Hands-on met de Bitcoin-geldautomaat

Door: colin-neagle | 02 maart 2014 09:30

Internet & Thuis

ACHTERGROND - Bitcoin duikt steeds meer op in het dagelijkse leven. Ik probeerde de nieuwe geldautomaat, waarmee je papiergeld omzet in BTC.

Bitcoin is veel in het nieuws gekomen de afgelopen tijd, vooral vanwege de koerswisseling en minder vanwege de technologie. Daarom weten maar weinig mensen iets van de cryptomunt af en de meeste mensen die ervan hebben gehoord weten alleen dat het een digitaal betaalmiddel is dat alleen op internet is te verhandelen.

Honderden gebruikers in 1 dag

Maar dat is niet meer waar en bitcoin-transacties duiken steeds meer op in ons dagelijkse leven. Een van de eerste Bitcoin-betaalautomaten verscheen onlangs in South Station in Boston en toevallig woon ik daar in de buurt. Daarom ben ik meteen een kijkje gaan nemen om te zien hoe dit werkt.

Het gaat om de geldatutomaat LibertyTeller, waarmee je papiergeld kunt inwisselen voor BTC. Het apparaat staat een beetje verstopt bij de ingang van het zesde perron en met de grote hoeveelheid pinautomaten, kaartjesautomaten en zelfs loterij-machines zou ik hem misschien niet eens gevonden hebben als ik er niet naar had gezocht. Ik had het geluk twee mensen te treffen met t-shirts van LibertyTeller die me de weg wezen.

Dit bleken zelfs de oprichters van LibertyTeller te zijn, Chris Yim en Kyle Powers. Ze vertelden me dat honderden mensen in één dag tijd al gebruik hebben gemaakt van de automaat. Dat is misschien het gevolg van de enthousiaste Bitcoin-community die ongetwijfeld stond te springen om dit product uit te proberen. Sommige mensen kwamen helemaal uit New York (zo'n vier uur reizen verderop) om de machine in Boston te proberen.

Simpel gebruik

Maar je hoeft geen kenner te zijn om deze automaat te gebruiken. Je hoeft niet eens een Bitcoin-wallet te bezitten om BTC op te nemen, maar de automaat ondersteunt wel mobiele apps voor de mensen die wel een bitcoin-wallet hebben. Op de zijkant van de machine zitten beurzen van papier die elke twee QR-codes en een Bitcoin-adres bevatten.

De papieren portemonnee is dichtgevouwen en de 'load and verify'-code is zichtbaar. Als je hem openvouwt en de sticker verwijdert, heb je de QR-code 'spend', die je inscant als je een bitcoin wilt uitgeven. Dat is slim, want zo kunnen gebruikers niet per ongeluk de verkeerde code scannen als ze willen beginnen met de transactie.

Het transactieproces is vervolgens makkelijk. Druk op 'start', scan de QR-code en voer een biljet in. Hieronder is een Vine van het proces. Nadat het geld is ingevoerd, vraagt een verificatiescherm of je de bitcoins wilt overzetten naar het online account dat op het kaartje met de QR-codes is afgedrukt.

Ik ben best onder de indruk. Een slimme zet was het omzetten van de prijs naar mBTC, een duizendste van een bitcoin. Als je het bedrag laat zien in een cijfer met veel nullen achter de komma, is dat alleen maar verwarrend voor gebruikers. Met een 'normale' eenheid, maken we de vertaalslag naar ouderwets geld makkelijker.

Bitcoin heeft het momenteel zwaar te verduren, met prijswisselingen en een hoop (negatieve) aandacht van de pers. Maar LibertyTeller laat zien dat er wordt doorgestoomd met dagelijkse toepassingen voor de cryptomunt. Hier kunnen we meer van verwachten, waardoor Bitcoin uit zijn voor sommigen onbegrijpelijke weboorsprong klimt en in ons dagelijks leven verschijnt.

1 Reactie(s) op: Hands-on met de Bitcoin-geldautomaat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 maart 2014 09:40 Anoniem
    Volgens mij is het niet meer dan een hype waar een selecte groep heel rijk van gaat worden.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.