Haagse rechter: 'Oude Galaxy's schenden Apple-patent'

Door: andreas-udo-de-haes | 28 november 2012 12:10

Nieuws

Apple heeft de Haagse bodemprocedure tegen Samsung over het fotoscrollpatent gewonnen. Maar alleen Galaxy's met Android 2.2.1 tot 3.0 waar foto's 'terugveren' op het scherm maken inbreuk.

De Apple vs Samsung saga gaat maar door. Vandaag oordeelde de Haagse rechtbank dat Galaxy-toestellen van Samsung inderdaad inbreuk maken op Apple's fotoscrollpatent, EP 2.059.868. Apple heeft recht op schadevergoeding, maar hoeveel blijft onduidelijk. (Zie vonnis onderaan).

Gepatenteerd terugveren bij scrollen

Het patent van Apple beschermt het scrollen van foto's in een gallerij. Bij een kleine veegbeweging veert de foto terug (dit gebeurt ook als de rand van een ingezoomde foto is bereikt). Vorig jaar oordeelde de Haagse rechter al in kort geding dat verschillende Galaxy-toestellen deze techniek imiteerden en zo inbreuk maakten.

Sindsdien heeft Samsung updates uitgebracht die het terugveren vervangt door een kort oplichtende blauwe gloed aan de rand. De rechtbank komt in de bodemzaak nu tot dezelfde conclusie: de oude manier van scrollen in Galaxy's maakt inbreuk. Alleen Galaxy's met Android 2.2.1 tot 3.0, die sinds eind juni 2011 in Nederland op de markt zijn gebracht en géén update hadden die het terugveren van foto's verving met een blauwe gloed, maken inbreuk, oordeelt de rechtbank.

Onbekende schadevergoeding

Apple heeft echter geen recht op alle winst die Samsung behaalde met deze toestellen, maar alleen zover die winst is terug te voeren op dit specifiek inbreukmakende feature. De mogelijke schadevergoeding lijkt dus zeer beperkt, dit moet in aparte procedure worden bepaald. Samsung moet wel binnen 8 weken de exacte netto winstcijfers van de inbreukmakende Galaxy's aan Apple overleggen. Mocht Samsung nog inbreukmakende Galaxy's op de markt brengen, dan dreigen dwangsommen van 100.000 euro per dag.

Samsung Benelux laat in een verklaring weten “teleurgesteld" te zijn: “Apple wil de consumentenkeuze beperken en innovatie ontmoedigen met hun excessieve en onjuiste juridische claims…We nemen alle mogelijke maatregelen om consumentenkeuze in Nederland te beschermen."

In oktober oordeelde de Haagse rechtbank nog dat Samsung en Android geen inbreuk maakten op een multitouchpatent van Apple.

Wereldwijde patentoorlog

De rechtszaken maakt deel uit van een wereldwijde patentoorlog tussen twee techreuzen. In Amerika behaalde Apple een klinkende overwinning en moet Samsung van de jury ruim een miljard dollar schade betalen. In december wordt duidelijk of dit jury-oordeel overeind blijft.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Haagse rechter: 'Oude Galaxy's schenden Apple-patent'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.