Gratis videobewerkers

Door: mark-swarts | 15 februari 2011 16:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Avidemux

11. Semiprofessioneel

Avidemux is een alternatief soort videobewerkingsprogramma. Op het eerste gezicht lijkt het een onoverzichtelijke dienst die op geen enkel onderdeel is te vergelijken met de eerder genoemde programma's. Hoewel Avidemux inderdaad niet uitblinkt in overzichtelijkheid, is het wel degelijk een handige editor waar u erg veel mee kunt doen. Dit programma is niet echt ontwikkeld om standaard-homevideo's te bewerken, het is meer bedoeld om beelden aan te passen op semiprofessioneel niveau - zelfs op frameniveau. Daarbij krijgt u de beschikking over tientallen filters. Avidemux is bovendien uitstekend geschikt om video's om te zetten naar verschillende formaten, zoals avi, mp4, flv, ogm en sinds de herfst van 2010 ook naar mkv (Matrushka).

Het installatiescherm van Avidemux is net zo praktisch vormgegeven als het programma zelf.

12. Aan de slag

Als Avidemux eenmaal is geïnstalleerd, kunt u de te bewerken video inladen. Dit doet u via de meest linker blauwe map op de taakbalk of via File, Open. Om een zogenaamd 'voor en na'-scherm tevoorschijn te halen, klikt u in de pictogrammenbalk op het witte vierkantje met een grijze streep erdoor. Zo wordt het scherm verdubbeld en ziet u rechts de aanpassingen van het origineel. In het linkerdeel ziet u Video, Audio en Format staan. Kies bij Video de gewenste weergave, bijvoorbeeld mpeg-4 en kies vervolgens Filters. In het scherm dat nu wordt getoond, kunt u helemaal los gaan op de kwaliteit van het beeld. Zo kunnen de scherpte, diepte, kleuren, en vorm van het beeld worden aangepast.

Avidemux biedt veel opties, maar u moet diep graven om ze te vinden!

13. Handige filters

Avidemux biedt een aantal fraaie en nuttige filters. In deze tip bespreken we er een aantal. Als eerste komt u in het submenu Transform de termen 'Crop', 'Fade' en 'Rotate' tegen. Dubbelklik op Crop en plaats links, rechts, boven en onder punten. Hoe groter het getal, hoe groter het gedeelte van het beeld dat wordt bijgeknipt. Bevestig met OK. Dubbelklik nu op Fade. Hiermee loopt het beeld rustig over van zwart naar de 'echte' film en andersom. Een fade-in is misschien niet eens zo wenselijk, maar een fade-out doorgaans wel. U kunt een begin- en eindframe instellen, maar de standaardwaarde is prima. Vink wel even Fade to black aan, zodat het einde echt stopt. Met Rotate kantelt u het beeld, dat is ideaal bij een video die is opgenomen met een compactcamera die zelf niet bijdraait. Bent u aan het werk met een echte speelfilm, dan voegt u bij Subtitles zelf ondertitels toe, die veelal van internet kunnen worden gedownload. Kies in dit menu Subtitler, open het bestand en kies de taal. Klik op Preview in de Video Filter Manager om het resultaat te zien. Bevestig met Close.

Het opslaan van uw video kan veel tijd kosten. Kies daar dus bij het juiste moment voor.

14. Opslaan

Als u tevreden bent met het eindresultaat, dan moet u het geheel nog opslaan, dus omzetten naar een gewenst formaat. Dit kan veel tijd kosten en het verdient dus de aanbeveling dit op een geschikt moment te doen. In het hoofdmenu kiest u het uitgangsformaat, bijvoorbeeld mp4. Ga nu naar File, Save en klik op Save video. Type een bestandsnaam in, bepaal de opslaglocatie en sluit af met Opslaan. Vergeet niet om het geheel op te slaan als project, zodat u op een later moment altijd nog instellingen kunt aanpassen en een nieuw bestandsformaat kunt kiezen. Als u daarbij alles opnieuw in moet stellen, kost dat erg veel tijd!

Formaten en software

Wanneer u een videobewerkingsprogramma gaat gebruiken, moet u goed bij de beschrijving ervan kijken of uw camcorder wordt ondersteund, zeker als u voor betaalde software kiest. Bij programma's van een paar honderd euro zit dit doorgaans wel goed, maar bij de goedkopere software is het niet vanzelfsprekend dat uw opname-apparaat in de lijst staat. Camcorders nemen video op in verschillende formaten en op diverse soorten opslagmedia:

DV: Video wordt opgenomen op een tape, in digitaal formaat. Dit formaat bestaat al enige jaren en is inmiddels dus wat verouderd. Lang niet ieder programma kan overweg met DV, let hier dus goed op als u een camera hebt die beelden zo opslaat.

DVD: De film gaat direct naar een beschrijfbare dvd. Soms is het niet mogelijk om de film daarna nog te bewerken!

Harde schijf: De video wordt direct op een ingebouwde harde schijf geplaatst. U sluit uw camera daarna op uw pc aan als een normale externe schijf. Dit is de meest eenvoudige en gestandaardiseerde manier om een videobestand te importeren.

Geheugenkaart: Als uw vakantiefilm op een SD-kaart of Memory Stick staat, werkt deze als een usb-stick of geheugenkaart. U hebt daarvoor wellicht een aparte geheugenkaartlezer nodig. In beide gevallen worden de bestanden op de standaardwijze van Windows naar uw pc gekopieerd.

5 Reactie(s) op: Gratis videobewerkers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2015 19:32 Anoniem
  slecht
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 16:51 Anoniem
  waar kan je het downloaden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2015 21:44 Anoniem
  bedankt werkt echt!!! :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 16:17 Anoniem
  sirieus ik kan niet een een video inporteren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2016 16:12 Anoniem
  Leest geen .mkv bestanden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.