Gratis wifi Rotterdam stilletjes van start

Door: ernst-jan-hamel | 01 maart 2010 10:57

Nieuws

Sinds een aantal weken kan er in het centrum van Rotterdam gratis worden geinternet. Honderden gebruikers per dag loggen in op Rotterdam Hotspot.

In een straal van 1 á 2 kilometer in het centrum van Rotterdam staan sinds eind januari 32 gratis wifi acces points. Inloggen op wifi-netwerk 'rotterdam hotspot' geeft ongelimiteerde toegang tot internet, zoals in de december aangekondigd.

Exploitant Republicom heeft bewust gekozen voor een stille start, om de belasting op het netwerk gestaag op te bouwen en de ervaringen van gebruikers te evalueren. Op dit moment zijn er volgens Republicom-directeur Martijn Hogenboom tussen de 500 en 800 logins per dag. Op de drukste moment zijn dat ongeveer 50 gebruikers tegelijk.

Eerst registreren

Nieuwe gebruikers moeten eerst postcode, huisnummer en geslacht registeren voordat ze online kunnen. Dat is volgens Hogenboom niet om gebruikers achteraf te bestoken met mailings of reclamefolders, maar om een idee te krijgen wat voor soort bezoekers ze krijgen.

Republicom probeert het gratis internet met locatiegebaseerde advertenties te financieren. Op basis van de locatie ten opzichte van masten worden op een verplichte startpagina advertenties getoond die relevant zich voor die locatie.

Op dit moment staan er op de startpagina alleen nog links naar plekken in de buurt, zoals het dichtsbijzijnde restaurant. Naar adverteerders is Republicom nog driftig op zoek.

100 mb/s

Voor het netwerk is een verbinding van 100 mb/s beschikbaar, volgens Hogenboom op dit moment ruim voldoende. Om overbelasting door grootverbruikers te voorkomen, wordt aan bandbreedtemanagment gedaan.

Republicom ziet zichzelf niet als concurrent van de betaalde hotspots van KPN en T-Mobile. "Onze masten zijn zo afgestemd dat het alleen voor buitengebruik is, terwijl hun netwerk ook voor binnen is. Bovendien krijgen hun hotspotklanten op heel veel locaties in Nederland toegang, en bedienen wij alleen een deel van het centrum van Rotterdam."

Campings

Republicom bood al gratis internet bij havens, hotels en campings, waar het ook samenwerkt met adverteerders. De aanbieder huurt het draadloze netwerk van de gemeente dat al sinds oktober 2008 operationeel is. Inwoners konden al langer een tweetal sites (rotterdam.nl en 9292ov.nl) bezoeken via het netwerk. De rest van het internet was afgesloten.

Het gebied dat Wi-Fi-dekking heeft:

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Gratis wifi Rotterdam stilletjes van start

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.