Grote schoonmaak

Door: dennis-gandasoebrata | 27 augustus 2011 08:17

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Ook computers zijn zo nu en dan toe aan een goede schoonmaakbeurt. Weg met dat vervuilde besturingssysteem, die overbodige programma's en rondslingerende bestanden. De grote schoonmaak kan beginnen!

Deel 1: Windows opschonen

Het is altijd een goed idee om Windows op te schonen. Het besturingssysteem heeft verschillende hulpmiddelen in huis waarmee u de computer vlotter kunt laten werken.

1. Automatische schoonmaak

Als u Windows 7 gebruikt, kun u het schoonmaken van uw systeem automatiseren. Normaal gesproken kiest u bij het uitvoeren van Schijfopruiming welke schijf en welke onderdelen u wilt opschonen. Met een schoonmaakprofiel is dit werk niet meer nodig. Druk op Windows-toets+R om het venster Uitvoeren te openen. Vervolgens typt u Cleanmgr /sageset:N. Vervang N hierbij door een willekeurige waarde tussen 0 en 65535, zodat u bijvoorbeeld 'Cleanmgr /sageset:10' krijgt. Klik vervolgens op OK, waarna Schijfopruiming wordt gestart. Geef de instellingen op die u aan dit profiel wilt koppelen (zoals de Windows-onderdelen die u tijdens de schoonmaaksessie wilt laten opruimen). U kunt verschillende onderdelen selecteren, zoals Tijdelijke installatiebestanden, Gedownloade programmabestanden, Tijdelijke Internet-bestanden, Oude Chkdsk-bestanden, Prullenbak, Tijdelijke bestanden, Tijdelijke off line bestanden, Off line bestanden, Oude bestanden comprimeren, en Bestanden catalogiseren voor indexering. Als u nu op OK drukt, worden de instellingen opgeslagen in het profiel.

U kunt Schijfopruiming automatisch aan de slag laten gaan.

Tijd om het profiel uit te voeren. Druk wederom op de Windows-toets+R om het venster Uitvoeren te openen. Nu typt u Cleanmgr /sagerun:N (vervang wederom N door het nummer dat u eerder hebt toegekend). Klik op OK. Schijfopruiming wordt nu volautomatisch uitgevoerd met uw eigen profielinstellingen. In de vorige tip las u dat u een eigen getal aan het profiel kunt toekennen. Dit maakt het mogelijk om meerdere profielen aan te maken en ze ieder apart aan te roepen via hun unieke nummer. Zo kunt u bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een 'grondige' en een 'lichte' schoonmaaksessie.

Ook als u Schijfopruiming handmatig aan het werk wilt zetten en ter plekke wilt aangeven welke Windows-onderdelen u wilt opschonen, kunt u tijdswinst boeken. In het eerste venster van Schijfopruiming vraagt Windows telkens welke schijf of partitie u wilt opschonen (als uw systeem over meerdere schijven of partities beschikt). U kunt Schijfopruiming echter direct met de juiste schijf of partitie laten starten. Druk op Windows-toets+R en typ de opdracht Cleanmgr /D X. Vervang hierbij X door de gewenste stationsaanduiding, bijvoorbeeld 'Cleanmgr /D C'. Handig! Klik op OK om van start te gaan.

Snelkoppeling

Als u een snelkoppeling naar het schoonmaakprofiel van Schijfopruiming maakt, krijgt u er snel toegang toe. Klik met rechts op het bureaublad en kies Nieuw / Snelkoppeling. In het eerste venster typt u Cleanmgr.exe /sagerun:N (vervang N door het juiste getal). Klik op Volgende en voorzie de snelkoppeling van een passende naam.

2. Defragmenteren

Door de harde schijf regelmatig te defragmenteren, zorgt u ervoor dat de informatie op de schijf aaneengesloten blokken vormt en de gegevens sneller worden geladen. Kies Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Schijfdefragmentatie. In dit venster kunt u de schijven eerst laten analyseren om te bepalen of ze een defragmentatiebeurt kunnen gebruiken. Selecteer de schijf die u wilt bekijken en klik op de knop Schijf analyseren. Indien nodig, kunt u de schijf vervolgens daadwerkelijk defragmenteren, middels een druk op de knop Schijf defragmenteren.

Het hoofdvenster van Schijfdefragmentatie in Windows 7.

3. Defragmentatieschema instellen

Interessant is de mogelijkheid om een defragmentatieschema in te stellen. In het hoofdvenster van Schijfdefragmentatie klikt u op de knop Schema instellen. Plaats een vinkje bij Gepland uitvoeren. Vervolgens geeft u aan hoe vaak de schijfdefragmentatie moet worden uitgevoerd (bij de optie Regelmaat). U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de scan wekelijks of maandelijks uit te voeren. Bij Dag selecteren geeft u aan op welke dag de scan moet plaatsvinden en bij Tijd geeft u de gewenste tijd op. Tot slot geeft u aan welke schijven u onder handen wilt nemen. Klik daartoe op de knop Schijven selecteren. Schakel het selectievakje in voor elke schijf die u gepland wilt defragmenteren. Plaats ook een vinkje bij de optie Nieuwe schijven automatisch defragmenteren.

Door een schema aan te maken, hoeft u niet meer om te kijken naar de defragmentatieklus.

4. Vlot lopende schijven

Standaard controleert Windows de vaste schijven regelmatig. Zorg ervoor dat de harde schijf niet alleen is opgeruimd, maar dat hij ook vlot werkt. Open het menu Start en kies Uitvoeren. Typ nu Chkdsk X: /f, waarbij u X: vervangt door de juiste schijfletter. De schijf wordt nu gecontroleerd. Soms controleert Windows de status van de vaste schijven ook tijdens het opstarten, bijvoorbeeld als de computer niet correct is afgesloten. Doorgaans vindt die controle niet direct plaats; het systeem wacht eerst enkele seconden. U kunt deze vertraging weghalen. Kies Start / Uitvoeren, typ Cmd en druk op Enter. Typ vervolgens Chkntfs /t:N, waarbij u N vervangt door de wachttijd in seconden. U krijgt bijvoorbeeld 'Chkntfs /t:2', als u wilt dat Windows twee seconden wacht voordat de controle wordt gestart.

5. Bureaublad opruimen

Het bureaublad raakt na verloop van tijd vaak gevuld met overbodige pictogrammen en andere 'tijdeljke bestanden'. In Windows XP vindt u de wizard Bureaublad opruimen, die bijhoudt welke onderdelen nauwelijks worden gebruikt en vervolgens de suggestie geeft om ze op te ruimen. U kunt de wizard Bureaublad opruimen handmatig starten door met de rechtermuisknop te klikken op het bureaublad en te kiezen voor Beeld / Wizard bureaublad opruimen. In Windows Vista en Windows 7 gaat u handmatig te werk. Kunt u van bepaalde pictogrammen nog niet inschatten of u ze wilt missen? Maak een nieuwe map aan, noem deze 'Ongebruikte bureaubladitems' en verplaats de items naar deze map. Mist u ze nog steeds niet na een aantal weken? Verwijder ze dan definitief uit deze map.

0 Reactie(s) op: Grote schoonmaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.