Naast het huis, de vaat en de auto is ook uw computer (met de bijbehorende rand­apparatuur) op z'n tijd toe aan een schoonmaakbeurt. En dan niet alleen softwarematig! In deze editie van Opgelost bespreken we allerlei handige hulpmiddelen die goed van pas kunnen komen bij de grote pc-schoonmaak.

Voorzorgsmaatregelen

Let op: haal de stekker uit het stopcontact wanneer u uw pc schoonmaakt, en werk bij voorkeur met een antistatische polsband om statische elektriciteit te voorkomen.

Stofzuiger

Een van de handigste hulpmiddelen is een apparaat dat ongetwijfeld iedereen in huis heeft: een stofzuiger. Deze wordt meestal geleverd met een aantal opzetstukken van plastic, die perfect zijn om een pc van binnen schoon te zuigen. Niet alleen kunt u met deze opzetstukken preciezer werken, ook zijn ze vaak vervaardigd van plastic waardoor de kans op geleiding of statische elektriciteit nihil is. Een krachtige kruimeldief (al dan niet met opzetstukken) kan ook een uitkomst zijn om het stof binnen in de behuizing te verwijderen. U kunt de stofzuiger ook gebruiken in combinatie met een luchtspuitbus, waarbij de stofzuiger het opvliegende stof opvangt.

© PXimport

Microvezeldoekjes

Goede doekjes zijn onmisbaar bij een goede schoonmaakbeurt. Voor uw pc en randapparatuur kunt u het beste microvezeldoekjes gebruiken. Deze zijn stevig, pluizen niet en bevatten ook geen harde en schadelijke delen. Ze nemen bovendien goed stof op en maken gladde oppervlakten streeploos schoon. Voor het reinigen van plastic is een beetje water vaak al voldoende.

© PXimport

Blaasbalg

Wegblazen is soms makke­lijker dan wegzuigen. Vooral fijn stof kunt u ook prima met een blaasbalg verwijderen. Wanneer u hierin knijpt, wordt lucht door het dunne buisje geperst en stof weggeblazen. Doordat een blaasbalg een stuk kleiner is dan een stofzuiger of kruimeldief, kunt u hiermee beter bij moeilijk bereikbare posities komen.

© PXimport

Usb-stofzuiger

Stelt u ook op het werk of onderweg prijs op een schone pc of notebook, gebruik dan een usb-stofzuiger. Dergelijke apparaten zijn weliswaar een stuk minder krachtig dan een echte stofzuiger of een ­kruimeldief, maar doordat ze zo klein zijn,

zijn ze effectiever om stof en ­kruimels uit een toetsenbord te verwijderen. Ze worden meestal geleverd met een aantal speciale opzetstukken.

© PXimport

Reinigingsmiddel

Voor het reinigen van een lcd-monitor kunt u het beste speciale lcd-reinigingsvloeistof gebruiken. Deze vloeistof bevat geen alcohol of methanol, dat de coating van een monitor kan beschadigen (waardoor de monitor op den duur alleen maar meer stof zal gaan aantrekken). Goedgekeurde reinigingsvloeistof koopt u bij uw computerzaak of elektronicawinkels. Andere onderdelen, zoals de muis of een plastic behuizing van een monitor of printer, kunt u met een vochtige doek af­nemen. Voor het toetsenbord en de muis kunt u het beste een desinfecterende zeep gebruiken, omdat deze relatief veel bacteriën bevatten.

© PXimport

Antistatisch penseel

Wilt u elektronische componenten echt stofvrij maken en heeft perslucht of een stofzuiger niet het gewenste effect, dan kunt u ook een antistatisch penseel gebruiken. Met nadruk op 'antistatisch', anders beschadigt u elektronische componenten! Een penseel is een uitkomst als u bijvoorbeeld de printplaat van een grafische kaart wilt schoonmaken.

© PXimport

Frisse lucht

Wanneer stof hardnekkig vastzit, zoals bijvoorbeeld op een printplaat of in de vinnen van een koeler, is meer kracht noodzakelijk. Een spuitbus met perslucht ook wel 'air duster' genoemd biedt dan uitkomst. Op deze manier blaast u zelfs het meest hardnekkige stof weg, dat u vervolgens weer kunt opvangen met een stofzuiger anders blijft het alsnog in de pc-kast zitten.

© PXimport

Afwasbaar

Is hygiëne erg belangrijk voor u? Dan kunt u een afwasbare muis en toetsenbord overwegen. Deze zijn niet alleen bestand tegen een kop koffie, maar laten zich ook gewoon afwassen. Wel zo makkelijk én lekker schoon, vooral omdat deze onderdelen relatief veel bacteriën bevatten zelfs beduidend meer dan een gemiddelde wc-bril! Belkin heeft bijvoorbeeld een afwasbare muis in zijn assortiment en Trust biedt een toetsenbord zonder watervrees aan.

© PXimport

Sopje

Soms zijn plastic onderdelen zo vies dat u ze niet zomaar schoon krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een toetsenbord met rookaanslag of aangekoekte kruimels. Soms laten bepaalde onderdelen zich relatief makkelijk demonteren. Onderdelen die geheel van plastic zijn dus zonder elektronische componenten kunt u desnoods een nacht in een sopje (of soda) laten staan en schoon­poetsen. Daar frissen ze zeker van op!

© PXimport

Hekel aan stofzuigen?

Een schone vloer is het halve werk. Computers die op de grond staan, zullen meer last hebben van stof. Stof dwarrelt immers op de grond en wordt vervolgens aangezogen door de ventilatoren voor en achter in de kast. Het is aan te raden om uw pc op een kleine verhoging te zetten om de afstand tussen het stof op de grond en de pc-kast groter te maken. Ook is regelmatig stofzuigen natuurlijk een pre. Hebt u een hekel aan stofzuigen, dan kunt u ook een stofzuigerrobot overwegen. Deze rijdt zelfstandig door uw (kantoor)kamer, onthoudt welke route hij heeft afgelegd en heeft geen moeite met obstakels.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten