Gratis videobewerkers

Door: mark-swarts | 15 februari 2011 16:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Videospin

6. Downloaden

Het programma VideoSpin (omvang: 162 MB) biedt u een idee over wat er allemaal mogelijk is met de betaalde, en overigens erg dure, software van het bedrijf Pinnacle. Met de gratis versie kunt u eenvoudig een volledige homevideo bewerken en afronden. Het enige waar u eventueel voor moet betalen, zijn geavanceerde codecs waarmee u uw video's in bijzondere formaten om kunt zetten. Deze kosten vijftien euro, maar u krijgt ze eerst twee weken gratis op proef, zodat u kunt bepalen of u ze wel echt nodig hebt. Bij het downloaden van VideoSpin moet u uw e-mailadres opgeven, zodat u zichzelf registreert.

7. De basis

VideoSpin heeft een zeer overzichtelijke vormgeving. Het bovenste gedeelte ervan bestaat uit een voorbeeldvideovenster en een optiemenu. Horizontaal eronder bevindt zich de tijdlijn, waarop de beelden en geluidsgolven komen te staan. Importeer allereerst de te bewerken beelden uit een map, door op het middelste blauwe mapje te klikken. Als uw beeldmateriaal op een usb-stick of ander extern opslagmedium staat, klikt u op de blauwe pijl die naar beneden wijst. Het venster Media importeren wordt nu geopend. Zoek en selecteer de gewenste video's en kies Importeren. Sleep de geïmporteerde beelden één voor één naar de tijdlijn. De geluidsgolven van de video bevinden zich eronder. U kunt in- uit uitzoomen door met de muis op de tijdsbalk te klikken en vervolgens naar links en naar rechts te bewegen terwijl u de muisknop ingedrukt houdt.

Videospin steekt zeer gebruiksvriendelijk in elkaar; u hebt de werking ervan snel onder de knie.

Betaalde software

Als u liever voor het echte werk gaat en alle mogelijke creatieve uitspattingen wilt kunnen uitvoeren, dan moet u in de buidel tasten. Programma's als Adobe Premiere, Sony Vegas, Final Cut Pro (Mac) en Pinnacle Studio kosten (soms veel) geld, maar ze bieden ook een enorm scala aan filters, snelkoppelingen, overzichtschermen en uitvoermogelijkheden. Of u nu een video voor een project moet maken of de video van uw kerstdiner op een dvd wilt zetten: met betaalde software is alles mogelijk. Hebt u geen andere ambities dan het omzetten van vakantie- en familiefeestfilmpjes, dan kunt u prima uit de voeten met de besproken freeware. Met een programma als VideoSpin is veel mogelijk en oefening baart kunst!

Movie Studio Platinum, een pakket uit Sony's Vegas-lijn, biedt tal van mogelijkheden en is met een prijs van 65 euro redelijk betaalbaar. De echte professional gaat voor Vegas Pro 10, maar daar betaal u dan ook het tienvoudige voor.

8. Tekst en muziek

U maakt uw film uiteraard helemaal af door er teksten in te plaatsen er muziek onder te zetten. Door in de tijdslijn naast de 'T' van Tekst dubbel te klikken, wordt er een bewerkingsvenster geopend. De plek waar u klikt is de locatie waar de tekst komt te staan. U ziet in het nieuwe menu het shot waar u op hebt geklikt. Sleep met de muis over het beeld om een tekstvak te maken. Selecteer aan de rechterzijde een stijl, met daarnaast de lettertype en grootte. Speel gerust even met de instellingen. Als u tevreden bent, sluit u af met een druk op OK. Bent u toch niet helemaal gelukkig met de gekozen locatie? Sleep de tekst dan gewoon naar een andere plaats. De lengte van de tekst kan worden aangepast door de cursor op de zijkanten van het blokje te plaatsen en het vakje al klikkend groter te maken. Dit werkt ook bij de scènes! U kunt ook nog muziek toevoegen om het geheel wat op te fleuren. Ga in het linker-hoofdmenu naar de knop met de muzieknoot en klik op de blauwe lege map. Zoek op uw pc naar een mp3-, m4a-, wma- of zelfs avi-bestand. Sleep het muziekstuk naar de tijdsbalk, die vervolgens groen opkleurt. Het geluidsniveau kan met de muis worden aangepast, door de rode streep in de muziekgolven omhoog of omlaag te slepen.

Volledig opgemaakte bijschriften en titels voegen vaak daadwerkelijk wat aan een film toe.

9. Speciale effecten

Vergeet niet een om kijkje te nemen bij de speciale effecten die VideoSpin aanbiedt. In het bewerkmenu kiest u het tweede logo, met de bliksemschicht. U kunt hier uit vijf vensters 2D-effecten kiezen. Klik op een blauw vakje om een voorbeeld te zien en sleep uw favoriete effect naar het punt tussen twee fragmenten. Klik op Play in het videovenster om het resultaat te zien. Extra effecten zijn te tegen betaling te downloaden. Klik hiervoor op het uitrolmenu en kies Meer overgangen. Hebt u liever wat geluidseffecten? Ook deze zijn standaard in Videospin opgenomen. Ga hiervoor naar het geluidsicoontje in het bewerkingsmenu en selecteer een categorie. Dubbelklik op een beschrijving om een voorbeeldfragment te horen. Ook het gewenste geluidseffect sleept u vervolgens naar het juiste punt op de tijdslijn.

Door overgangen toe te voegen, lopen beelden beter in elkaar over. Dat geeft meer rust.

10. Film opslaan

Als u eenmaal klaar bent met uw zelfgemaakte Hollywood-film, kunt u door naar stap 2: Film maken. In dit scherm, dat u onder de taakbalk vindt, kan de film worden voorbereid voor plaatsing op internet of om als los bestand op uw computer te worden opgeslagen. De film kan ook nu nog steeds worden aangepast op de tijdsbalk, voor last-minute wijzigingen. Klik aan de linkerzijde op Bestand (offline) of Web (online). Bij Bestand kiest u een bestandstype, dus een extensie, en bij Voorkeursinstelling geeft u de gewenste grootte van de film aan. Bij de blauwe knop Instellingen vindt u meer gedetailleerde opties, maar standaard hoeft u daar niets aan te veranderen. In het menu Web kiest u de gewenste website. U heb helaas alleen de keuze uit YouTube en Yahoo! Video. Bij beide opties geldt: klik op Maken (groene knop) om het geheel af te ronden.

Denk goed na over de extensie waarin u het eindresultaat opslaat: meer kwaliteit levert een groter bestand op!

5 Reactie(s) op: Gratis videobewerkers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2015 19:32 Anoniem
  slecht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 16:51 Anoniem
  waar kan je het downloaden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2015 21:44 Anoniem
  bedankt werkt echt!!! :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 16:17 Anoniem
  sirieus ik kan niet een een video inporteren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2016 16:12 Anoniem
  Leest geen .mkv bestanden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.