Hands-on met Samsungs Gear 2, Gear 2 Neo en Gear Fit

Door: melissa-riofrio | 27 februari 2014 12:15

Review

Er is niets mis mee als je zo nu en dan het woord 'glam' gebruikt. Maar toen Samsung-leidinggevenden het afgelopen maandag herhaaldelijk gebruikten tijdens de presentatie van de nieuwe Gear-smartwatches op het Mobile World Congress, werd het al snel geforceerd.

De nieuwe generatie Gear-wearables is een sterke verbetering ten opzichte van de dikke, logge, originele Galaxy Gear, althans in termen van rauwe esthetiek. Het ontwerp blijft echter een uitdaging, en we weten nog niet voldoende over de hartslagmeters van de nieuwe Gears om ze te vergelijken met sensoren in andere fitness trackers, zoals de Basis B1.

De nieuwe Gear 2 en Gear 2 Neo vervangen de originele Galaxy Gear die vorig jaar debuteerde. Geen van de horloges voelt heel anders aan dan de voorganger - de Neo is met zijn felle kleuren alleen wat sportiever.

Maar als we kijken naar het ontwerp van alle drie de nieuwe Samsung wearables - het bedrijf heeft maandag namelijk ook een Gear Fit-activiteitentracker onthuld met een gebogen scherm - is het duidelijk dat Samsung geluisterd heeft naar een aantal klachten van klanten, en een paar belangrijke en positieve veranderingen heeft aangebracht.

Fysieke knop

De interface van het kleine scherm op de Gear 2-apparaten kan nog steeds verwarrend zijn om te navigeren. Maar Samsung heeft een fysieke startknop toegevoegd aan het hoofddeel van de smartwatches, waardoor gebruikers niet meer op het kleine scherm hoeven te drukken of te vegen (vaak zonder succes) om alleen maar iets te openen of te sluiten. Als je op deze knop drukt ga je terug naar het thuisscherm.

Tijdens de evolutie van de Galaxy Gear naar de Gear 2 heeft Samsung ook de camera van de polsband naar het hoofddeel van de smartwatch verplaatst. De goedkopere Gear 2 Neo heeft geen camera, maar op de Gear 2 lijkt de camera op een klein gaatje aan de zijkant van het horloge tegenover de startknop.

De verplaatsing van de camera lost twee eerdere problemen op: De camera is minder opvallend en essentiële hardware bevindt zich niet langer op het polsbandje, waardoor je ze kunt omwisselen voor een 'glam'-look (Samsung levert een aantal kleur- en designopties). Echter, de manier waarop je opnamen maakt is hetzelfde, en het is zelfs eenvoudiger om stiekem foto's te nemen omdat het uiterlijk van de sensor nog subtieler is.

Teleurstellend design

Het ontwerp van de polsband blijft voor alle apparaten teleurstellend. Ze hebben allemaal hetzelfde plastic gevoel als de originele Galaxy Gear, en ze hebben allemaal dezelfde vervelende gesp die moeilijk aan te passen is en nog moeilijker te openen en te sluiten is.

De nieuwe Gear 2 heeft een band met structuur, zodat hij minder gewoontjes lijkt dan zijn gladde, matte voorganger. De Gear 2 Neo en Gear Fit hebben allebei een golfstructuur aan de binnenkant van de band, waarschijnlijk voor extra comfort tijdens het sporten. De grootste verbetering is de essentiële aanpasbaarheid: er zitten meer gaatjes in de nieuwe banden, en ze zitten dichter tegen elkaar aan.

Galaxy Gear Fit

De slimste Gear-wearable, de Galaxy Gear Fit, is een aangename verrassing. De slanke polsband en vooral het gebogen AMOLED-display maken het veel aantrekkelijker dan zijn hoekige neefjes. De Fit is klein genoeg, licht genoeg en slank genoeg om er proportioneel goed uit te zien aan de pols van een vrouw, maar het zou een man ook niet misstaan. De stijl is eerder sportief dan modieus, maar Samsung komt hiermee esthetisch gezien dichter in de buurt dan met de Gear 2-modellen.

Wat Samsung's gebogen display betreft, je kon onder het publiek bij het Unpacked-evenement een zucht horen toen Samsung het presenteerde, en je kunt zien (en voelen) waarom. Hoewel de Gear Fit nog steeds een beetje dik is, past hij vanwege het gebogen scherm beter om je pols. Het hele ontwerp is ook minder hoekig dan de Gear 2 en Gear 2 Neo.

De Gear Fit heeft geen camera, en er ontbreekt een hele lijst aan functies die Samsung aan de Gear 2-smartwatches heeft toegevoegd, maar de gebruikersinterface profiteert van de meer uitgeklede benadering. Het simpele van de ene kant naar de andere kant vegen om de functies van de Fit door te lopen was minder verwarrend dan het vegen op de andere Gear-modellen.

Hartslagmeter

Alle drie de Galaxy Gear-apparaten hebben een hartslagmeter ingebouwd in de achterkant van de behuizing waar de hardware je huid raakt. De meters werken samen met een gezondheidsapp om je data over een bepaalde periode te bij te houden. Samsung noemde het bijhouden van gezondheid als één van de vijf belangrijkste wensen van klanten die deze apparaten adresseren, maar het bedrijf gaf geen informatie over hoe de meters eigenlijk werken. We hebben meer informatie nodig over de technologie van de sensoren voordat we er echt enthousiast over kunnen worden.

Conclusie

Samsung heeft duidelijk geleerd van de misstappen van de originele Galaxy Gear. De nieuwe generatie is waarschijnlijk beter, maar de apparaten zijn meer veranderd qua uiterlijk dan het onderliggende karakter. Het is simpelweg niet genoeg dat deze wearables je smartphone-notificaties doorgeven geven of je gezondheid bijhouden. Ze moeten iets zijn waar je dag in dag uit mee wilt leven.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren deze review om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen dus afwijken van de Nederlandse editie.

3 Reactie(s) op: Hands-on met Samsungs Gear 2, Gear 2 Neo en Gear Fit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 maart 2014 16:06 Anoniem
  Lijkt me echt een gaaf horloge!.
  hopelijk ook met alle voice software want ik ben hem nodig voor mijn baan
  zoek tevens ook nog een programma waarmee ik mijn stem kan veranderen terwijl ik met iemand praat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2014 16:14 vanalles
  Dat zit in geen gevallen nog ingebouwd op telefoon of smartwatches ik begrijp wel wat je bedoeld hiervoor zou ik eens gaan googlen op 'vette stem' denk dat je dan wat verder komt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2014 11:58 Anoniem
  Lkkiuyh
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.