Gratis videobewerkers

Door: mark-swarts | 15 februari 2011 16:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Als u straks de video wilt bewerken die u rond de feestdagen hebt geschoten, is het niet nodig om daar dure software voor aan te schaffen. Zowel voor de beginnende huis-, tuin- en keukenfilmer als voor de pro zijn er prima gratis alternatieven te vinden. Ook u kunt mooie films maken!

Bij het horen van de term 'freeware' gaat er ongetwijfeld een belletje rinkelen: 'gratis' kan immers nooit 'goed' zijn, toch? Het bewijs dat dit een misvatting is, wordt geleverd door enkele uitstekende gratis videobewerkingspakketten. We nemen er drie met u door. Een daarvan is het overbekende Windows Live Movie Maker. Om deze titel wordt vaak lacherig gedaan, maar dat is allang niet meer terecht. Movie Maker is behoorlijk opgeknapt en het biedt uitstekende eerste hulp bij video­bewerking. Wilt u meer bewerkingsmogelijkheden, dan kunt u terecht bij VideoSpin van Pinnacle. Ten slotte kijken we nog naar het eenvoudige, maar effectieve Avidemux.

Windows Live Movie Maker

1. Installatie

Het voorheen standaard in Windows ingebouwde Movie Maker moet vanaf Windows 7 door u worden gedownload. Ga daarvoor naar de snelkoppeling in uw startmenu (Start, Alle programma's) of surf naar Windows Live Movie Maker en klik op Nu downloaden. In het installatiescherm van Windows Live Essentials 2011 moet u alle ongewenste programma's uitvinken, anders krijgt u het volledige pakket op uw pc, met onder andere een Bing Bar, Writer en Messenger. Klik nu op Installeren en volg de stappen. Photo Gallery, waarmee u foto's kunt bekijken en eenvoudig kunt bewerken, wordt automatisch meegeïnstalleerd. Dit is geen optie die u kunt uitschakelen.

Let op dat u geen ongewenste programma's van Windows Live Essentials laat installeren.

2. De basis

Als u Movie Maker opent, ziet u een grote taakbalk zoals u die wellicht ook kent uit Office 2007. In principe kunt u de lijn van de balk zien als een stappenplan. Importeer uw te bewerken video via de knop Video of foto toevoegen. Zoals de omschrijving van deze knop aangeeft, kunt u ook foto's toevoegen. Dat is handig voor slideshows en andere presentaties. De beelden komen nu op een onzichtbare tijdlijn te staan, scene voor scene. Klik met de muis vóór het eerste shot en kies Titel in de taakbalk, voor het maken van een openingsshot. Tik de gewenste titel in, kies een lettertype en maak de tekst eventueel transparant. Naast een achtergrondkleur vult u de starttijd in, die standaard op 0,00 seconden staat. Vervolgens geeft u de tekstweergaveduur aan, waarbij u het aantal seconden invult dat de tekst in beeld moet blijven. De blauwe vakjes ernaast geven de fade-in en fade-out aan. Houd de muis op een vak en bekijk het voorbeeld in het videovenster. Klik erop om uw keuze te bevestigen.

Binnen een paar muisklikken hebt u effecten en titels gemaakt!

3. Knippen en plakken

Dubbelklik op een scene op de tijdlijn en klik op Tool voor knippen aan. Nu kunt een start- en eindpunt in seconden aangeven, maar het is ook mogelijk om via de tijdlijn van het videovenster zelf aan te duiden waar deze punten moeten komen. Sleep de linkerrechthoek naar het startpunt en het rechterblokje naar het eindpunt en klik op Knipbewerking opslaan. De beelden zijn nu opgesplitst. Klik eenmaal op een scene en kies in de taakbalk Animaties. Hier vindt u de overgangen tussen de scènes die u eventueel op alle beelden toe kunt passen. Aan de rechterzijde vindt u voorbeelden van het soort effecten dat u eventueel toe kunt voegen. Via Visuele effecten kunt u per beeld speciale kleurveranderingen en draai-elementen toevoegen, wat het geheel wat actiever maakt. U kunt echter ook voor de 1-klik effecten in het startmenu kiezen. Als u alle beelden hebt aangepast aan uw smaak, gaat u terug naar Start en klikt u op Aftiteling. Er wordt nu automatisch een tekstvenster aan het einde van de film gezet, dat u naar eigen smaak kunt invullen en op kunt maken.

Door in een scene te knippen, krijgt u meer creatieve vrijheid.

4. Afmixen

Nu de basisfilm klaar is om te kunnen worden getoond, moet er uiteraard nog een leuk muziekje onder de beelden worden gezet. Dit doet u eenvoudig en snel via Start, Muziek toevoegen. Klik op het pijltje om gebruik te maken van de optie Invoegen op dit punt, waarna de door u geselecteerde mp3 op de plek van de cursus komt te staan. Het geïmporteerde muziekstuk herkent u aan een groene lijn. Als u hier op dubbelklikt, wordt er een bewerkingsmenu geopend. Daarmee kunt u de muziek infaden en uitfaden en er een begin- en eindpunt voor bepalen. Aan de zijkant van de groene lijn kunt u het betreffende muzieknummer ook inkorten, door de lijn te slepen en dus 'in te trimmen'. Zoals u ziet, werkt Movie Maker met kleuren: geel staat voor video, groen voor muziek en rood voor tekst. Houd deze kleuren in de gaten bij het aanklikken van filmpunten en het bewerken ervan.

Van stille beelden valt het publiek wellicht in slaap. Zorg dus voor achtergrondmuziek!

5. Opslaan en uploaden

Door gebruik te maken van uw Windows Live-account kunt u de gemaakte film opslaan in een formaat - en dus bestandsgrootte - naar keuze en vervolgens snel uploaden naar Facebook, YouTube, Flickr of SkyDrive. Ga wederom naar Start en klik op de netwerksite naar keuze. Log eerst in met uw Live-accountgegevens en log vervolgens in op de gekozen website. Hierna volgt een stappenplan waarin u de video op internet plaatst. Bewaart u de film liever offline? Kies dan Film opslaan en klik op het pijltje om het bestandsformaat te bepalen. U hebt onder andere de keuze uit 'HD-film', 'branden naar DVD' of 'plaatsen op een telefoon'.

Binnen enkele seconden staat uw film online en is hij het gesprek van de dag op Facebook!

5 Reactie(s) op: Gratis videobewerkers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2015 19:32 Anoniem
  slecht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 16:51 Anoniem
  waar kan je het downloaden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2015 21:44 Anoniem
  bedankt werkt echt!!! :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 16:17 Anoniem
  sirieus ik kan niet een een video inporteren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2016 16:12 Anoniem
  Leest geen .mkv bestanden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.