekbibliotheek opschonen

Wie regelmatig muziek downloadt, afspeelt en de mp3's verplaatst, is bekend met het probleem. Bijvoorbeeld het bestand party.mp3 stond ooit in de map C:\Download, maar heeft inmiddels netjes een plek gekregen in de map Mijn Muziek/Feestliedjes. De bibliotheek van iTunes verwacht het liedje nog op de oude locatie en kan het niet vinden. Dit is voor één nummer geen probleem, maar vaak gaat het om tientallen zo niet honderden mp3's die niet meer op de originele locatie staan. iTunes Library Updater doorzoekt de iTunes-muziekbibliotheek en vergelijkt de gegevens met de mappen die u opgeeft. Nieuwe muziek wordt toegevoegd en foute verwijzingen verdwijnen. Geef bij Location de mappen op waar uw muziek staat op de harde schijf. Bij de opties kiest u Nieuwe media toevoegen (Add new media), Zoek in onderliggende mappen (Search in subdirectory's) en Verwijder verwijzingen naar muziek die niet meer bestaat (Clean orphaned entries). Bewaar de instellingen eventueel met Profiel opslaan (Save profile) en begin de schoonmaakactie met Start. iTunes Library Updater schoont alleen de muziekbibliotheek op en laat uw mp3-bestanden met rust.

© PXimport

iTunes Library Updater verwijdert liedjes die niet meer aanwezig zijn op uw computer en voegt nieuwe muziek toe.

2. Synchroniseren met iTunes

Dankzij iTunes Sync kunt u elke mp3-speler of mobiele telefoon die een schijfletter heeft in (Deze) Computer ook gebruiken met iTunes. Open de mp3-speler, maak een map aan en noem die bijvoorbeeld iTunes muziek. Maak nu in iTunes een afspeellijst aan, bijvoorbeeld met dezelfde naam als uw mp3-speler. Klik met rechts op het iTunes Sync-icoontje in het systeemvak en kies Mp3-spelers instellen (Configure mp3-players), Toevoegen (Add). Geef de synchronisatie-actie een naam, wederom identiek aan de mp3-speler zodat deze goed herkenbaar is. Blader vanuit de instellingen naar de schijfletter van de mp3-speler en wijs de map iTunes muziek aan. Vanaf nu kunt u de mp3-speler snel synchroniseren met de muziek uit de geselecteerde afspeellijst in iTunes. Dubbelklik op het iTunes Sync-icoontje en kies Sync mp3 player. U krijgt een overzicht met hierin het aantal bestanden dat iTunes Sync zal overzetten naar de mp3-speler. De kracht van iTunes Sync schuilt in de beperking en heet gebruiksgemak. Een keer instellen en u houdt één afspeellijst in iTunes eenvoudig synchroon met een willekeurige mp3-speler.

© PXimport

iTunes Sync synchroniseert muziek tussen een iTunes-afspeellijst en een willekeurige mp3-speler.

3. Back-up bibliotheek

Sommige van de in dit artikel besproken tips kunnen invloed hebben op uw muziekbibliotheek. Als het goed is alleen ten goede, maar u kunt altijd per ongeluk iets doen waar u later spijt van hebt. Met een back-up van uw muziekbibliotheek hebt u een reservekopie van uw afspeellijsten achter de hand. U vindt de bestanden voor de back-up in (Mijn) Muziek, iTunes. Kopieer de volgende bestanden naar een andere locatie (of usb-stick): iTunes Music Library.xml, iTunes Library Extras.itdb, iTunes Library Genius.itdb en iTunes Library.itl. Het terugzetten van de bibliotheek naar een eerdere toestand is eenvoudig: kopieer de bestanden terug naar (Mijn) Muziek, iTunes. Met deze reservekopie worden geen back-ups gemaakt van uw mp3's. Wel hebt u de structuur van iTunes en uw afspeellijsten veiliggesteld. Voor een goede back-up van uw volledige mp3-collectie, kunt u het beste een externe harde schijf gebruiken in combinatie met de back-upfunctie van Windows 7/Vista. Eventueel kunt u met iTunes Export (zie tip 7) uw afspeellijsten back-uppen, inclusief mp3's.

© PXimport

Maak een back-up van uw iTunes-bibliotheek door o.a. het bestand iTunes Music Library.xml te kopiëren.

4. Alleskunner

Het programma iTuner is een echte alleskunner. Zo kunt u met iTuner o.a. uw bibliotheek opschonen, muziek exporteren en iTunes synchroniseren met een willekeurige mp3-speler of mobiele telefoon. De vele functies maken iTuner wel minder overzichtelijk, maar er valt goed mee te werken. Het synchroniseren met een mp3-speler naar keuze is uitgebreider dan bij iTunes Sync (zie tip 2). Zo kunt u meerdere afspeellijsten laten overzetten naar de draagbare speler. Sluit de mp3-speler of mobiele telefoon aan via usb. Klik met rechts op het iTuner-icoontje in uw systeemvak en kies Sync mp3 player. Rechts in beeld verschijnen al uw iTunes-afspeellijsten die u één voor één kunt aanvinken. De mp3-speler verschijnt rechts in beeld onder Attached mp3-players. iTuner wist alle bestanden op uw mp3-speler of mobiele telefoon als u geen speciale map aanmaakt. Klik dus niet direct op de knop Sync! Verwijder eerst het vinkje bij Autodetect folder capabilities en blader bij Target folder naar de schijfletter van uw mp3-speler. Maak een nieuwe map aan die u bijvoorbeeld iTuner muziek noemt. Gebruik nu de Sync-knop om de geselecteerde afspeellijsten op uw mp3-speler te zetten.

© PXimport

iTuner is een alleskunner en kan o.a. meerdere afspeellijsten naar een willekeurige mp3-speler synchroniseren.

5. Albumhoesjes

Artiesten en platenmaatschappijen besteden veel aandacht aan albumart. De albumart van lp's was vaak een zinnenprikkelend kunstwerkje en daar was ook alle ruimte voor op de grote lp-hoes. Sinds de komst van de cd is albumart minder prominent aanwezig en inmiddels kijken we terloops naar het hoesje op de iPod of afspeelsoftware. Als iTunes is geminimaliseerd, ziet u zelfs niets van dit moois. CD Art Display brengt de albumart opnieuw onder de aandacht door de afbeelding van het hoesje weer te geven als een subtiele pop-up, inclusief cd-behuizing. Zo hoort u niet alleen wat iTunes afspeelt, maar ziet ook in één oogopslag van welk album de muziek afkomstig is. Naast het cd-hoesje ziet u trackinformatie en kunt u door de muis over de pop-up te bewegen doorklikken naar het volgende nummer. De hoesjes wisselen uiteraard automatisch. Dit is vooral prettig bij het afspelen van een random muziekselectie. Hierbij is het soms lastig om in de gaten te houden wat u nu precies hoort.

© PXimport

CD Art Display toont bij elk nummer het albumhoesje in een subtiele pop-up.

6. iTunes-versie

De besproken programma's zijn gemaakt door enthousiaste iTunes-, iPhone- en iPod-gebruikers om een gemis in iTunes op te lossen. De hulpprogramma's zijn dus niet afkomstig van Apple. Alle programma's in dit artikel zijn getest met de laatste versie van iTunes. Ten tijde van schrijven was dit versie 10.0.0.68. Het is mogelijk dat bepaalde programma's niet of gedeeltelijk werken met nieuwere of oudere versies van iTunes. Houd de website van de makers in de gaten als u tegen compatibiliteitsproblemen aanloopt. iTunes controleert regelmatig of er een nieuwe versie beschikbaar is en vraagt of u deze wilt installeren. Als u de handige uitbreidingen gebruikt en iTunes werkt zoals u wilt, is upgraden naar de laatste versie niet nodig. Schakel de automatische updatefunctie uit via Bewerken, Voorkeuren. Zo bent u er zeker van dat de uitbreidingen blijven werken. U kunt altijd handmatig overstappen naar de laatste versie via Help, Zoeken naar updates. De huidige versie vraagt u op via Help, Info iTunes.

© PXimport

Het is niet per se nodig om steeds de laatste versie van iTunes te installeren.

7. Afspeellijsten exporteren

Het is een hels karwei om een afspeellijst inclusief alle muziek netjes uit iTunes te kopiëren naar een map. Dit kan handig zijn als u de mp3's nodig hebt voor andere doeleinden die buiten de standaardmogelijkheden van iTunes vallen. iTunes Export is hierin gespecialiseerd en toont een overzicht van uw afspeellijsten. Vink de lijst(en) aan die u wilt exporteren. Blader naar de map waar iTunes Export de muziek moet opslaan, bijvoorbeeld een tijdelijke map op het bureaublad. Kies achter Copy files voor Flatten om alle mp3's in dezelfde map te plaatsen. iTunes Export maakt een M3U-afspeellijst aan. De meeste afspeelprogramma's kunnen hiermee overweg. Klik hierop als u dit formaat wilt aanpassen, bijvoorbeeld naar WPL voor Windows Media Player. Bevestig met Finish om de bestanden te exporteren. De tijdsduur van dit proces is afhankelijk van de omvang van de iTunes-afspeellijst. iTunes Export heeft Adobe AIR nodig.

© PXimport

iTunes Export maakt het eenvoudig om afspeellijsten, inclusief de mp3's, te exporteren naar een map.

8. iPod-muziek redden

Het kan gebeuren dat u uw iPod aansluit en iTunes doodleuk zegt dat het een nieuwe iPod is en of u het ding wilt wissen om te gebruiken. Dit gebeurt ook als u overstapt naar een nieuwe computer of een iPod van iemand anders met uw computer verbindt. Met iPod Folder kunt u nog redden wat er te redden valt. iPod Folder trekt zich niets aan van iTunes en leest (bijna) elke iPod. Open Start, (Deze) Computer en controleer de schijfletter van uw iPod. Maak ook een map aan op uw harde schijf waar u de iPod-bestanden wilt veiligstellen, bijvoorbeeld C:\iPod kopie. Als het alleen om de muziek gaat, activeer dan in iPod Folder de optie MP3 files only. Klik in iPod Folder op de iPod-afbeelding en wijs de schijfletter aan van uw iPod. Klik op het icoontje van de map en wijs de map C:\iPod kopie aan. Gebruik de knop met het pijltje om de bestanden veilig te stellen. Helaas lukt het iPod Folder niet om de bestandsnamen van uw mp3's netjes te kopiëren, dit worden cryptische omschrijven. De trackinformatie in de mp3's blijft wel intact. Als u de muziek opnieuw toevoegt aan iTunes worden de liedjes dus weer leesbaar. iPod Folder is ook geschikt om muziek van de iPod van een vriend naar uw computer te kopiëren.

© PXimport

iPod Folder kopieert muziek en andere informatie van uw iPod.

9. Echt luisterboek

Luisterboeken in mp3-formaat hebben één groot nadeel: het zijn gewone mp3's en zo worden ze ook afgespeeld op uw iPod. Een 'echt' luisterboek heeft het m4b-formaat. U kunt een luisterboek in dit formaat pauzeren en later verder luisteren waar u gebleven was, zelfs als u tussendoor muziek luistert. Voor de haastigen onder ons is het (vaak) ook mogelijk om het leestempo aan te passen zodat u sneller door een boekwerk heen bent. MP3 to iPod Audio Book Converter zet luisterboeken om van mp3 naar m4b, zodat u van alle opties kunt genieten. Sleep de mp3's naar het MP3 to iPod Audio Book Converter-venster. Pas eventueel de volgorde van de hoofdstukken aan met de knoppen Move up en Move down. Standaard maakt MP3 to iPod Audio Book Converter één m4b van alle geselecteerde mp3's. Dit hoeft geen probleem te zijn omdat de positie van het luisterboek wordt bewaard. Als u liever losse bestanden hebt, activeer dan Convert each input file into a seperate output file. Met Start conversion wordt het luisterboek aangemaakt. De originele mp3-bestanden blijven onaangeroerd en kunt u naderhand handmatig verwijderen om schijfruimte vrij te maken.

© PXimport

MP3 to iPod Audio Book Converter converteert ingesproken boeken in mp3-formaat naar het 'echte' m4b-formaat voor luisterboeken.

10. Multimediatoetsenbord

Toetsenborden hebben vaak extra toetsen om de mediaspeler mee te bedienen, maar dit werkt in de praktijk niet altijd. iTunesKeys krijgt de speciale multimediatoetsen wel aan de praat. Ook als u een standaard klavier hebt zonder extra knoppen kunt u met iTunesKeys eigen sneltoetsen programmeren om bijvoorbeeld naar het volgende/vorige nummer te springen. Klik met rechts op het iTunesKeys-icoontje in uw systeemvak en kies Options. Klik een actie aan, bijvoorbeeld Play-pause, en ga naar het lege vakje Hotkey. Druk op uw multimediatoetsenbord op de toets die u aan de actie Play-pause wilt toekennen of gebruik een toetsencombinatie, bijvoorbeeld Alt+P. Bevestig met Set hotkey. Leuk extraatje is dat iTunesKeys de naam en het hoesje van het liedje toont zodra deze wordt afgespeeld. De info blijft drie seconden in beeld en verdwijnt dan automatisch. U kunt de pop-up verkorten of juist langer laten weergeven via Display on track change.

© PXimport

iTunesKeys voegt sneltoetsen toe aan iTunes waarmee u de muziekspeler kunt bedienen.

11. Einde aan de muziekchaos

De 'muziekhamster' met een gigantische mp3-collectie kent het probleem: de iTunes-bibliotheek is een puinhoop! Liedjes hebben geen of incomplete artiest/trackinformatie en albumhoesjes ontbreken. TuneUp helpt, en dat in de breedste zin van het woord. Uw muziekcollectie wordt op verschillende manieren geanalyseerd. Vervolgens haalt TuneUp de hoesjes en mp3-informatie op en toont een voorbeeldweergave. Na een bevestiging wordt de geselecteerde muziek opgeschoond. Helaas is TuneUp niet gratis. TuneUp Annual (€ 16) is weggegooid geld vanwege de tijdslimiet van een jaar. TuneUp Gold werkt onbeperkt en kost € 24. Met de gratis versie TuneUp Lite kunt u het programma uitproberen, 100 liedjes opschonen en 50 hoesjes downloaden.

© PXimport

TuneUp is het wondermiddel om een chaotische en incomplete muziekcollectie eindelijk goed op te schonen.

12. Filmpjes omzetten voor iTunes

Wie zoekt naar een programma om filmpjes om te zetten naar een formaat voor de iPod of iPhone komt veel rommel tegen. Met schreeuwende reclames, extra toolbars in Internet Explorer en gratis downloads waarvoor u naderhand toch moet betalen. iPodMe is beperkt, maar blinkt uit in eenvoud. Start iPodMe en sleep het filmbestand dat u wilt omzetten voor uw iPod/iPhone naar het iPodMe-venster. U kunt meerdere filmpjes in de wachtrij plaatsen. Geef bij Max size de resolutie op waarnaar iPodMe het filmpje moet omzetten, bijvoorbeeld 480x320. Hoger is vaak beter, maar geeft ook grotere bestanden. iPodMe laat uw originele videobestanden onaangeroerd. Via More options geeft u bij Output folder op waar iPodMe de iPod/iPhone-filmpjes moet bewaren. Klik op Convert om de filmpjes te converteren. U dient de omgezette filmpjes handmatig naar iTunes te slepen voordat u ze op uw iPod kunt zetten.

© PXimport

iPodMe zet (bijna) alle type filmbestanden om naar een formaat (mp4) dat iPods/iPhones en iTunes kunnen afspelen.

13. Floola, het alternatief

Floola is geen iTunes-kloon maar heeft zeker overeenkomsten. Zo kunt u met Floola praktisch elke iPod beheren, ook als deze niet aan uw eigen computer is gekoppeld via iTunes. Als iPod Folder (tip 8) voor u tekort schiet, is Floola het proberen waard. Sluit (indien actief) iTunes en start Floola. Bij de eerste start kiest u uw iPod uit de lijst. Het is belangrijk dat u het juiste model selecteert. Volg bij twijfel de internetlink om het juiste model of generatie te identificeren. Het grootste verschil tussen Floola en iTunes is dat Floola er minder gelikt uitziet. De structuur van Floola is wel zeer overzichtelijk en het programma is snel. Ook kunt u afspeellijsten aanmaken, beheren en muziek naar en van de iPod halen, ook als dit niet uw eigen iPod is. Dit laatste is niet mogelijk met iTunes.

© PXimport

Floola is een alternatieve beheerder voor de iPod en kan o.a. muziek van/naar de iPod van de buurman kopiëren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten